Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

„Norwegowie są najbardziej aspołeczni i ksenofobiczni ze wszystkich Skandynawów” - Norwegia

Czytali temat:
małgorzata nowak (1143 niezalogowanych)
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu „Norwegowie są najbardziej aspołeczni i ksenofobiczni ze wszystkich Skandynawów”
...brytyjski pisarz popelnil okropne faux pas ,nie wspominajac nic o najszczesliwszej osobie w calej Skandynawii,pomieszkujacego rejony miasta Stavanger ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
"W Norwegii niepokojąco rośnie islamofobiczna subkultura." od razu widać, że autor chce przemycić lewacka propagandę, dziwnym zbiegiem okoliczności książka się pojawiła wtedy gdy norwegom zaczynają się otwierać oczy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Ale moze ten brytyjski pisarz wlasnie spotkal reprezentanta norwegow w postaci jasty

Porozmawiali po angielsku, wiec sie niezorientowal ze nierozmawial z oryginalnym norskiem..... i w ten oto sposob powstal ten oto prezentowany tu tytul na podstawie wywiadu oraz zachowan zaobserwowanych u slynnego mieszkanca "Stavangeru"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Piotr H
(Piotr_PH)
Wiking
Ad 1) "W Norwegii niepokojąco rośnie islamofobiczna subkultura." - Tutaj trzeba byłoby zapytać, czy to źle czy dobrze? Może się obawiają odciętych głów swoich żołnierzy na ulicach Oslo (vide G?
Ad 2) "Spytajcie Duńczyków..." - no tak. Zapytajcie Polaka o Niemców i vice versa. Bardzo obiektywnie. Eh, ci sąsiedzi...
Ad 3) "Norwegowie coraz bardziej przypominają sknerusy." Hmm, rzeczywiście, lepiej rozwalić całą kasę na samochody za miliony dolarów (vide np. szejkowie z Emiratów), potem wziąć ogromne kredyty i szaleć póki można. A potem się przecież coś wymyśli, prawda?
Ad 4) "...udzielono go (wniosków o azyl) mniej niż połowie" - no, najwyższy czas, moim zdaniem. Lepiej wysyłać pomoc do krajów potrzebujących, niż przygarniać obywateli tego kraju do siebie.
Ad 5) "Norwegowie chwalą się tym, że używają tylko odnawialnych źródeł energii, jednocześnie(...) sprzedają paliwa kopalne reszcie z nas." No, dajcie spokój z takim argumentem. "Pieniądz jest pieniądz." jak to mówi poeta Sofronow . Autor zapomina o GB, która eksportuje broń gdzie popadnie (sprzedaż za 12 mld funtów do krajów uznawanych za gwałcące prawa człowieka jak np. Syria, Iran czy Chiny)

Podsumowując: wylewanie brytyjskich smutków wprost na sąsiadów. Słabe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Roch Staszkiewicz
(Skorpionick)
Wiking
Autor wykazał się również brakiem dostatecznej wiedzy i włączył Finlandię do grupy krajów Skandynawskich a Finlandia do niej się nie zalicza.
Co do paliw kopalnych...jeżeli inne kraje zaczną stosować energię odnawialną, to nie będą zmuszone kupować gazu, czy ropy.
A kolejnym powodem (w sumie głównym) zamożności tego kraju są wysokie podatki odprowadzane do kasy państwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Skorpionick napisał:

A kolejnym powodem (w sumie głównym) zamożności tego kraju są wysokie podatki odprowadzane do kasy państwa.

geniusz, geniusz i jeszcze raz geniusz
trzeba to i w Polsce wprowadzić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Czasem nawet jasta potrafi madrze przemowic tym razem ironia idealnie trafiona w duchu kapitalizmu. Nie jestem hipokryta wiec jak ktos cos madrego powie to chwale, nawet gdy 95 % tego co mowi jest jak to mawial jasiu smietana na onecie "bes sesu"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
skoro mnie chwalisz
to przyznam się, że kiedyś czytałem namiętnie gazetę Najwyższy Czas
i z raz to na Mikke na prezydenta zagłosowałem
ale to byłem młody i głupi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
jasta102 napisał:
skoro mnie chwalisz
to przyznam się, że kiedyś czytałem namiętnie gazetę Najwyższy Czas
i z raz to na Mikke na prezydenta zagłosowałem
ale to byłem młody i głupi

a teraz jestes stary i bardzo glupi ,ale to bardzo....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
natemat.pl/90093,brudna-strona-skandynaw...gii-szwecji-islandii

Ci ludzie są zimnokrwiści – mówi Grzegorz, który od 9 lat mieszka i pracuje w stolicy Norwegii. Jak mówi, widać różnicę między mieszkańcami ciepłych krajów, gdzie ludzie są milsi i bardziej otwarci. – Norwegowie bardzo często bywają dwulicowi. Potrafią poklepać cię po ramieniu, powiedzieć, że wszystko jest fajnie i odwrócić, by po chwili mówić między sobą coś całkowicie odwrotnego – stwierdza mieszkaniec Oslo.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok