Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
kristofer kowalski Elżbieta Halinowska Piotr Gawrys (5454 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nawet jak umieją czytać to i tak nie którzy zaraz powiedzą że tak nie jest bo oni wiedzą najlepiej , jak to mówią mądry Polak po szkodzie
powiedzenie świetnie się sprawdza ponieważ nie którzy uczą się dopiero na błędach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
bardzo proste jest stwierdzić nawet że nie posiadasz również norweskiego nr. personalnego miti35 , skoro jesteś zameldowany w Polsce , a jeśli masz nr. personalny norweski to sytuacja raczej będzie inna niż piszesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
jestem zameldowany i tutaj i w Polsce a numer mam staly od dawna.Tak jak mowie co powiedziano mi w urzedzie.Twierdzisz,ze toll mowil mi nieprawde?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
... a jeśli masz nr. personalny norweski to sytuacja raczej będzie inna niż piszesz
No tak , tylko są dwa rodzaje numerów personalnych w Norge ...
Stały... i Czasowy....
Właśnie dlatego Urząd Skarbowy bierze się za tyłki Szwedom , bo Oni do tej pory Mieli czasowe numery personalne i jako pracownicy przygraniczni używali tego przywileju do woli ...
A to bardzo boli Norweskiego fiskusa ... I w cale , nie aż tak idzie o tablice rejestracyjne . co o duże odpisy podatkowe z czasowym Numerem związane.
DLATEGO ZMUSZAJĄ SZWEDÓW i nie tylko Ich , do Osobistego zgłaszania się do Skattu by pobrać odpowiednie dokumenty podatkowe , a przy okazji wlepiają Im stałe numery personalne .
Podobno Stały Numer dla Szweda jest mało atrakcyjny , i CI co mogą , rezygnują z pracy w Norge na rzecz Danii. Toll nie tylko Nas , Biednych Polaczków Ściga , Innych również i to dość skutecznie .
U mnie w Wiosce znowu przybyło na policyjnym parkingu kilkanaście "nowych" aut na szwedzkich blachach ...a polskiego nie ma żadnego ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a powiedziałeś miti35 że masz stały nr. norweski na toll ??? , ale skoro powiedziałeś na toll że zjeżdżasz do kraju 7 razy w roku to być może stwierdzili że nie siedzisz tu ciągle więc mogli pójść na rękę , ale przecież jak piszesz w razie czego musisz to udokumentować że tak jest .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tak jak napisał gabriel że jest różnica pomiędzy stałym a tymczasowym numerem personalnym --- widzisz diabeł tkwi w szczegółach
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
miti35 napisał:
Sluchaj pwiatowy ja trzymam sie tego co powiedziano mi w urzedzie celnym i tego sie trzymam.Powiedzialem,ze mam rodzine w Polsce(zona dzieci) odwiedzam ich srednio 7 razy do roku(o to mnie pytano)i tyle.Dostalem odpowiedz,ze moge sie poruszac autem ale w samochodzie mam miec cala dokumentacje czyli akt slubu,wspolne miejsce zamieszkania w Polsce,bilety do domu i nie musze starac sie o zadne pozwolenie na uzywanie samochodu.Tak jak powiedzialem tego sie trzymam ale tez nikomu nie bede nic wmawial bo kazdy niech robi jak uwaza.
to ja ci powiem co ci mogli powiedzieć w Toll

www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?i...entid=44780#Pendlere

Personer som arbeider i Norge og som har felles hjem med ektefelle eller barn under 18 år bosatt i utlandet, kan også bruke utenlandsregistrert motorkjøretøy i Norge. Det kreves at han eller hun jevnlig besøker ektefelle eller barn i utlandet, normalt minst en gang i måneden. Ektefelle eller barn kan/må ikke være innmeldt i norsk folkeregister

normalnie musisz tą swoją żonę odwiedzać minimum jeden raz w miesiącu abyś sobie polskim szmelcem pojeździł
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
miti35 napisał:
jestem zameldowany i tutaj i w Polsce a numer mam staly od dawna.Tak jak mowie co powiedziano mi w urzedzie.Twierdzisz,ze toll mowil mi nieprawde?
I TAK... I NIE...
Wszystko zależy od aktualnej interpretacji danego zagadnienia ...

Przez telefon Urzędnik może mówić na odczepkę , to co akurat wydaje Mu się , że jest zgodne z Jego wiedzą i tyle .
Mądrzy Norwedzy bo i tacy się Też Trafiają mówią ,że jak coś Konkretnego trzeba od urzędu to nie dzwoni się , tylko bierze niezbędne odpowiednie dokumenty sporządza odnośne pismo z zapytaniem ... KSERUJE SIĘ TO W CO NAJMNIEJ PIĘCIU KOMPLETACH...i spokojnie w Świecie udaje się do odpowiedniego urzędu .
Tam po przedstawieniu sprawy , składa się dokument za potwierdzeniem odbioru i czeka się na PISEMNĄ ODPOWIEDZ W KONKRETNEJ SPRAWIE... Bo tylko Papier ma moc prawną , a nie lużna rozmowa przez telefon , nawet gdyby była nagrana za zgodą i wiedzą URZĘDNIKA ...
I to było by tyle ....w tym temacie .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
miti35 napisał:
Sluchaj pwiatowy ja trzymam sie tego co powiedziano mi w urzedzie celnym i tego sie trzymam.Powiedzialem,ze mam rodzine w Polsce(zona dzieci) odwiedzam ich srednio 7 razy do roku(o to mnie pytano)i tyle.Dostalem odpowiedz,ze moge sie poruszac autem ale w samochodzie mam miec cala dokumentacje czyli akt slubu,wspolne miejsce zamieszkania w Polsce,bilety do domu i nie musze starac sie o zadne pozwolenie na uzywanie samochodu.Tak jak powiedzialem tego sie trzymam ale tez nikomu nie bede nic wmawial bo kazdy niech robi jak uwaza.
to ja ci powiem co ci mogli powiedzieć w Toll

www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?i...entid=44780#Pendlere

Personer som arbeider i Norge og som har felles hjem med ektefelle eller barn under 18 år bosatt i utlandet, kan også bruke utenlandsregistrert motorkjøretøy i Norge. Det kreves at han eller hun jevnlig besøker ektefelle eller barn i utlandet, normalt minst en gang i måneden. Ektefelle eller barn kan/må ikke være innmeldt i norsk folkeregister

normalnie musisz tą swoją żonę odwiedzać minimum jeden raz w miesiącu abyś sobie polskim szmelcem pojeździł
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
moze nie taki znow szmelc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok