Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zagraniczni pracownicy: dla Norwegów jesteśmy nie ludźmi, a jedynie liczbą - Norwegia

Czytali temat:
(1942 niezalogowanych)
1 Post

(macieksz)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Zagraniczni pracownicy: dla Norwegów jesteśmy nie ludźmi, a jedynie liczbą
co w tym zlego?
nikt mu nie obiecywal wiecej tylko kazdy wiedzial na czym stoi
papier to papier albo pracujesz albo nie
nikt z nich nie placze ze nie dostal kasy za nadgodziny wiec w czym problem
przepisy to przepisy ale zycie rozdaje karty tak jest wszedzie na swiecie i bedzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
macieksz napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Zagraniczni pracownicy: dla Norwegów jesteśmy nie ludźmi, a jedynie liczbą
co w tym zlego?
nikt mu nie obiecywal wiecej tylko kazdy wiedzial na czym stoi
papier to papier albo pracujesz albo nie
nikt z nich nie placze ze nie dostal kasy za nadgodziny wiec w czym problem
przepisy to przepisy ale zycie rozdaje karty tak jest wszedzie na swiecie i bedzie

Tak brawo... czyli wszystko jest w porzadku . Ty oczywiscie nie jestes niewolnikiem, albo moze jeszcze o tym nie wiesz , albo doskonale wiesz ze jestes nim ale udajesz ze nic sie nie stalo!!

frajer!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
ta pracujcie za mniejsza stawke to narypiecie wiecej godzin

to tylko norweg mógł wymysleć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(corvinus)
Wiking
nie wiem czy Norweg to wymyslil ale kazdy ma w tym zasluge ze daja nam niskie stawki godzinowe,nie mowie ze Norwedzy sa az tak uczciwi ale my na to przyzwalamy i tyle,chcialbym miec wiecej na godzine ale robic tygodniowo po 37.5 godziny i np. w piatki miec juz od 13.30 wolne od pracy i ten czas spedzac z rodzina albo podrozowac,ludzie gdzie jest wasza logika, a zapomnialem kazdy tu przyjechal harowac jak wol i zarobic ale jakim kosztem,co nie ktorzy zapomnieli o swoim zdrowiu i mysla ze sa ze stali,pracujac prawie okolo 300 godzin w miesiacu bo i tu takie osoby znam, niech nikt mi nie mowi ze stalem sie Norwegiem, w poprzedniej firmie jak pracowalem to wiekszosc mowila a jeszcze rok i zjedzam a ten rok trwa 5 lat albo i wiecej lub czy taki prawdziwy ruski rok jak nasi dziadkowie i rodzice znaja jak byli Ruski w Polsce, blagam was nie krytykujcie innych za ich poglady bo jesli bedzie krytyka to znaczy ze nie ma juz nigdzie tolerancji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
126 Postów
to ja to ja
(thespecialone)
Stały Bywalec
corvinus napisał:
nie wiem czy Norweg to wymyslil ale kazdy ma w tym zasluge ze daja nam niskie stawki godzinowe,nie mowie ze Norwedzy sa az tak uczciwi ale my na to przyzwalamy i tyle,chcialbym miec wiecej na godzine ale robic tygodniowo po 37.5 godziny i np. w piatki miec juz od 13.30 wolne od pracy i ten czas spedzac z rodzina albo podrozowac,ludzie gdzie jest wasza logika, a zapomnialem kazdy tu przyjechal harowac jak wol i zarobic ale jakim kosztem,co nie ktorzy zapomnieli o swoim zdrowiu i mysla ze sa ze stali,pracujac prawie okolo 300 godzin w miesiacu bo i tu takie osoby znam, niech nikt mi nie mowi ze stalem sie Norwegiem, w poprzedniej firmie jak pracowalem to wiekszosc mowila a jeszcze rok i zjedzam a ten rok trwa 5 lat albo i wiecej lub czy taki prawdziwy ruski rok jak nasi dziadkowie i rodzice znaja jak byli Ruski w Polsce, blagam was nie krytykujcie innych za ich poglady bo jesli bedzie krytyka to znaczy ze nie ma juz nigdzie tolerancji

ale o co ci gosciu chodzi ???

popracuj nad interpunkcją, bo nie dosc ze farmazony opowiadasz, to trzeba czytac 5 razy zeby cokolwiek skleic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Magdalena P.
(fisia)
Wiking
Niskie stawki godzinowe to nie wszystko, za zwyczaj idzie to w parze z upokorzeniami i z poczuciem ze jest sie gorszym.
Po 9 latach w Norwegii mowie dosc! Wyjezdzamy z tego kraju, w ktorym zyjemy od pierwszego do 1. Pracuje tylko maz, bo mi jest ciezko znalezc prace nawet w sklepie (Rozmawiam po norwesku bardzo dobrze). Moze za wysoko mierze, byc moze do Kiwi by mnie przyjeli ale na podanie do KID interior otrzymalam bezposrednia i skierowana jedynie do mnie odpowiedz... Pokusze sie o dosc niska ocene kierowniczki, ktora mi wyslala odpowiedz. Odpowiedz, ktora otrzymalam, byla bez znakow interpunkcyjncyh, zero wielkich liter a nawet spacji.... a jednak przekaz byl bardzo dotkliwy.
Mamy juz dosc, dosc bycia niewolnikiem! Koniec, dluzej tak sie nie da. Ile mozna jechac na szmacie, albo przewalac ryby za marny grosz w polaczeniu ze slodkimi i falszywymi odzywakami Norwegow.
Spotykam czasami w porzadku norwegow... rzadko, niestety... Mieszkam tu od 9 lat. W grudniu postanowilismy ze sprzedajemy dom i wynosimy sie stad... Zdalismy sobie sprawe ze jestesmy tu nieszczesliwi, a jesli my to i nasze dzieci....
Zdaje sobie sprawe ze te niskie place sa i tak atrakcyjne dla niektorych... ale do czasu. Pozniej czlowiek nawet jak w tym siedzi i brnie to jest sie tak zdojonym ze od deprechy to juz tylko maly kroczek.

I na koniec zacytuje Tony'ego:
Tak brawo... czyli wszystko jest w porzadku . Ty oczywiscie nie jestes niewolnikiem, albo moze jeszcze o tym nie wiesz , albo doskonale wiesz ze jestes nim ale udajesz ze nic sie nie stalo!!

frajer!!!

CUDNA RIPOSTA! NIC DODAC....

Pozdrawiam, Magda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
126 Postów
to ja to ja
(thespecialone)
Stały Bywalec
fisia napisał:
Niskie stawki godzinowe to nie wszystko, za zwyczaj idzie to w parze z upokorzeniami i z poczuciem ze jest sie gorszym.
Po 9 latach w Norwegii mowie dosc! Wyjezdzamy z tego kraju, w ktorym zyjemy od pierwszego do 1. Pracuje tylko maz, bo mi jest ciezko znalezc prace nawet w sklepie (Rozmawiam po norwesku bardzo dobrze). Moze za wysoko mierze, byc moze do Kiwi by mnie przyjeli ale na podanie do KID interior otrzymalam bezposrednia i skierowana jedynie do mnie odpowiedz... Pokusze sie o dosc niska ocene kierowniczki, ktora mi wyslala odpowiedz. Odpowiedz, ktora otrzymalam, byla bez znakow interpunkcyjncyh, zero wielkich liter a nawet spacji.... a jednak przekaz byl bardzo dotkliwy.
Mamy juz dosc, dosc bycia niewolnikiem! Koniec, dluzej tak sie nie da. Ile mozna jechac na szmacie, albo przewalac ryby za marny grosz w polaczeniu ze slodkimi i falszywymi odzywakami Norwegow.
Spotykam czasami w porzadku norwegow... rzadko, niestety... Mieszkam tu od 9 lat. W grudniu postanowilismy ze sprzedajemy dom i wynosimy sie stad... Zdalismy sobie sprawe ze jestesmy tu nieszczesliwi, a jesli my to i nasze dzieci....
Zdaje sobie sprawe ze te niskie place sa i tak atrakcyjne dla niektorych... ale do czasu. Pozniej czlowiek nawet jak w tym siedzi i brnie to jest sie tak zdojonym ze od deprechy to juz tylko maly kroczek.

frajer!!!

Pozdrawiam, Magda

Brawo!
Nareszcie ktos napisał jak naprawde jest,bo juz myslałem, ze tylko ja uwazam ze norwegia jest chujowym i popapranym "rajem" (jestem tu juz od 2006r)
Co nie oznacza,ze polska jest cudowna(bo nie jest), ale jesli ktos ma do czego wrócic, to wróci i to tylko kwestia czasu.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Crow)
Stały Bywalec
Sie w 100% zgadzam. Powinniscie jak najszybciej stad wyjechac !!!!! Popieram, ze nigdzie nie jest tak dobrze jak w Polsce i na pewno tam od razu dostaniesz wysoko platna prace w sklepie bo znasz jezyk polski ( hm...... )
Troche trudno mi zrozumiec dlaczego masz pretensje do norwegow o to ze "jezdzisz na szmacie" albo "przewalasz ryby" i dlaczego wyjechalas z kraju skoro bylas tam dyrektorka.. Kazdy jest kowalem swojego losu. Nie wiem dlaczego obwiniasz innych za swoje decyzje ktore podjelas. Ja obwinialbym tylko i wylacznie siebie za to ze nie udalo mi sie podskoczyc wyzej mojej wlasnej dupy.
Powodzenia w kraju !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(corvinus)
Wiking
ale o co ci gosciu chodzi ???

popracuj nad interpunkcją, bo nie dosc ze farmazony opowiadasz, to trzeba czytac 5 razy zeby cokolwiek skleic

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/praca_i_pieniadze/za...ntForm#ixzz2xr8VKD8k
Nic nie rozumiesz bo nie umiesz czytac chyba.Powiesz lub napiszesz mi cos lepszego to boki bede zrywal.Myslisz ze jest inaczej.Kazdy tylko patrzy godziny godziny i przeliczaja na koronki a jeszcze miesiac nie zakonczyl sie.Pozniej chodza i mowia ze bedzie mial tyle wyplaty.Wszytko maja wyliczone ile mozna stracic.Ile wyslac zonie do Polski itd.Nie jest tak bo moze myle sie ale znam takich a nawet szkoda bylo im kupic reklamowki w sklepie bo koronka.Ludzie sa pazerni nie generalizuje wszytkich.Zadnych glupot nie opowiadam, chyba ze pracujesz tylko z Norwegami to mozesz nie znac realiow zycia.Za malo wiesz.Np. po 15.30 zostalo nas 4 bo byla wazna praca do zrobienia i od jednego goscia slyszymy ale bedziecie miec godzin i kasy a sam mowil ,ze dlaczego on nie zostal wtedy.Jak kierownik pytal sie to nie pasuje mi itd.Wiec do kogo pretensje sa.Po pracuj troszke z Polakami a nie z samymi Norwegami to zobaczysz o czym ja pisze.Co do goscia to nie lubie takich pyskowek kolego!!!!!!!
Wiem ze kazdemu jest ciezko i kazdy robic co moze ale nie za wszelka cene.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
fisia napisał:

frajer!!!

Pozdrawiam, Magda

Ciekawe wnioski tak samo fajne jak i glupie.

Od tylu, bo to najlepsza pozycja.:
"jezeli my jestesmy nieszczesliwi to i nasze dzieci" - Czy to jednolita implikacja, ktora dotyczy wszelkich analogii? Jezeli my jestesmy durniami to i nasze dzieci itd, itp.
Nie sadze, z deskilling ma zastosowanie w twoim przypadku. Powiedz sobie szczerze jakie masz wyksztalcenie, kwalifikacje a odpowiedz bedzie oczywista. Po 9 latach nawet bez szkoly w Polsce mozna z powodzeniem nauczyc sie plynnie jezyka, ukonczyc norweska szkole i kariera stoi otworem.
Jezeli zdolnosci do nauki brak, mozna bylo pojsc w rzemioslo i w tym czasie nauczyc sie jezyka( 2 lata) svennbrev - po 5 latach i 2 kolejne mester. Przy zalozeniu, zenie umialas nic wczesniej.

To nie teoria, bo znam takich ludzi.

Ale po chuj sie uczyc, lepiej narzekac.

"Co zle to zawsze inni"

Szerokiej drogi, naprawde takich darmozjadow nikt tu nie bedzie oplakiwal.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok