Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

układanie rór gazowych - Norwegia

Czytali temat:
jacek piech (1293 niezalogowanych)
17 Postów
zenon niemota
(zenonus)
Wiking
Witam wszystkich.

Mam pytanie, czy jest ktoś kto wie lub posiada przepis budowlany mówiący o tym w jaki sposób powinno sie układać miękkie róry gazowe?
Mój problem polega na tym, iż firma Norweska podłączała mi kominek gazowy, skrzynka z podłączeniem i licznikiem jest z boku budynku. Budynek jest drewniany, za zewnątrz obłozony płytą GU X,na tak przygotowanej fasadzie firma ułożyła mi róry gazowe,róry są jak wspomniałem miękkie i zostały ułożone tak jak im pasowało tzn.po skosie,troche w poziomie,proche w pionie,ale generalnie to byle jak.
Problem powstał w tedy kiedy kolejna firma montowała kledning na fasadzie i okazało się, że jest przeciek gazu,nie wiem czyja to wina?
proszę o informację.
Dziękuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Obojetnie czyja wina. Dzwonisz do firmy, ktora kladla te rury i mowisz, ze maja przyjsc, bo przecieka. Przecieka, bo pewnie zle zrobili. A polozyli ci tak jak chcieli, bo nie protestowales.
Mi firma przyszla zalozyc nowy zamek do drzwi - spartoczyli, to musieli robic na nowo i tyle.

Ogolnie, przychodzi do ciebie ktos cos robic, to sie zawsze najpierw omawia sprawe, a czesto gesto rowniez podczas wykonywanej pracy. A jezeli nie podoba sie, bo zle wykonane, krzywo i niedokladnie, to sie nie placi az zrobia porzadnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
zenon niemota
(zenonus)
Wiking
Dzieki za informacje.
Mam problem tego typu,ze firma ktora ukladala mi kledning na fasadzie uszkodzila rore gazowa,po demontazu kledningu okazalo sie,ze firma gazowa kladla rory tak jak im pasowalo, po skosie,byle jak,rory sa giętkie wiec jak mieli nadmiar to zawineli na scianie i zostawili,nie winie firmy ktora ukladala klednig,bo modlo,a nawet powinno sie zdarzyc kazdemu,gdy rory sa byle jak ulozone,nik nie jest wstanie tego przewidziec,wiem,ze chlopaki znaczyli sabie miejsca gdzie sa rory,ale niestey nie udalo sie uniknac uszkodzenia,czeka mnie bardzo duzy koszt naprawy tego,a musze wezwac fachowa firme.Nie chca zakladac mufy,twierdza,ze musza wymienic cala instalacje.
Czy ktos zna przepis budowlany jak maja byc ulozone rory gazowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
MARKAS napisał:
Dzieki za informacje.
Mam problem tego typu,ze firma ktora ukladala mi kledning na fasadzie uszkodzila rore gazowa,po demontazu kledningu okazalo sie,ze firma gazowa kladla rory tak jak im pasowalo, po skosie,byle jak,rory sa giętkie wiec jak mieli nadmiar to zawineli na scianie i zostawili,nie winie firmy ktora ukladala klednig,bo modlo,a nawet powinno sie zdarzyc kazdemu,gdy rory sa byle jak ulozone,nik nie jest wstanie tego przewidziec,wiem,ze chlopaki znaczyli sabie miejsca gdzie sa rory,ale niestey nie udalo sie uniknac uszkodzenia,czeka mnie bardzo duzy koszt naprawy tego,a musze wezwac fachowa firme.Nie chca zakladac mufy,twierdza,ze musza wymienic cala instalacje.

SAMEMU proszę nic nie robić , bo wdasz się jedynie w koszta ...!!!
---

Trzeba z Komuny wziąć RZECZOZNAWCĘ DO WYCENY tego problemu i na podstawie Jego orzeczenia zgłosić ten problem do głównego wykonawcy całej instalacji ... PONIEWAŻ TO ON odpowiada prawnie za ten element i gwarantuje ubezpieczenie ...
---
Jeżeli poprawkę wykonasz bez tej procedury , to Nikt Tobie nie zwróci wyłożonych kosztów ... oraz stracisz gwarancję na całą pozostałą instalację gazową ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
MARKAS napisał:
Dzieki za informacje.

SAMEMU proszę nic nie robić , bo wdasz się jedynie w koszta ...!!!
---

Trzeba z Komuny wziąć RZECZOZNAWCĘ DO WYCENY tego problemu i na podstawie Jego orzeczenia zgłosić ten problem do głównego wykonawcy całej instalacji ... PONIEWAŻ TO ON odpowiada prawnie za ten element i gwarantuje ubezpieczenie ...
---
Jeżeli poprawkę wykonasz bez tej procedury , to Nikt Tobie nie zwróci wyłożonych kosztów ... oraz stracisz gwarancję na całą pozostałą instalację gazową ...

Hoho - a niby dlaczego z kommuny?

www.ntf.no/tjenester.aspx
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Grubas napisał:...Hoho - a niby dlaczego z kommuny?

Z paru powodów ...
---
A najbardziej prozaicznym z nich , jest powód finansowy ... !

Niemniej , zawsze można porównać , która usługa rzeczoznawcy jest tańsza ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
Grubas napisał:...Hoho - a niby dlaczego z kommuny?

Z paru powodów ...
---
A najbardziej prozaicznym z nich , jest powód finansowy ... !

Niemniej , zawsze można porównać , która usługa rzeczoznawcy jest tańsza ...

No to slucham -ktory? Bo tak czy siak przyjedzie taksman
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Grubas napisał:...No to slucham -ktory? Bo tak czy siak przyjedzie taksman
Jejku... żeś się Mnie czepił jak rzep ...
---
I zmuszasz do intensywnego myślenia ... a Ja tu PRZECIEŻ ...jezdem ...Na psychicznych wywczasach...
---
Napisałem tak a nie inaczej , ponieważ jak Moja Firma , ma jakiś problem podobnej maści , jak wyżej przedstawiony ... to szef zawsze "wzywa Inspektora - Rzeczoznawcę z Komuny ... ,
---
Dotyczy to robót na rzecz prywatnych Inwestorów , w tamtym roku przebiliśmy wąż z wodą ogrodową , umieszczony w ścianie budynku ...
Zalało całą kondygnację od piątku do poniedziałku ...
Właściciel chciał winę zrzucić na Nas , jednak wąż nigdzie nie był zaznaczony na planach , ani nie było żadnej ustnej informacji ...
Gość przegrał z kretesem ... dlatego sobie tego rzeczoznawcę z Komuny Przypomniałem ...
---
A TY od razu żądasz , bym tu książkę pisał i jak na komendzie MO podawał wszystkie drobne szczegóły.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
Grubas napisał:...No to slucham -ktory? Bo tak czy siak przyjedzie taksman
Jejku... żeś się Mnie czepił jak rzep ...
---
I zmuszasz do intensywnego myślenia ... a Ja tu PRZECIEŻ ...jezdem ...Na psychicznych wywczasach...
---
Napisałem tak a nie inaczej , ponieważ jak Moja Firma , ma jakiś problem podobnej maści , jak wyżej przedstawiony ... to szef zawsze "wzywa Inspektora - Rzeczoznawcę z Komuny ... ,
---
Dotyczy to robót na rzecz prywatnych Inwestorów , w tamtym roku przebiliśmy wąż z wodą ogrodową , umieszczony w ścianie budynku ...
Zalało całą kondygnację od piątku do poniedziałku ...
Właściciel chciał winę zrzucić na Nas , jednak wąż nigdzie nie był zaznaczony na planach , ani nie było żadnej ustnej informacji ...
Gość przegrał z kretesem ... dlatego sobie tego rzeczoznawcę z Komuny Przypomniałem ...
---
A TY od razu żądasz , bym tu książkę pisał i jak na komendzie MO podawał wszystkie drobne szczegóły.

Niczego nie zadam,moze oprocz tego zebys nie formulowal kategorycznych wnioskow jezeli nie jestes pewien oraz nie jest to jedyna mozliwosc rozwiazania problemu. Ekspertem . Nie jestes choc sam stawiasz sie w takiej roli. Ludzie cie czytaja i niektorzy twoje posty biora za dobra monete.

zastanawia mnie ze piszesz we wszystkich mozliwych tematach. Nie pomyslales, ze to niemozliwe wiedziec wszystko? Moze troche przystopuj z wnioskowaniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Grubas napisał:...zastanawia mnie ze piszesz we wszystkich mozliwych tematach. Nie pomyslales, ze to niemozliwe wiedziec wszystko? Moze troche przystopuj z wnioskowaniem.
NIEPRAWDA... nie we wszystkich , w niektórych ...
I tylko w tych elementach w których Osobiście choć nie bezpośrednio , brałem udział ...

---
Co zaś dotyczy się budownictwa ...jako takiego ... to w Polsce , nie byłem tylko Właścicielem Firmy Budowlanej ... ani "dyrektorem"....!!! , a tak to przeszedłem prawie wszystkie szczeble w hierarchii , budowlanej małego szczebla ...
---
Teraz na dodatek , doszła Mi jeszcze jedna ..."działka"... praca na budowie za granicą ...
---
Ot i tyle .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok