Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Byłam w grudniu i słyszałam jak pani mówiła do pewnego rodaka, że nie dostanie paszportu jak nie przywiezie dziecka, a miał właściwe zdjęcie ze sobą. Paszport to dokument, który identyfikuje człowieka ( jak dowód) i osoba wydająca go musi mieć pewność, że wydaje go właściwej osobie. Jeśli chodzi o kolejny paszport, to ma zdjęcie z poprzedniego i może porównać, ale jak wydaje pierwszy raz, to przecież możesz przynieść jej zdjęcie jakiegokolwiek dziecka. Teoretycznie istnieje możliwość oszustwa. Oczywiście dzieci są do siebie podobne, a nie wszystkie panie równie skrupulatne, ale wydaje mi się logiczne, że istnieją takie przepisy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Witam. Oferuję tłumaczenia polsko-norweskie i norwesko-polskie (także te przysięgłe). Zachęcam do kontaktu na tlumacz@multinor.no lub pod nr tel.: z Polski + 48 (58) 743 07 53 lub z Norwegii + 47 21 999 409 .
Zgłoś wpis
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Nikt nie powiedzial ze to jest nie logiczne.Tak jak napisala aga31 wszystko jak zwykle zalezy od pani w okienku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
witam, właśnie czekam na akt urodzenia dziecka.
jak dostaniemy dokumenty jedziemy załatwić paszport.
w związku z tym mam kilka pytań.
czy zdjęcie niemowlaka na paszport mogę zrobić u siebie w miejscowości u fotografa?
czy w razie jak by zdjęcie nie pasowało daleko jest fotograf od konsulatu?
jak długo czeka się na paszport?
po paszport jedziemy do wydziału konsularnego pod adres Nedre Vollgate 5, 0158 Oslo?
z góry dzięki za odpowiedż
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Hej
Zdjecie mozesz zrobic u obojetnie ktorego fotografa,byleby nie samemu hihi
Fotograf od konsulatu oddalony jest o kilka uliczek ale nie pamietam nazwy ulicy niestety
Konsulat jest na ulicy tej ktora napisalas
A na paszport czeka sie dwa tygodnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Jest fotograf. Dosyc blisko.
Fotograf Sturlason,
Roald Amundsensgate 6
0161 Oslo
tel. 22424122
fotograf@sturlason.no
www.sturlason.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
super dziekuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Nowicjusz
Witam, 10 dni temu urodziła nam się córka Marika
Dzisiaj dostaliśmy i wypełniliśmy formularz ze Skatt-u.
Ściągneliśmy też formulaż ze strony konsulatu.
Mamy akt ślubu.

Możecie napisać jak wyglądają formalności w konsulacie?

Rozumiem, że po odesłaniu dokumentu "Foresorsel om navnevalg" so Skatt-u dostaniemy norweski akt urodzenia Mariki? Gdzie najlepiej go przetłumaczyć? Jakieś trudności przy robieniu zdjęcia?

Może jakieś podpowiedzi apropo całego procesu związanego z uzupełnianiem aktu urodzenia oraz wyrabiania paszportu.

Marcin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(zywiolek3)
Wiking
Gratulacje dla rodzicow ,imienniczki mojej córci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
... ...
(gaca1)
Wiking
Tak,dostaniecie norweski akt do domu. Po co tlumaczyc? Okazujac norweski akt urodzenia mozecie wyrobic paszport tymczasowy na 1 rok czasu. Zrobcie zdjecie. Adres dobrego fotografa jest podany wyzej w postach. Idziecie,skladacie dokumenty i juz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
Dokładnie tak jak piszecie. Ja byłam w Oslo tydzień temu. Najpierw poszliśmy z Hanią (wtedy miała 5 tygodni) do fotografa który znajduje się przy samym ratuszu. Dokładny adres masz wyżej. Nawet nie zdązyliśmy się przywitać a Pani już pytała czy zdjęcie na paszport i czy do Polski 185 koron za zdjęcia i nie ma problemu. Dzidzia na ręce i pani robi kilka fotek i wybiera najlepszą.
Konsulat znajduje się ulicę lub dwie dalej. Dzwonicie domofonem i drzwi się otwierają. W piątki poniedziałki i chyba środy do 13 jest otwarte. Ale musicie dowiedzieć się dokładnie. W piątki na 100% do 13. Idziecie po papiery do okienka tzn. formularz. Musicie mieć własnie norweski akt urodzenia oryginał, akt małżeństwa i paszporty. Jeżeli chcecie aby dziecko było odrazu zarejestrowane w Polsce dostajecie dokument że zgadzacie sie aby oni to za was zrobili i wpisujecie pełnomocnika do odbioru polskiego aktu urodzenia który przyślą wam do polski. To kosztuje 650 czy jakoś tak koron. Jeżeli mieszkacie ponad 100 km od Oslo mogą Wam przysłać paszport do domu i to kosztuje 100 koron + wyrobienie paszportu 134 korony. To chyba tyle.
A i powodzenia w Oslo. Jest rozkopane i strasznie trudno się odnaleźć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok