Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

rejestracja noworodka - Norwegia

45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
witam proszę o poradę jak wyglada w Norwegii rejestracja noworodka tzn. gdzie trzeba się zgłosić aby zarejestrować dziecko, jak załatwić akt urodzenia i numer personalny? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, moje maleństwo ma już 10 dni i nie wiem gdzie mam uderzyć aby to zalatwić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Witam. Oferuję tłumaczenia polsko-norweskie i norwesko-polskie (także te przysięgłe). Zachęcam do kontaktu na tlumacz@multinor.no lub pod nr tel.: z Polski + 48 (58) 743 07 53 lub z Norwegii + 47 21 999 409 .
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
JusCep napisał:
witam proszę o poradę jak wyglada w Norwegii rejestracja noworodka tzn. gdzie trzeba się zgłosić aby zarejestrować dziecko, jak załatwić akt urodzenia i numer personalny? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, moje maleństwo ma już 10 dni i nie wiem gdzie mam uderzyć aby to zalatwić.Tu wszystko działa automatycznie za parę dni przyjdzie pocztą .
Przecież przed porodem , położna prowadziła z Wami wywiad i wyłożyła co z czym i dlaczego ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
no niestety na wywiadzie pytała tylko czy adres pod ktorym mieszkam jest aktualny o alergie i o poprzednie porody o niczym innym mnie nie poinformowała.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Tak jak napisal Gabriel,przyjdzie poczta dokument gdzie beda dane rodzicow, bedziesz musiala wpisac imie i nazwisko dziecka i odeslac. No i potem przyjdzie akt urodzenia. Do mnie przyszlo po 3 tygodniach. Na akt urodzenia jeszcze czekam. A Julka ma 5 tygodni. Wiec bez paniki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
54 Posty
Monika Wójcik
(Niusia89)
Nowicjusz
później trzeba maluszkowi wyrobic paszport i na zasadzie lączenia rodzin załatwic pozwolenie na pobyt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Rafal Stibor
(adzio34)
Wiking
to czyli nie moze to byc tak ze po porodzie pojade do konsulatu przetłumaczyć akt urodzenia a potem do ambasady po poaszport? myslalam ze pozwolenie dziecko dostaje automatycznie na czas jaki maja rodzice. a laczenie rodzin to gdzie trzeba zalatwic i jakie dokumenty sa do tego potrzebne?bardzo prosze o odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
54 Posty
Monika Wójcik
(Niusia89)
Nowicjusz
Po porodzie pojedziesz do konsulatu zlozyc wniosek o paszport dla maluszka nastepnie znowu do konsulatu po odbiór...nie do ambasady po co chcesz tłumaczyć akt urodzenia?? Ja poszlam do skattu i dali mi akt wielojęzyczny laczenie radzin zalatwiasz na tej stronie selfservice.udi.no/ na koncu rejestracji beda wyszczególnione dokumenty jakie musisz przedstawić tzn akt urodzenia dziecka, paszport, pozwolenie na pobyt rodzica...jakoś tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Rafal Stibor
(adzio34)
Wiking
dziekuje bardzo za objasnienie .tylko jeszcze jedno pytanko co to jest skatt? tego jeszcze niestety nie wiem.niestety nie znam tu n ikogo i nawet nie mam gdzie sie podpytac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
54 Posty
Monika Wójcik
(Niusia89)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Rafal Stibor