Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Radoslaw O (3418 niezalogowanych)
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no to sie rozjasnilo nieco
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
adam mxxxxxx
(yoqa)
Wiking
na moim przykładzie:
od 2010 roku w noregii,żona i dziecko w polsce.
pojechałem do tolli z tematem takim jak ty i co mi doradzono-
napisałem prośbę o pozwolenie o poruszanie sie w tym kraju samochodem nie zarejestrowanym w norwegii, w uzasadnieniu napisalem ze mam na utrzymaniu siebie tu w norwegii i rodzine w polsce(zanim debile zaczną komentowac zaznaczam ze tak mi doradziła pani w tym urzędzie).
odpowiedż otrzymałem po godzinie.jest to pismo w którym mam zgode na czas nielimitowany(lub do czasu kiedy moja sytuacja nie ulegnie zmianie,tzn żona z dziecmi nie przyjedzie do mnie na stałe tutaj),na korzystanie z pojazdu zarejestrowanego poza granicą norewegii.
po otzrymaniu pisma z ciekawości zapytałem czy to ma byc samochód zarejestrowany na mnie, celnik odpowiedział ze nie ważne,ważne zeby miał ubezpieczenie i przegląd, a zarejestrowanny może być w rumuni,rosji azerbejdżanie czy krakozji
dodatkowo moge napisać ze mialem 3 kontrole w tym roku i panowie policjanci mieli zastrzeżenia do momentu w którym owe pismo pokazałem i sprawa załatwiona.
mysle o ile masz rodzine w polsce, ze warto udac sie do tolli i wystapic o takie pozwolenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
o prosze,a w jakim miescie zalatwiales?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
adam mxxxxxx
(yoqa)
Wiking
oslo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spóźnieni3)
Stały Bywalec
yoqa
ma racje o ile masz rodzinę w Polsce to coś takiego się należy bo mnie też pytali i na granicy i w toll o to ale ja z mężem jestem zarejestrowana tu.

Udaj się do Toll w Oslo jest na ulicy Tollbugata budynek 1. Tam ci powiedzą jakie masz prawa odnośnie polskiego auta i o co możesz się starać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
yoqa napisał:
na moim przykładzie:
od 2010 roku w noregii,żona i dziecko w polsce.
pojechałem do tolli z tematem takim jak ty i co mi doradzono-
napisałem prośbę o pozwolenie o poruszanie sie w tym kraju samochodem nie zarejestrowanym w norwegii, w uzasadnieniu napisalem ze mam na utrzymaniu siebie tu w norwegii i rodzine w polsce(zanim debile zaczną komentowac zaznaczam ze tak mi doradziła pani w tym urzędzie).
odpowiedż otrzymałem po godzinie.jest to pismo w którym mam zgode na czas nielimitowany(lub do czasu kiedy moja sytuacja nie ulegnie zmianie,tzn żona z dziecmi nie przyjedzie do mnie na stałe tutaj),na korzystanie z pojazdu zarejestrowanego poza granicą norewegii.
po otzrymaniu pisma z ciekawości zapytałem czy to ma byc samochód zarejestrowany na mnie, celnik odpowiedział ze nie ważne,ważne zeby miał ubezpieczenie i przegląd, a zarejestrowanny może być w rumuni,rosji azerbejdżanie czy krakozji
dodatkowo moge napisać ze mialem 3 kontrole w tym roku i panowie policjanci mieli zastrzeżenia do momentu w którym owe pismo pokazałem i sprawa załatwiona.
mysle o ile masz rodzine w polsce, ze warto udac sie do tolli i wystapic o takie pozwolenie

ja kiedys tez mialem papier od celnikow.. i kontrol, na parkingu polskie auta, litewskie itd... celnicy i jazda... pokazalem papier, tlyko numery rejestracyjne sprawdzil, i sprawdzil numery przez radio... nie chcial nawet prawa jazdy.. kazal jechac dalej... jak masz taki papierek to inaczej patrza na Ciebie, mysla ze wszytsko masz tip top skoro taki nadgorliwy jestes, no i znasz prawo kraju w ktorym przebywasz!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(Damuch)
Wiking
hehe mylisz sie koles,wedkowanie to moje hobby.Pracuje w zakladach miesnych wiec rybka tylko w piatek.Nie wazne z reszta bo mnie juzmeczycie!To ja sie spytalem o cos,co chcialem wiedziec to ciagle jakies glupie komentaze,zamiast konkretnej odpowiedzi.widze ze to jest wasze wieczorne zajecie zarejestrowalem sie tutaj pierwszy raz i ostatni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
toll.no/templates_TAD/MainTopic.aspx?id=...8&epslanguage=no

i koniec gadek... co mozna co nie mozna.. i jakie papiery trzeba miec...

Jeg skal bruke utenlandsregistrert bil og ...
i teraz jeden z 4 do wypbru i dalej podgrupy i jest napisane co i jak...
bor og jobber en periode i Norge
bor i utlandet og jobber i Norge
flytter til Norge
er norsk og studerer eller er pensjonist i utlandet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Damuch napisał:
hehe mylisz sie koles,wedkowanie to moje hobby.Pracuje w zakladach miesnych wiec rybka tylko w piatek.Nie wazne z reszta bo mnie juzmeczycie!To ja sie spytalem o cos,co chcialem wiedziec to ciagle jakies glupie komentaze,zamiast konkretnej odpowiedzi.widze ze to jest wasze wieczorne zajecie zarejestrowalem sie tutaj pierwszy raz i ostatni

gosciu nie wcianaj sie w dyskusje bo ona juz dawno Cie nie dotyczy... odpowiedz masz na pierwszej stronie i w co 3 poscie... naucz sie czytac... narka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Damuch napisał:
To ja sie spytalem o cos,co chcialem wiedziec to ciagle jakies glupie komentaze,zamiast konkretnej odpowiedzi.widze ze to jest wasze wieczorne zajecie zarejestrowalem sie tutaj pierwszy raz i ostatni
Dostałeś informację z pierwszej ręki ./z urzędu celnego / chyba , że i po polsku masz z czytaniem problemy .
I co jeszcze byś chciał więcej wiedzieć .
---
Nie podniecaj się ... tylko spokojnie czytaj to co zapodano .
---
Zresztą ... MASZ NET jak widać ..."JLK21"... napisał , jak można poszukać to co jest potrzebne ...! .
---
Myślisz , że My robimy to inaczej ...? .
---
Tak , dla niektórych Tu w Norge , To Forum to swoista rozrywka , zwłaszcza jak za oknem zamieć śnieżna i temperatura poniżej -12 stopni ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok