Fortum napisał:
Lutefisk jest bardzo smaczna potrawa. I nie tylko dla odwaznch. Jak wspomniala czarkotka samk jest uzalezniony od umiejetnosci kucharza. Jest wiele sposobow na jej przyrzadzenie i dodatki do lutefisk odgrywaja duza role.
Podobnie z gravlaks, czyli #zakopana ryba# . W dawnych czasach tluste ryby jak pstrag/ØRET i losos/laks byly grzebane w ziemi by je zakonserwowac. Dzisiaj stosuje sie odpowiednia marynade, ktora nadaje surowej rybie odpowieniego smaku.
Polecam Salma laks - loin laks.wyborna jakosc i doskonaly smak. Mozna wybrac przednia lub boczna/ tylnia czesc lososia.
ja przyrzadzam salatki z surowego lososia z dodatkiem ziol, cytryny, orzechow i mandarynek oraz ogorka.
Kupujac wyroby najlepszej jakosci ma sie pewnosc, ze kupuje sie produkt o gwarantowanym smaku.
Powiedz no kingo, gdzie to w Norwegii mozna dostac lososia najlepszej jakosci? No chyba, ze za chore pieniadze w Maschmanns Matmarked.