Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
26 Postów
Renata` D......
(Renata87)
Wiking
Temat mienia przesiedleńczego praktycznie wyczerpał kolega powyżej. Ogólnie rzecz biorąc, jesli pojazd sprowadzony z państwa członkowskiego - nie podlega ocleniu, jesli z państwa nie należącego do unii - zwolnienie z cła,po uprzednim złożeniu w Polsce zgłoszenia celnego.

Co do wartości cła od wymienionego przez Ciebie pojazdu, są takie strony w necie, gdzie wpisujesz potrzebne dane pojazdu i mniej więcej masz wyliczone cło. To się nazywa kalkulator ceł, czy coś w tym stylu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Renata` D......
(Renata87)
Wiking
marianek73 napisał:
a ja chciałbym, zeby kolezanka nie siedziała za długo na kamieniu, bo póki co zdrówko jest, bo i wiek mlody, ale z czasem moze to sie zle skonczyc......
Proponuje przesiąsć sie na cos bardziej przyjemnego, cieplejszego i komfortowego!
A jak sie trafi dobrze, na fajne siedzenie, to mozna daleko zajechac,oj daleko.......

Mam rower (wodny) w norge > czy moge go zabrac do polandii (kiedys tam) bez cła?
I jakie papiery potrzebuje w wydziale komunikacji?
Chciałbym z niego zrobic prom wycieczkowy, cos na wzór "costa concordia" i otworzyc własna działalnosc gosp.zeby legalnie wozic ludzi do roboty z prawej na lewą strone warszawskiej wisły.....
Zawsze to szybciej niz mostem/mi....
Kto lata po stolicy, wie o czym mowa : )
PS: Ma 40 KM i duuuuuzą pojemnosc, rok prod.1942 : )))

pozdrawiam : )

Średnio raz dziennie przesiadam się na coś przyjemnego, cieplejszego i komfortowego, także bez obaw

W wydziale komunikacji nie potrzebujesz żadnych papierów, bo takich sprzętów nie rejestruje się w komunikacji, tylko w wydziale ochrony środowiska. Nie wiem, czy takie coś się w ogóle rejestruje, na pewno rejestracji podlegają RIBy, czyli tzw. łodzie pneumatyczne. Pod jaką kategorię zakwalifikować Twój "rower" nie mam pojęcia. Na pewno cło zapłacisz, no chyba, że na mienie przesiedleńcze sobie sprowadzisz. Do ewentualnej rejestracji potrzebować będziesz zapewne dokumentu własności, dodatkowo dokument potwierdzajacy prawo do władania statkiem we własnym imieniu, jesli nie jesteś armatorem i oczywiście zaswiadczenie ze skarbówki o uiszczeniu podatku od towarów i usług. Tak mi się wydaje. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Renata87 napisał:marianek73 napisał:
PS: Ma 40 KM i duuuuuzą pojemnosc, rok prod.1942 : ))): )
...W wydziale komunikacji nie potrzebujesz żadnych papierów, bo takich sprzętów nie rejestruje się w komunikacji, tylko w wydziale ochrony środowiska. Nie wiem, czy takie coś się w ogóle rejestruje, na pewno rejestracji podlegają RIBy, czyli tzw. łodzie pneumatyczne. Pod jaką kategorię zakwalifikować Twój "rower" nie mam pojęcia. Na pewno cło zapłacisz, no chyba, że na mienie przesiedleńcze sobie sprowadzisz. Do ewentualnej rejestracji potrzebować będziesz zapewne dokumentu własności, dodatkowo dokument potwierdzajacy prawo do władania statkiem we własnym imieniu, jesli nie jesteś armatorem i oczywiście zaswiadczenie ze skarbówki o uiszczeniu podatku od towarów i usług. Tak mi się wydaje. Pozdrawiam

Oj chyba , legalnie to trudno będzie takowym pojazdem wyjechać z Norge ... , wszak rok produkcji >1942 < podlega pod ..ZABYTKI techniczne < i pewnie trzeba będzie mieć specjalne zezwolenie na wyjazd z kraju ...! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jan Kowalski
(JaneczeKowalski)
Wiking
Renata87 napisał:
Z pewnością większość z Was zainteresowana jest norweskimi przepisami rejestracyjnymi, niemniej jednak, jeśli ktoś chciałby zasięgnąć jakiejś porady w kwestii rejestracji pojazdów z Norwegii w Polsce, służę pomocą

Witam.
Chce sprowadzić ciągnik z norwegii, ciagnik dostałem za darmo, chyba został wyrejestrowany, posiada dowód rejestracyjny ale chyba nie ma tablicy.
Głównie chodzi mi o dowód odprawy celnej przywozowej SAD, gdzie to mogę załatwić ? a przebywam w Oslo i ogólnie co mi jeszcze potrzebne. Jeśli można to prosze o numer telefonu.

j.kowalski.93@wp.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok