Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

nowe życie samej mamy - Norwegia

Czytali temat:
Katarzyna Knor Kasia MS. (2032 niezalogowanych)
3 Posty
jula roman
(julman)
Wiking
Witam, jestem jeszcze w pl ale planuje wyjechać do norwegii... no i tak.. mieszkałam już za granicą w kilku krajach ale tam u was mnie jeszcze nie było, a i ja za tamtych czasów nie byłam jeszcze mamą Prace mam pewną i planuje wyjechac na jakiś czas (możliwie najkrótszy ) sama, a potem "skoczyć" po córe... jedak nie mam pojecia jak sprawy socjalne i życie mam wygląda w tym kraju.. Jak się za to zabrać, co i gdzie trzeba załatwić.. córka mam 2 latka i sama ją wychowuje, nawet w pl jest ciężko ogarnąć utrzymanie stanowiska w pracy i wychowanie dziecka, żłobki, lekarze itd a jak u was to wygląda? Jestem zielona i bede bardzo wdzieczna za doinformowanie mnie ;P i wszelkie wskazówki.. Pozdrawiam Jula
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
julman napisał:
Witam, jestem jeszcze w pl ale planuje wyjechać do norwegii... no i tak.. mieszkałam już za granicą w kilku krajach ale tam u was mnie jeszcze nie było, a i ja za tamtych czasów nie byłam jeszcze mamą Prace mam pewną i planuje wyjechac na jakiś czas (możliwie najkrótszy ) sama, a potem "skoczyć" po córe... jedak nie mam pojecia jak sprawy socjalne i życie mam wygląda w tym kraju.. Jak się za to zabrać, co i gdzie trzeba załatwić.. córka mam 2 latka i sama ją wychowuje, nawet w pl jest ciężko ogarnąć utrzymanie stanowiska w pracy i wychowanie dziecka, żłobki, lekarze itd a jak u was to wygląda? Jestem zielona i bede bardzo wdzieczna za doinformowanie mnie ;P i wszelkie wskazówki.. Pozdrawiam Jula
Tu jest zupełnie inaczej niż wszędzie indziej,
tu będziesz miała jak w raju,
zamiast czekać weź córę od razu.
Tu jest przyjazna dla małego dziecka instytucja zwana w skrócie >BV<
I wszystkie rozterki są poza tobą.
Choroby, kaprysy, płacze po nocy i takie tam inne.
I szalec będziesz mogło po pracy do woli .
Oni zajmą się córą rzetelnie w całej rozciągłości.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
gagatek napisał:
julman napisał:

byś sobie kacapie mostów nie palił i zaoferował swoją pomoc w zamian za wspólny podział kosztów przy wynajęciu logicznego kontenera, to takie głupoty piszesz.

a dla Julki lektura na dobranoc: www.nyinorge.no/pl/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
Joseph napisał:
[quote]gagatek napisał:
julman napisał:

byś sobie kacapie mostów nie palił i zaoferował swoją pomoc w zamian za wspólny podział kosztów przy wynajęciu logicznego kontenera, to takie głupoty piszesz.

Fiolet znow atakuje ... tu masz kontener z weranda

size=600]www.mojanorwegia.pl/images/fbfiles/image..._drewna_ewa_puda.jpg[/img]
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(godejrowa)
Wiking
Czesc! Wszystko zalezy czy jedziesz tutaj na prace legalna. Jezeli tak to mozesz liczyc na dodatek na dziecko-okolo tysiac koron na miesiac do skonczenia pelnoletnosci. Mozesz tez sie starac o dodatek dla samotnej matki w NAV (odpowiednik ZUS). Jako samotna matka masz tez pierwszenstwo o miejsce w przedszkolu.Lekarz rodzinny jest dla dziecka za darmo, ty placisz. Masz prawo do wolnego 10 dni w roku "na chore dziecko"-chyba wiecej jak jestes samotnym rodzicem. Na razie tyle pozdrawiam Ania
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
godejrowa napisał:
Czesc! Wszystko zalezy czy jedziesz tutaj na prace legalna. Jezeli tak to mozesz liczyc na dodatek na dziecko-okolo tysiac koron na miesiac do skonczenia pelnoletnosci. Mozesz tez sie starac o dodatek dla samotnej matki w NAV (odpowiednik ZUS). Jako samotna matka masz tez pierwszenstwo o miejsce w przedszkolu.Lekarz rodzinny jest dla dziecka za darmo, ty placisz. Masz prawo do wolnego 10 dni w roku "na chore dziecko"-chyba wiecej jak jestes samotnym rodzicem. Na razie tyle pozdrawiam Ania

A tak pieprzysz z tymi dodatkami i podniecasz kobietę.

Najpierw ją spytaj ile będzie zarabiać i czy to praca na 100 procent, bo koszty utrzymania w Norwegii są baaaardzo duże.
Ciężko sobie nieraz rodzinom poradzić, a ty samotna matkę pozytywnie nastawiasz.
Spytaj ją czy ma mieszkanie albo czy wie ile wynajem kosztuje.

Ile ty masz wogole lat -godejerowa ze takie podejście kolorowe do życia masz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
jula roman
(julman)
Wiking
Dziekuje za odpowiedz, jednak jeśli dziecko więcej choruje to co wtedy ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
jula roman
(julman)
Wiking
praca na 100 procent i legal, na początku m u kuzynki ale wiadomo że czym prędzej na "własne".
ALe tak ile trzeba zarabiać żeby normalnie żyć? tzn nie mam dużych wymagań dla mnie najważniejsze żeby dziecko miało co jeść i w co się ubrać ale nie mam pojecia o tzw kosztach życie w norweg. także jakby mi ktoś z grubsza zarysował to by było cacy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
julman napisał:
Dziekuje za odpowiedz, jednak jeśli dziecko więcej choruje to co wtedy ?
Wtedy bierzesz wolne z pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
262 Posty

(oppenheimer)
Stały Bywalec
Samotna mama? Odezwij się do mnie to będę czasem mógł zostać z małą Będę jej Czytał bajki i będziemy razem czekać na mamę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok