Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(8060 niezalogowanych)
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Brzydal tusen takk!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
jasta102 napisał:
balum napisał:

-morderstwa,napady,grabieże i gwałty, oto co doświadczyła upodlona podczas wojny cywilna ludność już po wojnie od swoich "obrońców"

od polskich partyzantów
właśnie mi się przypomniały rozmowy ze starszymi ludźmi, pamiętającymi czas wojny i po niej
wnioski były identyczne
co mnie wtedy strasznie dziwowało, bo w książkach i Radiu Wolna Europa było akurat na odwrót
może jeszcze jeden wątek ciągle się powtarzał
że za Niemca był porządek i sprawiedliwość

Co do partyzantów to tyle teorii ile ludzi im pomagało. Moja babcia czasem żałuje, że pomagała partyzantom...

Co do Niemców, dziadek mówił, że wykazywali się kulturą, byli grzeczni w szczególności oficerowie. Nie to co "bracia" ze wschodu, co przyszli gwałcili palili, kradli i niszczyli co się da...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
balum - Pod kątem historycznym np.Powstanie Warszawskie było niepotrzebne,bo być może zbratanie z Hitlerem zmieniłoby całą sytuacja.Ale wyszło co wyszło.Dywagować nt. faktów historycznych mogę podywagować,chętnie.Ale jest druga strona medalu:wdzięczność i szacunek ludziom którzy przelali krew.Jak widać niepotrzebnie,bo coraz mniej osób to ceni.Tylko,że oni(większość)tego nie kalkulowała.
Powiem Ci więcej ja idę na Marsz,bo zamiast biadolić wolę pokazać "Polskiemu zaborcy",że jestem wraz z innymi realną siłą.Chcę oddać szacunek tym którzy zasłużyli zapalając znicze i pokazać obecnej władzy,że jestem lekko kwestie ujmując"zniesmaczona".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
i pokazać obecnej władzy,że jestem lekko kwestie ujmując"zniesmaczona".

To znaczy jakiej władzy?
Według mojej wiedzy władze mamy jedną,i jest to ;

SLD,PiS,PO,PSL,Palikot i jeszcze paru.
Do czego zdążam-to wszystko co wymieniłem wyżej to JEDNO,czas już zrozumieć że oni WSZYSCY dążą dla nas do jednego;
-jak nas wydymać!!! kropka.

I każdy,ABSOLUTNIE każdy kto myśli ze między wymienionymi partiami jest JAKAKOLWIEK różnica jest tłukiem idiotą imbecylem i kretynem do sześcianu.

Podniecają się maluczcy wyborami,wyborami między ziemniakami z jednego garnaka!!! toż to kupa śmiechu i potwierdzenie dla władzy że całe to społeczeństwo to banda BARANÓW,która wybiera jednego z drugiego albo drugiego z jednego tego samego,kiedy to w między czasie,w kuluarach,po cichu,uniemożliwia się,fałszuje po prostu-jedyną alternatywe,i co ?? No i udał się trick,jest cisza,ale są za to obchody,święta i uroczystości.

ps.Odnośnie jeszcze ostatniego partyzanta,znalazłem bardzo ciekawą sentencję określającą takie postawy ;
Tutaj są (jak zwykle) różne problemy, dwa a nawet trzy:
Raz, Gość, który walczył sam, za cały naród, bo naród już się poddał, a on jeden nie odpuścił. On nie złożył broni. On walczył i w końcu zginął, i teraz jest jak wyrzut sumienia dla reszty, która została w domach. Bohater. I postać tragiczna w swej samotności. Chwała takim jak on, bo takich nigdy za wielu, i możemy być dumni, żeśmy są z tej nacji, co Józef Franczak pseudo "Lalek".
Jednak...
Czy to naprawdę źle, że ówcześni jego rówieśnicy pozostali w domach? W roku 1963, gdy Zachód od dawna odpuścił sobie wyzwalanie Europy Wschodniej (co widzieliśmy choćby w '56 na Węgrzech)? Czy byłoby fajnie, gdyby jeszcze kilkudziesięciu? kilkuset? polskich patriotów rzuciło się wtedy do walki, i poległo - właściwie po co? Po to, żeby jakiś komentator RWE wrzucił w eter standardową wzmiankę o okrucieństwie Czerwonych? żeby GARSTKA dzisiejszych patriotów napawała się tą niezłomnością nad mogiłami?
Po trzecie - czy dla Polski, zwłaszcza dzisiejszej Polski, Józef Franczak lepiej przysłużyłby się jako martwy bohater, czy jako wciąż żywy patriota?
Ja tam nie chcę wymądrzać się z gotowymi receptami. Ale jak patrzę na to, co się dziś w Polsce dzieje, na kogo głosują dzisiejsi Polacy - to Józef Franczak jawi mi się jako postać po wielokroć tragiczna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
balum-Liczba mnoga dlatego,bo nie jest to jedno ciało a horda postaci.Nie napisałam,że istnieje różnica pomiędzy partiami.Nie istnieje.Dlatego,bo co wybory figuranci zmieniają sztandar pod którym kradną.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
I jeszcze,z kroniki rodzinnej;

-39' mamy sad koło drogi,niemcy,niemiec pyta czy może zerwać jabłko

-podczas wojny,zrzuty,trzeba przewieźć zrzut przez granice GG/Rzesza,partyzanci wyznaczają dziadka,ot po prostu dawaj konia,wóz i masz jechać...

-45' niemcy mają szpital w domu,uciekają przed okrążeniem,ranni zostają (9 żołnierzy) ruscy dożynają wszystkich bagnetami,ekshumacja odbyła się niedawno,brałem udział,są zdjęcia.

-45'ruskie wymieniają srebrne łyżki na babcine kury-dzień następny-oddawaj łyżki! bo kury my już skuszajet!

-okres powojenny-w nocy przychodzą po świniaka,pies szczeka,pies zastrzelony,świniak zabrany,groźby że pies szczekał

-znowu w nocy,przychodzą po dziadka,że ma iść z nimi,bo jest ich,dziadek ucieka.pewnie to był nabór,dobrowolny oczywiście.

Ale to tak na marginesie.

Do uzdrowienia obecnej polski konieczny jest

R E S E T!!!

Czyli bankructwo,rewolucja,wojna,zaraza,potop albo chociaż meteor w Wiejską.

Nie obejdzie się też bez

K A R Y!!!

Nie dla przeszłych urzędników i polityków,ale dla obecnych i ubiegających się o to społeczne przecież stanowisko.Kara dla urzędników i polityków,kara trzymała by w ryzach zresetowane władze.

Tymczasem winni jesteśmy też my,emigranci,podtrzymujemy datkami twór który nie ma już nic prawdziwego,a nawet swojego.
Podtrzymujemy agonie która jest nieunikniona i w której miliony ludzi się męczy i dusi w gównie za życia.
Tymczasem grupa polsko-norweskich nekrofilów i koprofilów będzie świętować tą agonie,wspominając stare piękne czasy;
-poete Baczyńskiego (powstanie warszawskie)
-Inke (żołnierz wyklęty)
-wygrane/przegrane bitwy i kampanie
A tu trup im pod nogami śmierdzi,no tak oni nie czują bo są daleko,oni nie czują bo ich na to stać (patrz Norge).
Czy też byłoby ich stać na świętowanie jak by dziecko wołało jeść a do gara nie było by co włożyć? w ukochanej,dumnej,bitnej i skrzącej się intelektem polsce...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
Balum... historia ma to do siebie że nie da się jej cofnąć ani odwrócić... ot wydarzyła się i tyle.
Zgodzę się w pełni z cytowanym tekstem, że lepiej by było gdyby bohaterowie nie ginęli i samotnie nie walczyli. Aby "cichociemni" przerzucani do Polski często na samobójcze misje mogli przeżyć i być podporą walki przeciw okupantowi...
Więc...
Komu cześć i szacunek, temu cześć i szcunek
Komu potępienie, temu potępienie...
Tak to właśnie mamy w naszej RP że do dziś orzekają sędziowie którzy orzekali i wysyłali do paki opozycje... a jeżeli nawet nikogo już nie wyślą do paki to żyją wygodnie za ciepłą emeryturkę...
Z tym że to już jest teraźniejszość, to i inne rzeczy o których pisałeś dzieją się teraz...
i najgorsze jest to że nawet nie ma za kim w bój ruszyć.......
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Balum-Nie będzie rewolucji.Wszyscy siedzą i narzekają.Nastapiła apatia,stagnacja i przyzwolenie na wszelakie formy patologii względem Polaków(w Polsce).
Na pohybel,skoro cokolwiek ma się stać potrzeba odważnych którzy zapoczątkują proces zamieszek.System gnije,niszczeje dobro naturlane,ludzie są skamieniali.Ja będę protestować,inni ujadać zza telewizorów.Widać obecny stan rzeczy im pasuje.Mnie nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
skafander00 napisał:
Balum-Nie będzie rewolucji.Wszyscy siedzą i narzekają.Nastapiła apatia,stagnacja i przyzwolenie na wszelakie formy patologii względem Polaków(w Polsce).
Na pohybel,skoro cokolwiek ma się stać potrzeba odważnych którzy zapoczątkują proces zamieszek.System gnije,niszczeje dobro naturlane,ludzie są skamieniali.Ja będę protestować,inni ujadać zza telewizorów.Widać obecny stan rzeczy im pasuje.Mnie nie.

Smutna to wizja, ale prawdziwa... ech...
Mam nadzieję że znajdą się "odważni ludzie"
Ciekawy jestem kto z nas, narzekających nad kołtunerią elit rządzących gotów byłby jak Józef Franczak "Lalek" by w czasie kiedy przeważająca większość społeczeństwa próbowała jakoś odnaleźć się w nowej rzeczywistości walczyć zbrojnie z nowym okupantem...
Chociaż łatwiej było walczyć z realnym, jawnym wrogiem ze wschodu i jego marionetkami niż teraz...

...takie przemyślenia na dobranoc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
dagnann napisał:
11 LISTOPADA 2012 w niedzielę, o godz. 16:00 w Bekkefaret bydelshus
Hjalmar Johansens gate 4; 4019 Stavanger

Niepodległość świętować będziemy w gronie Polaków dumnych ze swojego pochodzenia i pragnących przekazać uczucia patriotyczne dzieciom.

W programie:
-okolicznościowe przemówienia
-wręczenie statuetki "Kryształowe Serce"
-narodowe pieśni i wiersze w wykonaniu dzieci i dorosłych
-wystawa dziecięcych prac plastycznych pt.: "Ulubione i najpiękniejsze miejsca w Polsce"

Po części oficjalnej i artystycznej spotkanie przy kawie i cieście - ZAPRASZAMY!

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok