Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Radoslaw O (3479 niezalogowanych)
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
maniek -a tak z ciekawosci;to masz staly numer personalny,i czy cie kiedys sprawdzali
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
kryss napisał:
maniek -a tak z ciekawosci;to masz staly numer personalny,i czy cie kiedys sprawdzali

moze miec cala rodzine w PL i jak ma staly kontrakt w NO to dostanie staly numer
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
Radoslaw O
(radekradek77)
Nowicjusz
JLK21 napisał:

Radek- Ty najpierw sprawdz swoje info zanim cos tak na pewniaka napiszesz!!!!! mozesz zrobic komus krzywde... jesli chlopak wjedzie na celnikow to pracujac tutaj legalnie moze miec dobre problemy... finansowe.. no i w domu w PL jak zabiora auto tatusia

Damuch napisał:
wiem ze mozna jezdzic przez 1 rok.Nawet wtedy kiedy zarejestruje auto na mojego ojca?on nie ma z norwegia nic wspolnego. nie pracuje tutaj i nie ma numeru personalnego

NIE MOZESZ.... pracujesz na legalu to wlasciciel auta musi byc w aucie kiedy prowadzisz.... jeden przymknie oko a inny policjant zaraz po celnikow zadzwoni... laweta przyjedzie i papa...

toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=221710&epslanguage=en

Podstawową regułą jest, że samochód lub inny pojazd motorowy zarejestrowany w innym państwie, może być używany wyłącznie przez osobę zarejestrowaną na pobyt stały poza Norwegią, lub przez osobę posiadającą ograniczone w czasie pozwolenie na tymczasowy pobyt w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
Damuch napisał:
wlasnie mialem pisac. Co tu za ludzie??pytasz sie o cos i takie sa wnioski.widze ze zbyt prosci ludzie tutaj przesiaduja i ne ma sie co pytac o rade

ale z Ciebie tlumok... wpisujesz na google: >>polskie auto w norwegii<<
pierwsze 10 tematow - w kazdym z nich jest link albo cytat z urzedu celnego w norwegii...

lepiej zawsze sprawdzic u zrodla... a nie pozniej sie tlumaczyc... a bo mi kolega powiedzial inaczej... buehehehheheheh... zalosny jestes z tymi swoimi wypowiedziami kolezko....

a ignorantia iuris nocet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
JLK21 napisał:
kryss napisał:

moze miec cala rodzine w PL i jak ma staly kontrakt w NO to dostanie staly numer

zapytalem bo ostatnio cos pomieszali w tych przepisach,nawet szwedziki pracujace tu jako dojezdzajacy burzyly sie ze nie beda mogli swoimi autami jezdzic ,bo stale numery dostana,jak sie to ulozylo nie sledzilem ,dlatego pytam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
kryss napisał:
JLK21 napisał:
kryss napisał:

zapytalem bo ostatnio cos pomieszali w tych przepisach,nawet szwedziki pracujace tu jako dojezdzajacy burzyly sie ze nie beda mogli swoimi autami jezdzic ,bo stale numery dostana,jak sie to ulozylo nie sledzilem ,dlatego pytam

to o co innego chodzi:
www.mojanorwegia.pl/praca_i_pieniadze/zm...przygranicznego.html

?? o to biega przypadkiem?? moze to jakos skutkowalo/ bedzie skutkowac tez i to jezdzenie na obcych blachach.... max tydzien... pobyt w NO krocej jak 183 dni... przyjechal w poniedzialek rano, w czwartek po lunchu juz daje noge...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
bob norek
(bob74)
Początkujący
marianek73 napisał:
tez przepis dotyczu uzywania auta powyzej roku w norge!
z tego co wiem, to niestety bilety lotnicze nie są brane pod uwage, bo auto ma ci słuzyc do odwiedzin rodziny w polandii, a nie wizz air..... : )
ale moge sie myslic!
Ja akurat stosuje sie do tego przepisu i nie latam, a jezdze, zbieram bilety i woze odpowiednie dokumenty przatłumaczone na ang.w aucie!
Jezdze juz prawie 6 lat na polskich blachach : )

co marianku mam rozumieć przez słowo "odpowiednie"??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Słyszałem o czymś takim iż podejmując w No prace legalną musisz się poruszać samochodem na norweskich blachach ale chyba to nie przeszło
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
265 Postów

(spóźnieni3)
Stały Bywalec
Jako turysta możesz jeździć swoim samochodem 3 miesiące, jak masz pozwolenie na prace 1 rok a potem można przedłużyć o rok w toll. Samochód musi być twój i zarejestrowany na ciebie. Mnie zatrzymała celniczka na granicy moim samochodem prowadził mój chłopak i powiedziała że on może prowadzić mój samochód ale tylko gdy ja jadę z nim.

Teraz mam na przykład problemy bo po ślubie przyjechaliśmy moim autem tu i okazało się że nie mogę jeździć nawet tego roku (którego jeszcze nie wykorzystałam) bo mój mąż jest tu 5 lat legalnie i zasady obejmują jakoś nas razem. Tak więc dostałam papier na granicy że samochód w ciągu tygodnia ma wrócić do polski, odwołałam się w toll ale i tak przyszła decyzja negatywnie rozpatrzona i że mam 5 dni i samochód musiałam z No zabrać a na granicy ten papier co dostałam to był tam kod kreskowy i to oni zatrzymali jako dowód że samochód wyjechał z No a jak by mnie zatrzymali po terminie tych 5 dni to z tego co wiem laweta i kara (nie wiem jakiej wysokości). Można oczywiście opłacić podatek w toll ubezpieczenie itd ale mnie za Opla Tigre starego podliczyli na około 120 tys Kr.

Więc nie słuchaj że można tak bo nie można a jak chcesz być dobrze poinformowany to jedz do toll i dowiedz się na miejscu żebyś potem nie miał problemów. A załatwiałam to w tamtym tygodniu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kryss napisał:...zapytalem bo ostatnio cos pomieszali w tych przepisach,nawet szwedziki pracujace tu jako dojezdzajacy burzyly sie ze nie beda mogli swoimi autami jezdzic ,bo stale numery dostana,jak sie to ulozylo nie sledzilem
,dlatego pytam

Ze Temi Szwydymi to chodzi o podatek , oraz i owszym i bill-e ... .
---
Jak Mają czasowy numer to są traktowani jak pracownicy przygraniczni ... i z tego przepisu nagminnie korzystali ...
---
Szwed ze Sztokholmu na czasowym meldunku , pracujący w Bergen , Jako pracownik przygraniczny ...
---
I dlatego Norgi wzięli się za nich dokładnie , inna sprawa , że i kasa większa została w Norge .
---
To samo jest w Mojej Wiosce ... od granicy 160 km. do najbliższej szwedzkiej mieściny drugie tyle ...
A on pracownik przygraniczny , i śmiał się Norgom w nos ...
A teraz już się nie śmieje i uszy , równo po sobie ma ułożone .
Stały Numer jak i Ja i taka sama klasa podatkowa ... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok