Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Albert92 ........... (7660 niezalogowanych)
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Ja Witkacego szanuje,ale ogromnie podziwiam i wielbie Z.Beksińskiego.Swego czasu kupowałam wszelakie albumy tegoż wirtuoza.Bo bezapelacyjnie był mistrzem.Obrazy malował bombastyczne,fotografie też niczego sobie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:
Ja Witkacego szanuje,ale ogromnie podziwiam i wielbie Z.Beksińskiego.Swego czasu kupowałam wszelakie albumy tegoż wirtuoza.Bo bezapelacyjnie był mistrzem.Obrazy malował bombastyczne,fotografie też niczego sobie.

chciałbym mieć taką wyobraźnię jak oni...

Jako ciekawostka: Beksiński jest jednym z ulubionych artystów Adama Jonesa gitarzysty Toola. Z jego dzieł zespół czerpie inspiracje do tworzenia teledysków.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
skafander00 napisał:
Hilton-Pisałam do kolegi,więc mniemam,że czytając biografię A.Żakiewicz pt"WITKACY"dojdzie do tego,że ww.był nie tylko malarzem,pisarzem,ale........fotografem.Teraz Ty się ośmieszyłeś nie podając tego trzeciego,więc wybuchnę salwą szelmowskiego śmiechu hahahahha.
P.S.Skoro tak utyskujesz o inf.nt.historii to zagadaj na priv.Zarzucasz mi milczenie w tej kwestii a ja WIELOKROTNIE pisałam,że takie kwestie będę poruszała na priv.nie zaśmiecając tematów.
sih87-Universitas jest świetnym wydawnictwem Uniwersytetu Warszawskiego.Wydali tam świetną książkę nt.herezji w kościele oraz o Stanisławie Auguście.Polecam.

"Utyskujesz, mniemam, mniemam, salwa smiechu bla bla bla"
Po co mam pisac tu to, co można przeczytać w encyklopedii lub Wikipedii ? Nie mam potrzeby zablysniecia, tym bardziej, ze nie jestem znawca rodziny Witkiewiczow.
Daj sobie spokój i nie brnij w to dalej, bo czytając chociażby notki z wiki moznaby wypisać wiecej niż trzy dziedziny.
Prawda jest taka, ze napisałas coś, czego nie powinnas, a to dla tego, ze z góry zalozylas, ze facet mało wie i jeszcze dopisalas to zabawne "hehe"
Nie traktuj ludzi jak idiotów, bedzie ci lżej. I zrozum, ze ja sie tu niczym nie osmieszylam, raczej ty. Nie jest sztuka silic sie na elokwencje po przeczytaniu i wsparciu swojej wiedzy w internecie. Poznałam w moim życiu wiele takich osób jak ty, mimo wykształcenia i tytułów doktorskich niektorzy z nich okazali sie ludźmi bez rozumu, mimo, iż ich język wydawał sie być bardzo gornolotnym.
Zastanawiam sie, kiedy czytasz te książki, bo chyba nie podczas "dyskursu" na tymże forum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Poważnie?Fajnie,że są postaci inspirujące się Beksińskim.Mnie na tyle wdarł się w pamięć,że wytatuowałam sobie jego dwa dzieła.
Idąc tropem surrealizmu cenię także A.Bocklina i Gustave Doré.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Hilton -Lekka wpadka inwigilacyjna.W rzyci mam kogo poznałaś w swym na pewno krasnym życiu.W poważaniu mam także twoją opinię na jakikolwiek temat.Polecam samodzielne myślenia,boli tylko na samym początku.Kiedy?Wtedy gdy wykształca się mózg.
P.S.Użytkownik Sih87 nie jest postrzegany przeze mnie jako"idiota",więc spasuj z nezewnictwem,bo twe dalekosiężne wnioski są nietrafne.Ups,chyba nadal posługuję się zdaniami złożonymi.Mea culpa,biję się w pierś ino o dziwo tworzenie takich kompilacji nie powstaje jak napisałaś"siląc się".
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Ja bym ich do surrealizmu nie zaliczył, bo oficjalnie powstał w dwudziestoleciu międzywojennym.
Bocklin to raczej symbolizm, a Doré tworzył w stylu romantyzmu i realizmu, tak mi się wydaje.

PS
Chyba trzba założyć nowy wątek "sztuka"

PSS
Ja lubię formizm i minimalizm
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
skafander00 napisał:
Hilton -Lekka wpadka inwigilacyjna.W rzyci mam kogo poznałaś w swym na pewno krasnym życiu.W poważaniu mam także twoją opinię na jakikolwiek temat.Polecam samodzielne myślenia,boli tylko na samym początku.Kiedy?Wtedy gdy wykształca się mózg.
P.S.Użytkownik Sih87 nie jest postrzegany przeze mnie jako"idiota",więc spasuj z nezewnictwem,bo twe dalekosiężne wnioski są nietrafne.Ups,chyba nadal posługuję się zdaniami złożonymi.Mea culpa,biję się w pierś ino o dziwo tworzenie takich kompilacji nie powstaje jak napisałaś"siląc się".

Doprawdy??? Zabawna jestes. Mam nadzieje, ze juz odpuscisz i nie bedziesz mi odpisywala pierdół na kółkach.

Nawiązując do tematu, polecam najnowsza Stivena Pinkera " The better angels of our nature. Why violence has declined". Nie spotkalam polskiej wersji, byc moze jest. Pinker byl kilka miesiecy temu w Oslo, mial wyklad na uniwerku na Blindern. Moze ktos byl?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Tu bym się"kłociła".Ale fakt ciężko ich zaszufladkować.Obrazy dwóch ostatnich(które oglądałam w albumach)są surrealistyczne bankowo.Choć widać inspiracje innymi stylami-prawda.Pamiętam jak szukałam na allegro.pl albumów Dore.W księgarniach prócz:Boscha,Muchy,Klimta,Muncha,Van Gogha,Kahlo o innych twórców ciężko.Wynalazłam będąc w Krakowie sklep"House of albums"(analogicznie z tym samym nazewnictwem w internecie)w którym to są świetne albumy.Wybór naprawdę konkretny.
P.S."Obrazy z Biblii"G.Dore b.mi się podobały.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Hilton-Spasuje,bo nie odnajduję w tym radości.Jako żywo.A co do wikipedii to z niej nie korzystam,bo wiele w niej merytorycznych błędów.Jeśli jest ona twoim źródłem informacji to milknę,bo to"mówi samo za siebie".
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
skafander00 napisał:
Tu bym się"kłociła".Ale fakt ciężko ich zaszufladkować.Obrazy dwóch ostatnich(które oglądałam w albumach)są surrealistyczne bankowo.Choć widać inspiracje innymi stylami-prawda.Pamiętam jak szukałam na allegro.pl albumów Dore.W księgarniach prócz:Boscha,Muchy,Klimta,Muncha,Van Gogha,Kahlo o innych twórców ciężko.Wynalazłam będąc w Krakowie sklep"House of albums"(analogicznie z tym samym nazewnictwem w internecie)w którym to są świetne albumy.Wybór naprawdę konkretny.
P.S."Obrazy z Biblii"G.Dore b.mi się podobały.

Niezbyt sie znam na sztuce, ale albumy o ktorych mowisz znajdziesz na amazon.com

www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_1_6/176-...fix=gustav%2Caps%2C0

Czytam wnikliwie i sprawdzam sobie nazwiska- o ktorych nie slyszalem- na wiki. Zadziwiajace, ze niektore teksty sa jakby zywcem skopiowane( niekoniecznie mowie o tobie). Ale pewnie sie czepiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok