Witam wszystkich . Od około 3 miesięcy uczę się sam języka norweskiego .Na początku były to lekcje z jakiejś stronki znalezione w necie . Potem jeden z podstawowych krótkich kursów na CD . Teraz Lekcje z Kącika Norweskiego na tej stronie . I co zaobserwowałem próbując oglądać film norweski że ni w ząb nie rozumiem co mówią ani nawet sensu nie łapie . Od czasu do czasu jakieś pojedyncze słowa .Z tekstem idzie mi lepiej ale zrozumienie mowy to masakra . A i jeszcze jedno co inny kurs to lektor inaczej wypowiada niektóre słowa też można się pogubić . Uczę się około 1 godz dziennie . I teraz pytanie po jakim czasie w średnim tempie jestem w stanie zrozumieć norweski w miarę komunikatywnie . Chodzi mi o to ile Wam to czasu zajęło bo wiadomo że bywa to różnie .Znam podstawy angielskiego , niemieckiego , rosyjskiego i jestem w stanie zrozumieć ogólną treść np. zdań w filmie czy tekstu w tych językach .Norweski mnie po prostu rozwala co tu kryć dla tego ten wpis .Więc jak to było w waszym przypadku ?
13 Lat, 2 Miesięcy temu