Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Olena Kowalska natalia MojaNorwegia (2648 niezalogowanych)
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Bardzo dziekuje za szybką odpowiedz. No własnie nie mamy jeszcze numerów personalnych. Mój mąz ma juz od kilku lat wiec jak przyjedziemy to dopiero wyrobimy a potem zglosimy sie do szkoly i przedszkola. Chciałam zrobic to wczesniej zeby przed 1 marca juz se zgłosic, bo czytałam ze zgłoszenia do 1 marca musze wysłac. Potem nie wiadomo czy sie dostanie mała do przedszkola bo syn to do szkloy to raczej problemu nie powinno byc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Benio Kowalijewski
(Isbjørn)
Wiking
Co do zapisania syna do szkoly to powinnas dostac pismo z komuny,oczywiscie po wczesniejszym otrzymaniu numeru personalnego i dopelnieniu spraw meldunkowych. W tym pismie bedziesz miala wszytko wyjasnione.Ten drugi link nie dotyczy zapisania do szkoly, tylko jest to druk, przy pomocy ktorego mozesz starac sie o miejsce w skolefritidsordning-czyli tak ogolnie mowiac w swietlicy szkolnej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
mojej znajomej dzieci chodziły bez nr personalnych do szkoły ale tylko pierwszy rok po przyjezdzie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
faktycznie Isbjørn, masz racje co do tego drugiego linku...

ale link tez moze sie przydac..w razie cos...gdyby rodzice pracowali dluzej i potrzebowali opieki w szkole zanim wroca do domu...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
oppland napisał:
mojej znajomej dzieci chodziły bez nr personalnych do szkoły ale tylko pierwszy rok po przyjezdzie...

jezeli ojciec posiada numer personalny to moze uda sie zapisac dzieci zanim one uzyskaja swoje...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Mam nadzieje ze sobie poradzimy, narazie jestem przerażona tym wszystkim i czy dam rade sie dogadac w tych wszystkich instytucjach. co prawda moj mą dobrze zna angielski ale zawsze go nie bedzie ze mna a ja norweskiego sie dopiero ucze. Jak sobie poradziłyscie?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
oppland napisał:
a co do przedszkola też młodsza chodziła bez nr ale warunkiem w przedszkolu jest posiadanie stałego adresu...takze nie potrzebny jest nr personalny no chyba że w Bergen są inne przepisy niz w Oslo
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
zielonylas napisał:
Mam nadzieje ze sobie poradzimy, narazie jestem przerażona tym wszystkim i czy dam rade sie dogadac w tych wszystkich instytucjach. co prawda moj mą dobrze zna angielski ale zawsze go nie bedzie ze mna a ja norweskiego sie dopiero ucze. Jak sobie poradziłyscie?

po angielsku teraz juz wiecej staram sie rozmawiac po norwesku..moze nie perfekcyjnie co do gramatyki, ale tym sie nie przejmuje...najwyzej mnie poprawia i na nastepny raz wiem juz jak powiedziec prawidlowo

w innym temacie podalam linki do nauki...zerknij sobie...

www.mojanorwegia.pl/forum/view/139/nauka...h_slowek.html#206322
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Anna Krawczyńska
(aneczka80)
Wiking
Witam,
Zamierzam z mężem i dziećmi wyjechać do Norwegii. Napisz proszę jak to wygląda i czy warto.Mam mętlik w głowie i nie wiem co robić
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Benio Kowalijewski
(Isbjørn)
Wiking
zielonylas, nie przejmuj sie na zapas, wszystko z biegiem czasu. Poczatki moze nie sa najlatwiejsze,ale z kazdym dniem bedzie coraz lepiej, nie bedziesz przeciez sama, a w razie pytan na pewno znajdzie sie na forum jakas pomocna dusza

Podrzucam jeszcze jedna stronke, mysle, ze dla poczatkujacego calkiem przydatna
www.norweski.angielski-kursy.pl/category/darmowy/#.UPB2CqyYHIk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok