Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

studia na UiO - Norwegia

Czytali temat:
(1386 niezalogowanych)
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
hej
zastanawiam sie czy ktos z was skaladal na studia w norwegi albo studjuje?
Enkeltemne i realfag

Du må ha ein av desse:

Matematikk R1
Matematikk (S1+S2)

Og ein av desse:

Matematikk (R1+R2)
Fysikk (1+2)
Kjemi (1+2)
Biologi (1+2)
Informasjonsteknologi (1+2)
Geofag (1+2)
Teknologi og forskningslære (1+2)

co to generalnie oznacza ? Ja skonczylam 4-letnie technikum w polsce i mam generelle studie kompetanse (tak mi sie wydaje, nowa matura i dyplom technika jest).
Jak to wlasciwie jest z polakami studujacymi w no ?
DZieki za opd.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Tutaj po szkole sredniej trzeba brac dodatkowe zajecia, zeby zdac na uniwersytet ( taki to poziom).
Podejrzewam, ze wyslali Ci liste standartowych wymagan.
Moim zdaniem powinienes postarac sie o dokument z Twojej szkoly jaki zakres materialu miales w tych przedmiotach i ilosc godzin. Skonsultuj jednak to z UiO.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
dziwny system, skontaktuje sie z Uio, zobaczymy co powiedza, zapewne odesla mnie do samoordna a ci wysla mi tylko linka z wymaganiami, tez dziwnie.
Dzieki wielkie, nie wiedzialam o tym.
pozdrawaiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Makaryna napisał:
Tutaj po szkole sredniej trzeba brac dodatkowe zajecia, zeby zdac na uniwersytet ( taki to poziom).
To nie ma nic wspolnego z poziomem.
Kazde studia maja liste wymaganych przedmiotow (i ich poziomu), jakie sa potrzebne, by sie na te studia dostac. Jezeli nie miales tych przedmiotow w liceum, lub miales za malo godzin, to musisz zrobic dodatkowe kursy, by uzupelnic braki.
Np. chodzilec do klasy ogolnej, miales moze godz. biologi w tygodniu, albo wcale nie miales, a chcesz isc studiowac biologie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Elise napisał:
Makaryna napisał:
To nie ma nic wspolnego z poziomem.
Kazde studia maja liste wymaganych przedmiotow (i ich poziomu), jakie sa potrzebne, by sie na te studia dostac. e.

To w koncu jak ?! Ma cos wspolnego z poziomem czy nie ?
Najpierw zaprzeczasz poczym piszesz, to samo

Poza tym chlopak wyraznie napisal, ze skonczyl technikum, wiec nie zaczynaj o tym co on to mial albo nie mial w liceum....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
To chyba kobieta była
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Anna82 napisał:
To chyba kobieta była

Chyba jednak jestem starej daty
I patrze na zycie "seksistowsko": jak technik, to musi byc clopak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Makaryna napisał:
To w koncu jak ?! Ma cos wspolnego z poziomem czy nie ?
Najpierw zaprzeczasz poczym piszesz, to samo

Poza tym chlopak wyraznie napisal, ze skonczyl technikum, wiec nie zaczynaj o tym co on to mial albo nie mial w liceum....

A gdzie ja to niby pisze, co dziewczyna mial czy nie mial w liceum czy technikum.
Polecam czytac troche dokladniej oraz zapoznac sie z norweskim systemem szkolnistwa (np. z poengberegning).

Zreszta krytyka nic nie kosztuje - dlaczego jej nie pomozesz i powiesz co ma dokladnie zrobic, zamias tylko szukac powodu do kpiny.

Wracajac do tematu, to wyglada, ze zeby starac sie na studia w Norwegii majac polska mature to trzeba miec: Swiadectwo Dojrzalosci Liceum Ogolnoksztalcacego ELLER Swiadectwo Dojrzalosci Liceum Zawodowego ELLER Swiadectwo Dojrzalosci Technikum ELLER Swiadectwo Dojrzalosci Srednie Studium Zawodowe osv
+
Søkere fra land som er medlem av EU/EØS og/eller Europarådet/UNESCO-Cepes og som har
engelsk som 1. fremmespråk tatt over en periode på minimum 7 år i grunn- og videregående skole,
fritas for engelsktest. Søkerne må selv dokumentere dette eller de må avlegge godkjent
eksamen/test. Søkerne kan i særskilte tilfeller dokumentere engelskkunnskaper på annen måte

Pisze o tym tutaj:
www.nokut.no/no/Utenlandsk-utdanning/Gen...handling/GSU-lista1/

www.samordnaopptak.no/info/mer/oss/#Utenlandsk utdanning:
Du kan også få din utdanning vurdert av Samordna opptak. Vi vurderer utenlandsk utdanning i forhold til generell studiekompetanse, og eventuelt spesielle opptakskrav
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Wiesz co, Elisa nie mam zdrowia, zeby sie wyklocac. Przeczytaj jeszcze raz co dziewczyna napisala i co Ty piszesz....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
jestem dziewczyna zapewne dobor nika moze byc mylacy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok