Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3869 niezalogowanych)
29 Postów
joziek norweg
(ad_rem)
Wiking
giovi2 napisał:

Po peanach nt. WOSP, Dziennikarz zapytal o to dlaczego WOSP ma sobie za nic wyrok sodu i nie udostpenia rozliczen.

Naucz się j. polskiego, zanim zaczniesz osOndzać innych.

Czy to aby nie literowka? Dosc daleko od interpunkcji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Literówka? Z tego co mi wiadomo, pisze się sĄdu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
joziek norweg
(ad_rem)
Wiking
giovi2 napisał:
Literówka? Z tego co mi wiadomo, pisze się sĄdu.

Sugerujesz, ze brakuje "n"? Spor czysto akademicki i raczej jalowy, nie warto kontynuować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Nigdy sie nie nudze czytajac MN...

Jak juz argumenty sie koncza, temat sie wyczerpuje a rozmowca ma inne zdanie, to zaczyna sie wzajemne wytykanie i pouczanie...nawet jesli jest to gramatyka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
giovi2 napisał:
Karol.Ky napisał:
giovi2 napisał:
Karol.Ky napisał:
giovi2 napisał:
[b

Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że w Polsce jest dużo gorzej niż w Norwegii. Jeszcze nie zdarzyło mi się, zobaczyć w Norwegii psa potrąconego przez samochód i [b]zdychającego w rowie, gdzie przez kilka/kilkanaście godzin, samochody jadą wężykiem, a żaden z kierowców nie zareaguje[/b]. Takie obrazki, to codzienność w naszym kraju, niestety... Nawet jeśli takie zwierzę, jest zabierane przez odpowiednie służby i usypiane, to i tak o wiele lepiej, niż skazanie zwierzęcia na wielogodzinne konanie w cierpieniach. Ze wszystkich poznanych mi Norwegów, nie znam ani jednego, który by posiadał psa lub kota bez czipa, a to do czegoś zobowiązuje. Obserwuję też, że Norwedzy, jadąc samochodem i widząc jakieś zwierzę na drodze zwalniają, dając szansę zwierzakowi na ucieczkę, w Polsce wygląda to zupełnie inaczej, Długo by mówić na ten temat, ale ogólnie, życzyłabym sobie, aby w Polsce było chociaż w części tak jak jest tutaj, ale niestety, bardzo daleko nam do tego.

Ps. Żeby było jasne, wcale nie uważam, że wszystkie narody, są we wszystkim lepsze, od Polaków i nie sądzę, abyś miała podstawy wyciągnąć takie wnioski, po moich wypowiedziach. Za przekonania innych nie odpowiadam.

W okolicach Stv na "autostradzie" E39 czesto na jezdni snem wiecznym spia kotki i pieski i inne zwierzatka.

Karol, czytaj ze zrozumieniem.

Rownizez leza i zdychaja... Nie ucz mnie jak czytac
Naucz sie uzywac przecinkow.

I w taki oto sposób, kończymy rozmowę.

Karol.Ky napisał:
Turysta11 napisał:
Pytanie *Jakie to było pytanie* Czasem pełno jest buraków co zadają pytania nie związane z tematyką spotkania np > siorbiesz pisiora? na spotkaniu partyjnym i mówiącym o programie wyborczym. W tle słyszałem Jaki pan ma cel. Jak możesz to uzupełnij bom sam ciekawy >D

Po peanach nt. WOSP, Dziennikarz zapytal o to dlaczego WOSP ma sobie za nic wyrok sodu i nie udostpenia rozliczen.

Naucz się j. polskiego, zanim zaczniesz osOndzać innych.

Jezyka uczymy sie cale zycie, a uzywania przecinkow w szkole podstawowej. Milego dnia!

PS
Autokorekta to szatanski wynalazek...
Swoja droga podziwiam za wytrwalosc i skrupulatnosc w szukaniu literowek w postach. Mnie by sie nie chcialo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Nie, nie to sugeruję.
Sugeruję, że chciał napisać sondu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
No nie do końca wierzył bym w rozsądek Pani która chce przyjąć zwierzątko do domu. Ta Pani chce cokolwiek, piesek, kotek, rybki, ptaszki... To jednoznaczna przesłanka, że decyzja jest absolutnie nie przemyślana i nieodpowiedzialna. Inne warunki potrzebujemy dla pieska a inne dla kotka. A dla rybek potrzebujemy dużo wiedzy i doświadczenia. Tak więc mamy tu sytuację co żywo przypominającą tę, w której ktoś dzwoni do autokomisu i mówi że chce kupić samochód. A na pytanie sprzedawcy o typ auta odpowiada, że duży i czerwony...

Natomiast absolutnie nie zgadzam się z opinią, że to nasza, polska cecha. Ja w chwili obecnej chce przyjąć lub kupić kotka. Znalazłem jednego na finn.no. Pani chce oddać kota, ale zastrzega, że przez 2 miesiące może się rozmyślić i chcieć go z powrotem. Ponadto powodem że chce go oddać jest to, że jej nowy partner ma alergię, więc w umowę chce mieć wpisane że jeśli w ciągu 2 lat zmieni partnera na takiego który alergii nie ma, to też może chcieć kota z powrotem... To już nie jest Proszę Państwa beztroska i bezmyślność. To jest celowe i przemyślane działanie, odmawiające istocie żywej prawa do posiadania uczuć i do poczucia stabilizacji i bezpieczeństwa. To skrajny egoizm i zbydlęcenie. niestety muszę to napisać to typowy dla młodych Norwegów mentalitet, gdzie jedynym kompasem moralnym jest: fokusere på deg selv.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
DorHan napisał:
Nigdy sie nie nudze czytajac MN...

...nawet jesli jest to gramatyka.

urwał jego nac! ORTOGRAFJA jak jusz..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Joe Doe

Bardzo mi milo, ze czytasz moj mizerny wklad postowy w to urocze forum.
Jednak nadal upieram sie, ze pewien powstaly tutaj problem dotyczy gramatyki - mianowicie zasady pisania "sond" lub "sad"....

Teraz sie juz tak zestressowalam krytyka, ze sama nie wiem....moze pisze sie "sont"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
giovi2 napisał:
Ze wszystkich poznanych mi Norwegów, nie znam ani jednego, który by posiadał psa lub kota bez czipa, a to do czegoś zobowiązuje. Obserwuję też, że Norwedzy, jadąc samochodem i widząc jakieś zwierzę na drodze zwalniają, dając szansę zwierzakowi na ucieczkę
Tu gdzie mieszkam nikt nie ma kota z chipem, i mowa tu o Norwegach. Psy maja czesciej, glownie dlatego, ze wiecej tu rasowych.

Szczepienia natomiast to temat sam w sobie.
W Norwegii nie ma obowiazku szczepienia. Nawet ci co uczestnicza w konkursach czesto gesto nie szczepia swoich pupili. Pójscie tutaj na wystawe to czysta ruletka, zawsze po takiej przyjemnosci mozna przyciagnac z powrotem psa z kennelhoste (jak nieszczepiony) lub nesemidd.

No i te wieczne problemy z wszami u psow.

Co do zwalniania samochodu, to watpie czy milosc do zwierzat ma tutaj cos do powiedzenia. Juz chyba raczej chytrosc. Przy tutejszych cenach napraw, to nikt nie ma ochoty na naprawe karoseri.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok