Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1941 niezalogowanych)
1 Post
Magdalena P.
(fisia)
Wiking
Juz odpowiadam...
Do Marek Keram: Jesli chodzi o moje wyksztalcenie to, jesli juz o to pytasz to ja z usmiechem odpowiadam. Z wyksztalcenia jestem Socjologiem o kierunku doradca psychospoleczny a maz ukonczyl prawo oraz filozofje. W Polsce maz pracowal jako dyrektor ds rehabilitacji w Centrum Integracji i Rehabilitacji. Wyjechalismy bo wykonczyla nas polityka w PL, ciurlanie w gminie, dojenie na kase z projektow unijnych... Rzeczywiscie, wyjechalismy zeby swiadomie rabac w fabryce og 7 do 15, ale zalozenie bylo - tylko na dwa lata, zeby cos zarobic... niestety pozniej bylismy tchorzami. Brakowalo nam odwagi zeby powiedziec kopia nas po dupach (przepraszam za slownictwo, ale bez dosadnosci nie oddam tego jak sie czuje)...

"jezeli my jestesmy nieszczesliwi to i nasze dzieci" - Czy to jednolita implikacja, ktora dotyczy wszelkich analogii? Jezeli my jestesmy durniami to i nasze dzieci itd, itp.

z tym sie calkowicie zgadzam. Czesto durnowaci rodzicie takie dzieci wychowja, ale my nieszczesliwi polacy z nieco glebszymi wartosciami przekazujemy dzieciom w duchu inne zycie. Dlatego i one sa tu nieszczesliwe.

Karol... nie nie, w zadnym wypadku nie obwiniam nikogo za moje decyzje. Dlatego nadal jestem kowalem swojego losu i wyjezdzam! Nie zgadzam sie na takie traktowanie! Nie jestem popychadlem i nie bede. Nie zgadzam sie!!!!!! To we mnie godzi!
Norwedzy sami tutaj wystawiaja o sobie swiadectwo. Tak po prostu nie mozna, czowiek to czlowiek - czy to rumun czy polak czuje i ma swoja wrazliwosc - jak norweg. Nikt nikogo nie upowaznil do zlego traktowania. Bo to juz jest nacjonalizm, bo to juz jest rasizm, a na to sie nie godze. To obrzydliwe! Na to nie godzi sie zaden sad. Tlumaczenia ze kazdy wiedzial na co sie pisze, ze dostal papier w reke... kto tak pisze? proponowalabym wiecej empati dla tych ludzi, czesto prostych (nie mylic z prostactwem) ktorzy nie maja wyjscia, ktorzy podjeli taka prace bo swiat im sie wali, bo nosza za soba dorobek zycia, ktoremu nie podolali... Powiem wiecej, czesto ludzie podpisuja niekorzystne umowy bo po prostu sa bezradni... ale to nie znaczy ze nie maja prawa do czlowieczenstwa i honoru. To nie znaczy ze norweg jeden z drugim maja prawo go/nas ponizac.
Jak juz napisalam wyzej, byly powody dla ktorych tu przyjechalismy. Nie ukrywajmy kazdy liczy na lepsze zycie i tym sie rowniez my kierowalismy. Jest inaczej, wielkie rozczarowanie i tesknota z Polska... choc rzeczywiscie i tam nie bedzie kolorowo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Crow)
Stały Bywalec
Dziwne. Trudno mi uwierzyc ze doradctwo psychospoleczne jest twoim zawodem Twoja argumentacja uraga wszelkim zasadom na jakich podstawie wyciaga sie wnioski w tlumaczeniu zjawisk jakie determinuja zjawiska spoleczne.
Pierwszy z nich to ubzduranie sobie ze twoj przypadek jest reprezentatywny dla calej polskiej spolecznosci w N. To juz jest blad nie tylko merytoryczny ale przede wszystkim metodologiczny w stwierdzeniu ze Polacy sa tutaj niewolnikami. W stosunku zas do Polakow jest to bardzo ponizajaca wiec wypowiedz. W ten sposob zakladasz ze wiekszosc Polakow to glupcy, a tak przeciez nie jest.

Po drugie doradctwo psychospoleczne polega przede wszystkim na trenowaniu kompetencji i umiejętności społecznych u jednostki , a nie na ocenie calego spoleczenstwa i srodowiska tylko i wylacznie na podstawie swoich wlasnych doswiadczen.
Czyli, .............. jako doradca psychospoleczny to jestes fachowcem bardzo miernego kalibru.

Co do Twoich dzieci, to mam pewne watpliwosci czy wzielas pod uwage wszystkie czynniki ktore moga miec wplyw na to jakie wartosci wezma ze soba na dalsze swoje zycie. To jednak nie jest moja sprawa ale mam nadzieje ze one sa modrzejsze od ciebie.
Nie trzeba byc socjologiem zeby zrozumiec, ze jak wszyscy dookola sa z gruntu zli i czychaja tylko na to zeby Ciebie ujajic ( i w Polsce i w Norwegi ) to jest to najwyzszy czas zeby spojzec na samego siebie i dokonac analizy .......dlaczego jest mi wszedzie zle . Wiem, wiem Duzo latwiej jest zwalic wine na otoczenie

Reasumujac: jezeli skonczylac socjologie to smutne jest bardzo ze niczego sie w tej szkole nie nauczylas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Crow napisał:
Dziwne. Trudno mi uwierzyc ze doradctwo psychospoleczne jest twoim zawodem Twoja argumentacja uraga wszelkim zasadom na jakich podstawie wyciaga sie wnioski w tlumaczeniu zjawisk jakie determinuja zjawiska spoleczne.
Pierwszy z nich to ubzduranie sobie ze twoj przypadek jest reprezentatywny dla calej polskiej spolecznosci w N. To juz jest blad nie tylko merytoryczny ale przede wszystkim metodologiczny w stwierdzeniu ze Polacy sa tutaj niewolnikami. W stosunku zas do Polakow jest to bardzo ponizajaca wiec wypowiedz. W ten sposob zakladasz ze wiekszosc Polakow to glupcy, a tak przeciez nie jest.

Po drugie doradctwo psychospoleczne polega przede wszystkim na trenowaniu kompetencji i umiejętności społecznych u jednostki , a nie na ocenie calego spoleczenstwa i srodowiska tylko i wylacznie na podstawie swoich wlasnych doswiadczen.
Czyli, .............. jako doradca psychospoleczny to jestes fachowcem bardzo miernego kalibru.

Co do Twoich dzieci, to mam pewne watpliwosci czy wzielas pod uwage wszystkie czynniki ktore moga miec wplyw na to jakie wartosci wezma ze soba na dalsze swoje zycie. To jednak nie jest moja sprawa ale mam nadzieje ze one sa modrzejsze od ciebie.
Nie trzeba byc socjologiem zeby zrozumiec, ze jak wszyscy dookola sa z gruntu zli i czychaja tylko na to zeby Ciebie ujajic ( i w Polsce i w Norwegi ) to jest to najwyzszy czas zeby spojzec na samego siebie i dokonac analizy .......dlaczego jest mi wszedzie zle . Wiem, wiem Duzo latwiej jest zwalic wine na otoczenie

Reasumujac: jezeli skonczylac socjologie to smutne jest bardzo ze niczego sie w tej szkole nie nauczylas.

Podziwiam, ze Ci sie chcialo. Po skladni widac, ze kobicina ze wsi, maz "filozofje" skonczyl wiec okreslil rodzinny imperativus - Po nas chocby potop.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
kamil75 napisał:

setki polakow pracuje i zarabia sporo ponad 400 000/ rok dopisze bo wiekszosc pewnie nie wie ale srednio norwedzy 270 000

Skad Ty takie rewelacje bierzesz ?
Tu masz w miare dokladne dane. Przeczytaj i nie osmieszaj sie

www.ssb.no/lonnansatt/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Crow)
Stały Bywalec
Hm ...... 270 000 ?????????????
Z tego co wiem to srednia na dzien dzisiejszy jest 470.000 nkr.

Ups......ktos mnie ubiegl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Crow)
Stały Bywalec
Optymus_anihilacja napisał:
Crow napisał:

Podziwiam, ze Ci sie chcialo. Po skladni widac, ze kobicina ze wsi, maz "filozofje" skonczyl wiec okreslil rodzinny imperativus - Po nas chocby potop.

No tak, ale to bardzo ladny tytul "doradca psychospoleczny "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Życie marzeniami i jakims dziwnym wymysłem ze w Norwegii to jest inaczej niż gdziekolwiek na świecie i wszystkie nacje będą traktować identycznie, a najepiej żeby swoich gorzej traktowali... Zamiast zrozumieć jak jest na świecie i dostosowac się do tego, to żyją takie osoby we własnym świecie filozofii i są obrazone ze tak nie jest jak one sobie założyły. Frustracja tylko będzie narastac, a życie swoje...

Często można spotkac takie osoby które coś tam w Polsce robiły bardziej odpowiedzialnego i były popychadlami, bo taki system jest w PL, wiec przybyły do no robić cokolwiek z myślą że tu będą ich na rękach nosić za to. Potrojne rozczarowanie bo robie coś co ktoś robił pode mną jak byłem/am w PL dalej jestem popychadlem a jak się pojedzie do kraju to wstyd się przyznac...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Crow napisał:
No tak, ale to bardzo ladny tytul "doradca psychospoleczny "
[/quote]

Moze sie kobicina zakrecila. Nie chodzilo o doradce tylko o porade, Nie psychospoleczna tylko psychosomatyczna.

Ludzie maja naturalna tendencje do konfabulacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
kamil75 napisał:

setki polakow pracuje i zarabia sporo ponad 400 000/ rok dopisze bo wiekszosc pewnie nie wie ale srednio norwedzy 270 000

Skad Ty takie rewelacje bierzesz ?
Tu masz w miare dokladne dane. Przeczytaj i nie osmieszaj sie

www.ssb.no/lonnansatt/

Odnosisz sie do Kamila? To tak jak komentowac kreacjonistow
Kamilek to forumowy dyzury ksenofob, rasista, dyslektyk i idiota.

Kamil, napisz lepiej kiedy wracasz do zakladu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jakby tych nieszczesc bylo malo, to jeszcze go los pokaral zona "polonorkiem"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok