LukaszJakubowvonKedziersk napisał:
Nie mówią po norwesku, bo nie muszą ...
- Nie integrują się, bo nie chcą ...
Ile w tym jest prawdy, a ile klamstwa?
Bardzo rozmydlone pojęcie i indywidualnie dostosowane , pod Personalne zaistnienie w Norweskiej Polityce .
---
Niemniej , Może Właśnie tak trzeba ...
---
My jako Polacy i Emigracyjna Mniejszość w Norge , Jesteśmy Niezależni i Wolni ...
---
W odróżnieniu od emigracji Azjatyckiej , i Afrykańskiej . Oni nie mają wyjścia i dlatego trzymają się razem , są zakładnikami własnych rodzin w Ich Rodzinnych Krajach . Dlatego walczą o każde Darmowe ØRE ... ! .
---
Co do Mówienia po Norwesku ... , a i owszem wszystko zależy od danej Pracy .
Przecież do Norge przyjechała w większości ...współczesna Krajowa Biedota , która z ledwością pokończyła gimnazja i kursy montażystów szalunkowych , oraz wiązania zbrojenia ... .
---
Kto w Gimnazjum nauczył się czytać i pisać po Angielsku , to poszedł dalej do szkoły a następnie na studia i w Norge ... jeżeli już , to nie pracuje jako Fizol na Budowie ... .
Tylko zajmuje Inne miejsce w tym Kieracie ...
---
Integracja ... Hm , a wiadomo Już , jaki jest przekrój tej naszej społeczności tu w Norge ? .
Ile z tej 150-tysięcznej rzeszy , jest Młodych i związanych Rodziną z dziećmi w wieku przedszkolnym ...
A Ilu w wieku , podobny Mojemu ? .
---
Co Mi po Integracji , jak Ja mam już gniazdko uwite w Polsce ? .
---
Jaką Mi Podobni Mieli Motywację by się Uczyć Norweskiego i Integrować się z Norwegami , jak za wszystko Musieliśmy płacić grube Pieniądze ... !? .
---
Przecież jak Miałem zapłacić za Naukę 2000-NOK NA SEMESTR , A NASTĘPNIE WIDZIAŁEM MUŚLIMA ... KTÓRY SPAŁ NA ZAJĘCIACH ...!!! , BO MIAŁ WSZYSTKO ZA DARMO ...
To pytam się , jaką Ja miałem motywację ...!? .
Poza TOTALNYM zniechęceniem ... ! .
---
Co z tego , że przykładnie chodziłem do szkoły trzy semestry i mam dokument ukończenia nauki Norweskiego na Poziomie B1 ... skoro jest to dla Mnie JĘZYK MARTWY ... !!! .
Ponieważ w Mojej pracy , W ogóle mało się Mówi a jak już , to głównie miejscowym DIALEKTEM ... .
Jak Ja się Miałem Integrować i z kim ... ??? .
Reasumując :
Wszystko zależy od tego , gdzie pracujemy i jakie aktualnie ,mamy środowisko społeczności norweskiej .
---