Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

klasa pierwsza - Norwegia

Czytali temat:
(1760 niezalogowanych)
2 Posty
Natalia stempień
(helicik)
Wiking
Mam pytanie planuje w sierpniu wyjechac do Haugesund mam córkę 7 lat teraz ma zaczac pierwsza klase czy zdaze zalatwic jej szkole jak wyjade w sierpniu? i co mam zabrac z polski jakie papiery?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Anna Dudzewicz
(Asgerd)
Wiking
nie bardzo, bo w sierpniu zaczyna sie juz szkola
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Jezeli twoja corka ma 7 lat to pojdzie tu do 2. klasy - lepij byloby gdybys przyjechala na poczatku sierpnia , bo w polowie zaczyna sie juz rok szkolny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
jaki jest poziom nauki w norweskich szkolach?Czy dziecko idac do 1 kasy szkoly podstawowej i nie umiejac noreskiego da sobie rade?Czy mozna sie starac o tlumacza podczas lekcji?Bade wdzieczny za jakiekolwiek porady
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
miti35 napisał:
jaki jest poziom nauki w norweskich szkolach?...Bade wdzieczny za jakiekolwiek porady
bardzo wysoki to on nie jest, jak w niektórych krajach Azji, ale i tak nie masz się co przejmować, bo ostatecznie to nie Albania, czyli najbiedniejszy kraj w Europie. tak czy inaczej będzie to awans z Polski, europejskiego vice-dziada. popatrz tylko co wyrabiają po polskich podstawówkach na stadionach, jak opanowali swój język chociażby na podstawie postów w MN, że Amerykanie mają Polacks za wzór durnia, Niemcy bałaganu i rozpieprzonej gospodarki, Francuzi pijaków, a za chlebem uciekają gdzie się da jak jakieś Mexiki, to ciesz się żeś Boga za nogi złapał, że twe potomstwo nie musi iść do polskiej szkoły.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
miti35 napisał:
jaki jest poziom nauki w norweskich szkolach?Czy dziecko idac do 1 kasy szkoly podstawowej i nie umiejac noreskiego da sobie rade?Czy mozna sie starac o tlumacza podczas lekcji?Bade wdzieczny za jakiekolwiek porady

Celem nauczania jest opanowanie umiejetnosci czytania i pisania po 1. klasie. Poziom - na pewno nie ma takiego stresu jak w Pl. szkolach - nie ma ocen, naburmuszonych nauczycielek, ktore mysla ze wszystkie rozumy pozjadaly , jest nacisk na to zeby dzieci sie dobrze i bezpiecznie czuly w klasie i w szole

Nie wiem czy twoje dziecko mowi / rozumie troche po no. , predyspozycje jezykowe sa bardzo indiwidualne, ale w wiekszych miastach jest na pewno dostepny jakis tlumacz , ale nawet bez tlumacza - wsrod rowisnikow szybko zalapie no.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
dziekuje barbara67.Takie pytanie :moja zona jest nauczycielka jezyka angielskiego w Polsce.Czy ma szanse pracowac tutaj w Norwegii jako nauczyciel.?Czy Norwedzy chetnie zatrudniaja obcokrajoecow w szkolach i jakie ewentualnie kryteria musi taka osoba spelniac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Najpierw musi sobie zrobic tlumaczenie swoich papierow - dyplomu , moze tez i swiadectwa pracy na ang.

W No. musi wyslac swoje papiery w orginale + tlumaczenie do :

www.nokut.no/no/utenlandsk-utdanning/gen...landdatabasen/polen/

No i oczywiscie podjac jak najszybciej nauke jez. no. i zdac egzamin n.p Bergenstesten :

www.fu.no/default.asp?avd=231&nyh=5344

w ten sposob na pewno znajdzie prace w szkole
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
barbara67 napisał:
W No. musi wyslac swoje papiery w orginale + tlumaczenie
Wysyla sie potwierdzone kopie a nie oryginaly. Zdarza sie, ze dokumeny gina. No i nie pamietam czy te dokumeny zostaja odeslane z powrotem, o ile pamietam to ja nie dostalam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...najbardziej przerabane

to dostac sie do podstawowki,gdzie pracuja takie panie uczycielki,jak pani basia!

wezmy na ten przyklad,malego jasia

maly jasio,zdegustowany padajacym od pieciu tygodni deszczem,zabiera glos:

prze pani - leje i leje,juz mi nawet kaloszki przemiekaja,a kombinezonik sie rozpuszcza...nie podoba mi sie,ta norweska pogoda!

w tym momencie,wkur...na pani basia,daje glosno i wyraznie do zrozumienia,ze maly jasio ma natychmiast pakowac tornister i lapac stopa do polski...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok