Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Problemy z norweskim - Norwegia

Czytali temat:
(1232 niezalogowanych)
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Problemy z norweskim
Bokmål i nynorsk to dwie normy pisane. NIKT nie MOWI w bokmålu, czy nynorsk. Natomiast dialekt Bergen (poza niektorymi slowami, np. "ikkje" "eg" ) opraty jest o bokmål, "gorzej" z reszta Hordaland...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
Vivid :)
(Vivid)
Wyjadacz
Jak sie ma taki balagan w jezyku.....
Najpierw powinni zrobic porzadek we wlasnej piaskownicy jezykowej a potem wymagac znajomosci od obcokrajowcow. A poki co, to co przystanek to inny dialekt .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
No. sa bardzo dumni ze swoich dialektow i to jest ich signatur - ich specjalnosc. A naplywowi moga sie albo tym irytowac, albo to zaakceptowac albo po prostu wrocic do swojej piaskownicy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
(Vivid)
Wyjadacz
Tylko ze nie wiadomo z czego tu byc dumnym.W tym niespełna 5-cio mil. kraju ludzie nie potrafią się ze sobą porozumiewć. Trzy odmiany jezyka + dialekty....chora duma. Pracowalem kiedys z takim jednym pochodzacym z niewiadomo skąd i mial taki dialekt, ze norki go nie rozumiały...a cieszyl sie przy tym...
- naucz się chińskiego,efekt ten sam a powód do zadowolenia większy....
i uśmiech mu zgasł
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Vivid napisał:

- naucz się chińskiego,efekt ten sam a powód do zadowolenia większy....

taaaaaaaaaak?????????? ciekawe tylko którego. nie ma czegoś takiego jak język chiński. może być kantoński, mandaryński, lub jeden z setek dialektów. i oni się za bardzo nie rozumieją, a mówiąc prawdę prawie wcale. wiem to od byłej osobistej narzeczonej z Hong Kong
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Nie wiem o jakich trzech odmianach no. mowisz - ale chyba jestes ekspertem jez. no.

Jak to dobrze, ze Polacy maja tylko jeden oficjalny jezyk i ze w tak rafinowany, gramatycznie poprawny i elokwentny sposob sie ze soba porozumiewaja - bez niedomowien i bez nezdrowych aluzji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
(Vivid)
Wyjadacz
barbara67 napisał:
Nie wiem o jakich trzech odmianach no. mowisz - ale chyba jestes ekspertem jez. no.
i bez nezdrowych aluzji

inf.
Bokmål , Nynorsk ,Samisk

Poprawna polszczyzna nie wywołuje "nezdrowych" aluzji....a expertem jęz. no. nie jestem i nawet mi się nie chce chcieć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Vivid napisał:
barbara67 napisał:
i bez nezdrowych aluzji

inf.
Bokmål , Nynorsk ,Samisk ...

Język ...Sami.../ Lapończyków ... NIE JEST JĘZYKIEM NORWESKIM... ANI NAWET DIALEKTEM...

To język niezależny od Norweskiego . tym językiem posługują się Lapończycy w Norwegi , Szwecji , Finlandii i Północnych terenach Rosji ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
barbara67 napisał:

Jak to dobrze, ze Polacy maja tylko jeden oficjalny jezyk i ze w tak rafinowany, gramatycznie poprawny i elokwentny sposob sie ze soba porozumiewaja - bez niedomowien i bez nezdrowych aluzji

Bo jak nam w Poznaniu powiedzą idź do sklepu po pyrki, to kazdy Polak zrozumie, że ma iść do piwnicy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
(Vivid)
Wyjadacz
A to ciekawe......może sie mylę ale nawet roczne zeznanie podatkowe możesz sobie zamówić w Samisk...jeżeli masz takie parcie i nie kumasz Bokmål i Nynorsk......co do reszy masz racje, nie mniej jednak używają go "eskimole" gdzies tam na północy NO.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok