Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak skutecznie nauczyliście się Norweskiego - Norwegia

89 Postów
Damian Rzeszów
(Patronas)
Początkujący
Witam wszystkich . Od około 3 miesięcy uczę się sam języka norweskiego .Na początku były to lekcje z jakiejś stronki znalezione w necie . Potem jeden z podstawowych krótkich kursów na CD . Teraz Lekcje z Kącika Norweskiego na tej stronie . I co zaobserwowałem próbując oglądać film norweski że ni w ząb nie rozumiem co mówią ani nawet sensu nie łapie . Od czasu do czasu jakieś pojedyncze słowa .Z tekstem idzie mi lepiej ale zrozumienie mowy to masakra . A i jeszcze jedno co inny kurs to lektor inaczej wypowiada niektóre słowa też można się pogubić . Uczę się około 1 godz dziennie . I teraz pytanie po jakim czasie w średnim tempie jestem w stanie zrozumieć norweski w miarę komunikatywnie . Chodzi mi o to ile Wam to czasu zajęło bo wiadomo że bywa to różnie .Znam podstawy angielskiego , niemieckiego , rosyjskiego i jestem w stanie zrozumieć ogólną treść np. zdań w filmie czy tekstu w tych językach .Norweski mnie po prostu rozwala co tu kryć dla tego ten wpis .Więc jak to było w waszym przypadku ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(Paulincia)
Wiking
...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Norweski jest dość łatwym językiem. Ucząc się samemu na pewno jest o wiele ciężej niż jak masz kontakt na żywo z norwegiem.
W moim przypadku to było 3 miesiące kursu codziennie po 7 godz, kurs dużo mi dał, ale najwięcej praca po nim w którym miałam codziennie kontakt z językiem i byłam zmuszona żeby mówić.
Każdy inaczej przyswaja języki jednemu zajmie to pól roku innemu rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Damian Rzeszów
(Patronas)
Początkujący
Tak coś właśnie czuje że bez kursu się nie obejdzie . I teraz jeszcze jedno pytanko czy lepiej w Polsce (czy wystawia mi certyfikat uznawany w Norwegii ) czy lepiej już w Norge zapłacić i mieć pewne .A i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa . Jeżeli powiedzmy sam nauczę się w miarę komunikatywnie norweskiego to w Norwegii będę musiał chodzić na kursy od początkującego czy mogę sobie wybrać poziom zaawansowania kursu .

Znalazłem na forum info że ktoś pierwszy stopień robił w Polsce ale chciałbym to wiedzieć na pewno.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
Paulincia napisał:
Witam .Ja powiem tak uczylam sie najpierw norweskiego sama okolo pol roku ale umnialam doslownie z 5 slow . Poszlam na kurs jezyka Norweskiego i uczyla mnie norweszka i powiem szczerze ze naprawde duzo sie nauczylam .Ale rownierz idac na taki kurs slyszalam bardzo rozne opinie ze nie warto itd ale ja osobiscie uwazam ze naprawde jest skuteczny tym bardziej jezeli np ktos ma problem nauczyc sie sam w domu .

A myslalas o kursie ortografii? Bo widac, ze masz problem nauczyc sie "sama w domu"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(Paulincia)
Wiking
Posłuchaj grubasie .Błędy każdy może popełnic nie wydaje mi sie że jesteś tak doskonały w pisaniu hehe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Witaj,

Ja osobiście zaczynałam naukę norweskiego na kursie w EMPIK-u jeszcze w PL i tam zdałam /pisemny i ustny/ NP1. Po przyjeździe do NO pokazałam certyfikat przetłumaczony na j. angielski i w tutejszej szkole językowej i stwierdzono, że jest OK. Tych samych wzorów do egzaminów na NP1 używają tez ponoć w NO.

Tutaj też zaczęłam kurs na NP2, ale w trakcie okazało się, że mogę spokojnie podchodzić do NP3, który zdałam w maju 2011 /też pisemny i ustny/ . Teraz chodzę na bergenskurs - egzamin zamierzam zdawać w kwietniu tego roku czyli po 14 miesiącach od przyjazdu. Ale.........

Podczas chodzenia na kurs /5h dziennie/ uczyłam się jednocześnie w domu po kilka godzin + cały czas od pierwszych dni pracowałam między Norwegami a więc miałam możliwość osłuchania się.
Każda część NO ma swój specyficzny dialekt, najpierw jednak jeśli uda Ci się opanować język, którego uczą na kursie, bokmål, będzie on dla Ciebie świetną podstawą do uczenia się dialektu miejsca gdzie mieszkasz w NO.

Pozdrawiam i trzymam kciuki by Ci się udało!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...oczywiscie

w 'kaciku jezyka'

na stronie glownej mn.

odkad sie pojawil,zaczalem

automatycznie:mowic,pisac,spiewac i tanczyc po norwesku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Damian Rzeszów
(Patronas)
Początkujący
Dzięki Katarzyno . Te kciuki bardzo się przydadzą . Mam tylko że jak już się nauczę norweskiego to nie stanie się w Norwegii tak jak w Islandii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
Paulincia napisał:
Posłuchaj grubasie .Błędy każdy może popełnic nie wydaje mi sie że jesteś tak doskonały w pisaniu hehe

Owszem kazdy ale w ktoryms poprzednim poscie w jednym opisie 4 krotnie uzylas zwrotu "przedszkole"
To nie przypadek, ze masz klopoty jezykiem. To efekt zaniedban w szk. podstawowej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok