Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Danuta E Stefan Każmierczak KEJTI24 K Krzysztof Poważny (9174 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kryss napisał:

widze ze jestes nastepnym ktory wstydzi sie miejsca z ktorego wyjechal

no wiesz w zasadzie to każdy powinien się trochę wstydzić
już lepiej by wyglądało jakby się wyjechało spod pachy, albo spod kolana, albo gdzie na plecach
a tu taka okolica
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
jasta twoj snopek dawno myszy zjadly,srasz we wlasne gniazdo a moze kiedys tam wrocisz i bedziesz w tym siedzial.
gdyby nie ten kraj to bys sie nawet podpisac nie umial,ale po co ja to pisze ty i tak wszystko wiesz najlepiej,tu jest sam miod a tam samo g...,czy dobrze rozumie twoje przeslanie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kryss napisał:
jasta twoj snopek dawno myszy zjadly,srasz we wlasne gniazdo a moze kiedys tam wrocisz i bedziesz w tym siedzial.
gdyby nie ten kraj to bys sie nawet podpisac nie umial,ale po co ja to pisze ty i tak wszystko wiesz najlepiej,tu jest sam miod a tam samo g...,czy dobrze rozumie twoje przeslanie?

krzyżyk a możesz napisać w kilku punktach powody do bycia dumny z racji posiadania narodowości polskiej? może się szybciej nawrócę na właściwą drogę?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
nie chodzi o dume i twoje nawrocenie a troche objetywizmu,wkurzaja mnie polacy ktorzy sa tu pol roku,piec slow po norwesku ale po polski to juz nie bardzo i wogole to polska to dla nich taki oblesny kraj,wszystko co norge jest super a co pl to wielkie G...tylko co oni robia na tej stronie, pierwszy zakup w norge to auto na 200 rat i niewazne ze mieszkaja w ciemnej zawilgoconej piwnicy,czesto z dzieckiem,wazne zeby bylo czym sie w pl,w rodzinnej wsi pokazac,znam takich
dumny to moze za duzo ,ale nie wstydze sie ze jestem polakiem a szczegolnie na tle norwegow,nie mam kompleksu z racji bycia polakiem,owszem wiele wkurza mnie w pl ale nigdy tu nie napisalem ze pl to raj bo gdyby tak bylo nie byloby mnie tu,ale norge rajem tez nie jest chca uchodzic za swiatlych tolerancyjnych uczciwych itd..a czy tacy sa naprawde?NIE nie sa, jedynie nas toleruja bo ten kraj bez emigrantow nie jest w stanie funkcjonowac tak jak funkcjonuje ,wieki izolacji zrobily swoje .i tu i tu sa wady i sa zalety,jako ludzie nie sa od nas w niczym lepsi a czesto gorsi....zapytaj norwega dlaczego jest dumny ze swojego kraju...i napisz tutaj co ci odpowiedzial,powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
kryss uważąj na serce...... wzruszające.... piszesz ze "Norwegia nie funkcjonuje bez emigrantów" , mylisz się... funkjonowała i funkcjonuje,, pierwsi emigranci pojajawili sie w NO w latach 72-76.... wcześniej było trochę azylantów rok 56 węgrzy,68 czesi i polscy żydzi...wcześniej zostało po wojnie troche polaków którzy byli zmuszeni w czasie wojny do pracy w organizacji Todt.....w latach 80-82 przyjechało około3,5 tysiąca Polaków z obozu w Austrii jak i z paszportem w jedną stronę..... reszta jak również wietnamczyków i i czilijczyków. Reszta Somalia Iran Irak i parę innych krajów to azylanci polityczni lub na innych prawach. Piszesz o nienawiści Norwegów do Polaków ja jej nie widzę....pracuję od 30 lat w jednym przedsiębiorstwie i nie zauważyłem tej nienawiści.... jest tutaj wielu Polaków którzy są na stanowiskach wymienię jedynie Panią prof. Witoszek która pisze często w norweskich gazetach wskazując przyczyny niezrozumienia różnic między Polakami a Norwegami...... A gro osób piszących tutaj to przepraszam że napiszę "drobni nieudacznicy"

Co poniektórzy Polacy są tutaj ponad 5 lat, język ani be ani me ani kukuryku.

PS w mojej firmie pracuje 3 Polaków 3 Rosjanki, 1 Ukrainiec już nie piszę o innych nacjach....

Jestem dumnym Polakiem ale tępię nieuków , nieudaczników ,rasistów, ksenofobów ........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
pies..,no wlasnie i jak wygladal ten kraj wczesniej,przyjechales tu w momencie kiedy bardzo potrzebowali rak do pracy/zreszta dalej potrzebuja/, po przyjezdzie otrzymales pomoc jako azylant,myle sie?/moze pochwal sie jaka/
wyjechales z innej polski niz jest teraz i przyjechales do innej norwegii niz jest teraz,nie chce przez to powiedziec ze tu teraz jest wszystko be,a u nas super,tak nie jest,ale wkurza mnie hipokryzjia norwegow,udawanie innych niz sa,oczywiscie nie jest to regula,ale ani w pl. ani w no. nic nie jest tylko biale albo tylko czarne.ten kraj jak i polska ma i wady i zalety,owszem finansowo jest tu duzo latwiej i tylko dlatego tu jestem,
nie napisalem ze nas nienawidza tylko ze nas toleruja,/ktos musi tu normalnie pracowac/pismaki na kazdym kroku korzystaja by nas oczernic,niech spojrza na wlasne brudy a jest ich tu niemalo,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a jaki jest w Polsce stosunek do emigrantów, bo i tacy się tam trafiają?
chociażby losy rodziny Mongołów, pokazywanych ostatnio w TV Polonia, a którym zachciało się lepszego życia w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
a jaki byl los rosjanki ktora zyla tu prawie cale zycie i wywalili ja do rosji?gdzie w koncu wyladowala?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Mirek Hol
(miho)
Wiking
O ile wiem , nie ma takiego kraju na Swiecie, do ktorego wyemigrowali Polacy i nie narzekaja. Kryss i wielu innych na tym forum do nich tez naleza. Troche pozytywnego myslenia i obiektywizmu a zyloby sie latwiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
krys ta rosjanka przebywała w No nielegalnie przy pomocy przyjaciół norweskich ukończyła szkołę średnią i studia ...więc...... a co do mojej pracy to w firmie pracuję już prawie 30 lat.........kraj wyglądał przepięknie polacy nie chcieli mieszkać w barakach (rekkehus).......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok