Linux napisał:
Cala sprawa skupia sie na znajomosci jezyka norweskiego,sa firmy ktore maja duze braki kadrowe ktore klada mniejszy nacisk na znajomosc jezyka a wiekszy na obsadzenie stanowisk pracy,tak bylo z kierowcami autobusow w Stavanger kilka lat temu zwolnilo sie z pracy kilkudziesiu Norwegow na raz i byla akcja obsadzania tych miejsc ,brali kazdego kto znal chociazby angielski a do norweskiego przyuczali tutaj na miejscu,obecnie maja nadmiar kierowcow i zaczynaja klasc nacisk na jezyk chociaz wielu zastanawia sie po co przeciez mieszkajac tutaj poradzisz sobie by zrobic zakupy w sklepie a jak chcesz pojsc do urzedu czy lekarza to mosze sobie zalatwic tlumacza,kierowca sprzedajacy bilety w autobusie powinien znac sie na tym jaki bilet sprzedac i na jaka strefe i czy jedzie w miejsce w ktore chce jechac pasazer na tyle jezyka powinien znac i po co wiecej chce to sie nauczy nie chce to jego sprawa w Dani zrobiono ankiete wsrod pasazerow czy kierowca powinien znac jezyk dunski i co? pasazer odpowiedzial ze on nie chce rozmawiac z kierowca on chce dojechac do pracy,do szkoly i z powrotem i tam tez kierowca jezdzil z plakietka z napisem nie rozmawiam w jezyku dunskim i problem jezykowy rozwiazany i zadowolony kierowca bo nikt go psychicznie nie neka znajomoscia jezyka i pasazer ktory dojedzie tam gdzie chce.
"mój instynkt macieżynski" podpowiada mi,ze niebawem w tym kraju jedeyney warunkiem bedzie znajomosc jezyka norweskiego......
Wszystko na to wskazuje.....
Ty linux to z autobusu powiniens walic prosto do czerwonego krzyza
Takie dobre serce......
Hehheeh rozjebałes mnie tym, ze jak sie komus nie podoba i ciagle narzeka na norge, to powinien w pizdu do polandii jechac i oddac polakowi swoje miejsce pracy.....
Ja niebawem moge ci oddawc, ale bedzie cie drogo kosztowało.......
Jesli stac cie zapłacic mi 100tys nok za pewna robote (c+e) tylko po kraju, to podbij na pw!
Gwarantuje zarobki na poziomie 30tys netto! Takze w 3 miesiace odrobisz "wpisowe"
Dodatkowym atutem kandydata jest dobra znajomosc ang.norweski nie jest wymagany at all!
Jestes to bardzo krótko i jeszcze nie przejrzałes na oczy who is who......
ale niebawem nasi aliens sprowadza cie na ziemie....
Wiec ucz sie jezyka, bo nie znajdziesz roboty nigdzie.....
aaaaaaaaaaaaaaa zapomniałem napisac >jest tez taka opcja,ze mozna popracowac np: 1.05 (dzis), a wtedy stawka na h to 250nok ( umowna): )
marianek zaaplikował sobie dzis traske z Drmn do Trheim i napisał 11h pracy, a to oznacza sporo dudków : )))
Tymczasem otwieram kolejnego zywczyka i delektuje czystym zdrowym powietrzem w Tr.heim
Pauza do jutra do 8 rano : )
potem rock and roll do Drmn : )