Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

becikowe przed porodem - Norwegia

Czytali temat:
45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
witam wszystkie mamy i przyszłe mamy. Mam pytanie w sprawie porodowego czy becikowego, dokładnie nie wiem jak to się nazywa w Norwegii. Słyszałam, że można starać się o te świadczenie już od 6 miesiąca ciązy i że można je otrzymać nawet przed narodzeniem dzidziusia. Czy ktoś wie więcej coś na ten temat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Tutaj było już wszystko opisane www.mojanorwegia.pl/forum/view/227/mamy_..._10,1420.html#118310

Możesz wypełnić papiery z NAV już w 27 tyg ciąży, pieniądze powinnaś dostać niedługo po złożeniu podania, bo służą na zakup wszystkich potrzebnych rzeczy dla dziecka. Tutaj masz na ten temat www.nav.no/Om+NAV/Skjemaer/Privatpersoner/vedleggsveileder?entrance=classic&key=267390 jak klikniesz Forhåndsvis skjema to otworzy ci się podanie, wydrukuj, wypełnij i zanieś do NAV.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
Dzięki wielkie za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
k e
(everkam)
Wiking
Witam, a czy poinformujecie mnie co jest w takim przypadku jak tu zaraz opisze:
Ja pracuje w Norwegii posiadam wszystkie dokumenty (nr personalny, zezwolenie na pobyt i prace, umowe o prace, skattekort2011),natomiast moja zona jest w Polsce i za kilka miesiecy (styczen2012) bedziemy mieli Dzidziusia w zwiazku z tym mam pytanko poniewaz porod planujemy w Polsce czy obejmuje mnie i mam prawo do "becikowego" ? Jezeli tak to jakie dokumenty, wnioski powinienem zlozyc w NAV i kiedy trzeba to zrobic czy teraz czy dopiero po urodzeniu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Natalia H
(owie3kaa)
Początkujący
Witam wszystkich mam pytanie odnosnie tego powiedzmy becikowego przd porodem sa to pieniadze na zakup niezbednych rzeczy dla dziecka moje pytanie brzmi czy jesli zloze wniosek o to swiadczenie i dostane pieniadze czy normalnie dostane również macierzynskie?pracuje legalnie mam wszystkie dokumenty itd prosze o odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Mozna dostac albo becikowe albo macierzynskie. Jesli zlozysz o becikowe i Ci je przyznaja,nie dostaniesz macierzynskiego i odwrotnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ewelina Dorula
(ewela116)
Nowicjusz
Witajcie skoro już jesteśmy w tym temacie to mam pytanko
Mój mąż pracuje w norwegi legalnie ma wszystkie papiery pozwolenie itd a ja przyjechałam do niego i w tej chwili nie pracuje, jestem w ciaży i mam zamiar urodzić w norwegi czy mi albo mojemu mężowi należy sie to becikowe bardzo prosze o pomoc pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Jesli zlozycie papiery o laczenie rodzin i na tej podstawie dostaniesz numer i pozwolenie, to mozesz starac sie o tzw. becikowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ewelina Dorula
(ewela116)
Nowicjusz
Dziękuje serdecznie Rozumiem że chodzi Ci o pozwolenie z policji na pobyt i o stały numer personalny ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok