Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Partia Pracy chce obowiązkowego abonamentu NRK - Norwegia

Czytali temat:
iksiński igrek ela jankowska Jon Doe grzegorz buko Krzysztof Kempski Joanna Ka P. H. pawel piotr (2538 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Partia Pracy chce obowiązkowego abonamentu NRK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
No właśnie, co z gospodarstwami domowymi które nie posiadają telewizora?

My telewizora pozbyliśmy się z domu wiele lat temu, jeszcze w Polsce. Początki były ciężkie, ale nie macie pojęcia moi Drodzy ile wolnego czasu człowiek ma po wystawieniu TV do śmietnika...

Całkowicie rozumiem stanowisko Partii Pracy, troszczącej się o byt NRK. Było by źle, gdyby znikła stacja oferująca coś innego, niż płytka komercja. Jednak, choć sam jestem człowiekiem starej daty i telefon służy mi wyłącznie do rozmów telefonicznych i SMS'ów, a reszty funkcji po prostu nie ogarniam, rozumiem, iż postępu nie da się zatrzymać. Niemożna na siłę, a priori narzucić podatnikowi obowiązku utrzymywania nierentownej instytucji, tylko dla tego, iż jest ona zdaniem rządu potrzebna (choćby nawet rząd miał rację).

Młodzi ludzie twierdzą, iż zasady są po to, aby je łamać. Starsi wiedzą, że to się początkowo udaje, ale w funkcji czasu to zawsze w końcu zasady łamią ludzi. W całej sprawie nie chodzi o pieniądze. Bo tak naprawdę o czym mówimy? Dwieście koron miesięcznie na gospodarstwo domowe to nic. Chodzi tu o zasady, o pryncypia. Zwłaszcza, iż prawo norweskie uznaje zasadę precedensu. Więc jeśli dziś Parlament zgodzi się na przymusowe finansowanie przez Podatników NRK poprzez dodatkową obowiązkową daninę publiczno-prawną, to otwiera to drogę na przyszłość dla wielu innych projektów, które są tak niezbędne i wartościowe, że powinny być sfinansowane ze składek każdego kto przebywa na terenie Państwa.

Mieszkam w Norwegii. Pracuję w Norwegii. Płacę Rządowi norweskiemu podatki. Myślę,że to wystarczy na utrzymanie NRK. Jeśli Rząd Królestwa Norwegii potrzebuje dodatkowych pieniędzy, niech poszuka ich gdzie indziej, nie w mojej kieszeni. Niech na przykład zajmie się (ale tak na poważnie, a nie tak jak dziś) aktywizacją zawodową przybyszów ze słonecznej Somalii.

Pozwalając sobie sparafrazować słowa Bogusia Lindy: "W imię zasad Partio Pracy, w imię zasad..."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(olaf1)
Początkujący
nie maja nic do roboty ,niech ropa jeszcze stanieje,i wiecej ludzi straci prace.zajmuja sie glupotami 3-latki musza gadac po norwesku,abonament,co jeszcze????????? a kryzys i bieda pod dzwiami
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a z czego niby mają nakręcić kolejne odcinki "walki o przetrwanie"
i opłacić polskich aktorów jak mierzą szafki prąciem, czy też piją, palą, kradną i szmuglują
ewentualnie robią drinki z łyski z mlekiem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Bardzo ładny komentarz Mwneka. Pozazdrościć słownictwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Ja nie rozumiem, dlaczego jesli ludzie zamieszkują wspólnie tak jak polacy w jednym mieszkaniu to maja placic każdy swój abonament? Poki co legalnym jest podróż ze swoimi urzadzeniami zakupionymi w kraju pochodzenia. Ja mam prawo byc tu z telewizorem z polski i nie ogladac norweskiej telewizji. Czy moze norweskie ustawodawstwo chce mnie do tego zmusić? Myślę, że klania sie tu znowu powiedzenie, nadgorliwosc gorsza od faszyzmu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
skonczy sie 10 telewizorow na janka spod kutna mieszkajacego w Oslo zeby nie placic
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
batia napisał:
Bardzo ładny komentarz Mwneka. Pozazdrościć słownictwa

Obilo mi sie o uszy cos w stylu: kiedys dziewczyny gotowaly tak dobrze, jak ich matki, dzis przeklinaja/pija tak dobrze, jak ich ojcowie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
DO: Zabek57. Nie będę się upierał przy tym, że możesz podróżować ze swoim telewizorem pod warunkiem, że zgłosisz go do oclenia (oczywiście możesz dostać zwolnienie). I oczywiście masz rację, że nie ma przymusu oglądania norweskiej telewizji. Tylko w takim razie jednej rzeczy nie rozumiem. Ludzie podróżują z ulubionym pieskiem, kotkiem, króliczą łapką na szczęście, ale... z TELEWIZOREM???!!! A na cholerę Ci podróżować z telewizorem, skoro nie będziesz korzystał z norweskiej telewizji??? Przecież anteny satelitarnej nie wolno Ci zainstalować.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

OK, dobra, to było cyniczne i troszkę "pojechane po bandzie". No ale skoro odwołujesz się do przepisów prawa, no to tak to właśnie wygląda od strony przepisów prawa. Oczywiście zgadzam się: CZYSTO TEORETYCZNIE.
Chociaż z drugiej strony gdybyś w czysto norweskiej dzielnicy wywiesił talerz, to teoria obawiam się błyskawicznie przekuła by się w praktykę. W najlepszym wypadku w formie nakazu demontażu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
zenek Burant
(michalg510)
Wiking
Płace zasranemu NRK 2500 kr rocznie a w ogóle nie oglądam tej bez najdziejnej norweskiej telewisji i za co ? chyba za wszy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok