Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Pawel Pawel (2018 niezalogowanych)
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
to ze o ubezpieczenie to raczej jasne
pewnie trzeba na przyczepe dodatkowe wykupic,
nigdy nie bylo mi to potrzebne wiec nie wiem a jak bedzie potrzebne to sie dowiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
NOREK napisał:
Nie chodzi tu o wage tylko o ubezpieczenie...

Odpowiedz nie byla na twoje pytanie, zobacz kogo cytowalem. chodzilo o to ze przyczepka moze wazyc wiecej jezeli nie przekracza total: z samoch 3500kg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
OPTIMUS nie pajacuj tu z tym norweskim tylko pisz po Polsku,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
pindol napisał:
Chcesz jechac takim zestawem do Polski? Nie ma najmniejszego problemu. Chcesz ja targac tutaj? Tez zaden klopot, pod warunkiem ze masz uprawnienia, sporo osob uwaza ze osobowka moga ciagnac kazda przyczepe, nawet 1,5 tonowa dwuosiowke . Zawsze tez mozesz powiedziec " aj dont anderstend"
Pindol piątka z odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
Przemko napisał:
OPTIMUS nie pajacuj tu z tym norweskim tylko pisz po Polsku,

Ucz sie jezykow, a jak nie dasz rady to:

translate.google.pl/

Nudzi mnie ten suspens Norka. Spadam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Optimus dla sprostowanie: Hovedregelen for bilførerkort er at du må avlegge egen tilhengerprøve og få påført bokstav E i førerkortklassen (BE, C1E, CE, D1E eller DE) hvis du skal trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg. Dette gjelder ikke for klasse B dersom du dekkes av «campingvogn-regelen». Regelen gjelder selvsagt for alle typer tilhengere (dvs. varehenger, båthenger, hestehenger og andre spesialhengere), men regelen har størst praktisk betydning for campingvogn.
tzn. że do 3.5t dotyczy tylko przyczepy kampingowej. Mnie chodzi o ubezpieczenie. Jak wiekszość prywatnych przyczepek jest w norwegii nie ubezpieczana ponieważ gdy jest podczepiona do auta jest ubezpieczona z polisy auta. I nie dotyczy to aut na polskich blachach. Pożyczjąc przyczepke od sąsiada pamiętajmy spytać sie o ubezpieczenie. Inaczej wygląda sytuacja gdy wypożyczamy przyczepke z np. stacji bezynowej lub sklepu bo te przyczepki są dodatkowo ubezpieczone. I to tyle w tym temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(pindol)
Nowicjusz
Optimus napisał:
pindol napisał:
Chcesz jechac takim zestawem do Polski? Nie ma najmniejszego problemu. Chcesz ja targac tutaj? Tez zaden klopot, pod warunkiem ze masz uprawnienia, sporo osob uwaza ze osobowka moga ciagnac kazda przyczepe, nawet 1,5 tonowa dwuosiowke . Zawsze tez mozesz powiedziec " aj dont anderstend"

Klasse B (personbil)
Denne klassen gjelder føring av motorvogn (unntatt motorsykkel) med en tillatt totalvekt på høyst 3500 kg og maksimalt åtte passasjerplasser i tillegg til førerplassen.

Innehaver av førerett kl. B, kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt høyst 750 kg.

Det kan også være tillatt å trekke tilhenger over 750 kg med samme førerett dersom

* tilhengerens tillatte totalvekt ikke overskrider bilens egenvekt + 75 kg (fører), og
* den tillatte totalvekten for bil og tilhenger til sammen ikke overskrider 3500 kg.

A pustym VW LT35 zarejestrowanym powyzej 3,5 tony mozesz jechac na kategorii "B" ? Przeciez wazy 1800 kg Policja nie bedzie ci wazyc samochodu ani przyczepy, sprawdza papier na ile jest zarejestrowana (jak pow 750kg to niestety musi byc dodatkow "E" w papierku) i koniec gadki. Kilka razy juz musialem firmowa dwuosiowke odbierac z parkingu, nawet pusta
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Nowicjusz
dolacze sie do tematu. interesuje mnie odwrotna kombinacja norweskie auto/polska przyczepka? lub czy ktos kiedys przerabial rejestracje polskiej przyczepki w NO?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Hej po częsci masz rację że tak jest z tym ubezpieczeniem,bo jak ubezpieczałem przyczepę to pytano mnie o norweski samochod,akurat miałem wiec nie zadawali więcej pytań,z drugiej strony norweskie auto mam zamałe do ciągnięcia mojej łodzi i brałem zawsze polskie auto,przy kontroli policji nie zwrócono mi uwagi??? powiem Norek że dałeś temat do myślenia muszę to przestudiować

OPTIMUS-a ty mie mądrkuj,bo ci ten łeb rozerwie z tego co widzę to już ci się styki zaczynają jarać
Pewnie zaraz tu wyjedziesz że nie wiesz co to są styki co???i walniesz znowu jakimś linkiem z encyklopedi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Torsk jesli chodzi o norweskie auto i polską przyczepke to jest tak samo jak z samochodem, jeżeli jesteś w norwegii legalnie ponad 186 dni w roku to nie możesz ciągnąć przyczepki na polskich blachach. A jezeli nie jesteś tyle czasu to jest to dozwolone, ponieważ przyczepka polska jest zawsze ubezpieczana w PL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok