Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zakup auta w komisie z 3 miesczna gwarancja - Norwegia

4 Posty
k e
(everkam)
Wiking
Witam, jak w temacie czy warto ufać sprzedawca w komisach samochodowych ktorzy na sprzedawane samochodu udzielaja gwarancji na okres 3 miesiecy lub 3000tys km ? Jakie prawo Nas chroni lub nam przysluguje dokonujac tego typu transakcji ? Pytam poniewaz sie zastanawim gdy kupie autko i np po jakims tygodniu lub dwoch jego uzytkowania czy tez przejechaniu 1000km dowiem sie o awarii np. że wtryski sa uszkodzone lub jakakolwiek inna przyczyna czy taki komisant ma prawo naprawic lub usunac taka wade w ramach gwarancji ? Dodam iz kontrakt uwzglednia ze moj maksymalny wklad to 1500kr reszte jego zakres. Czym ewentualnie mozna goscia postraszyc gdyby sie chcial wymigac ??? Z gory dzieki za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
John Smith
(TraxXx)
Wiking
Witam. Pół roku temu kupiłem auto na takich samych warunkach jak napisałeś. Dali mi gwarancję na 3 tyś km do przejechania w 3 miesiące oraz zapewnili że auto sprawdzili.Jechałem akurat do Polski i od razu przejechałem 2,5 tyś km. Zauważyłem że na samym dolnym rogu przedniej szyby, jakieś 2 cm od kąta szyba jest pęknięta. Wymieniono mi ją bez dyskusji. Następnie nie doszukałem się informacji na temat kiedy został wymieniony olej i filtry. Zgłosiłem sie i też wymieniono mi go i wszystkie filtry. Kupowałem używany samochód z salonu skody w Alesund. W moim przypadku jestem zadowolony i szczerze polecam taką opcję. Jeżdżę do dziś bez żadnej usterki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
k e
(everkam)
Wiking
a jakie sa podstawy prawne i ewentualnie ktora instytucja moze pomoc w sytuacji gdyby cos bylo nie tak oczywiscie w oparciu o zawarta umowe ??
Arbeidstilsynet czy jakies prawo konsumenta ??
Chodzi mi o to ze komisant chce uniknac takiej naprawy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
everkam napisał:
a jakie sa podstawy prawne i ewentualnie ktora instytucja moze pomoc w sytuacji gdyby cos bylo nie tak oczywiscie w oparciu o zawarta umowe ??
Arbeidstilsynet czy jakies prawo konsumenta ??
Chodzi mi o to ze komisant chce uniknac takiej naprawy

Forbrukerrådet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
W NO zajmuje się tym Forbrukerrådet - www.forbrukerradet.no/
rozpatruje skargi dotyczące:
ustawy handlowej (np. handel między osobami prywatnymi)
ustawy o zakupach konsumenckich (np. handel w sklepie)
ustawy o usługach rzemieślniczych (np. przy korzystaniu z usług hydraulika w domu)
ustawy odwoławczej przy zakupach poza tradycyjnymi punktami sprzedaży (np. odwołanie od handlu w Internecie lub przez telefon)...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
211 Postów
Michał mi$
(qmulus)
Stały Bywalec
mam pytanie odnosnie kupna auta uzywanego. czy w norge sa jakies strony internetowe komisow z samochodami uzywanymi ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Leo7604)
Wiking
www.finn.no
co do gwarancji przy zakupie auta,warto wywalczyć dłuższy okres,im więcej masz kasiory na wkład własny,tym bardziej z uwagą Cie wysłuchają...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
211 Postów
Michał mi$
(qmulus)
Stały Bywalec
Patrzyłem ale na finie to auto co chce kupic to w komisach nie maja :-/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
qmulus napisał:
Patrzyłem ale na finie to auto co chce kupic to w komisach nie maja :-/
Może źle patrzyłeś ...
Na Finn jest zakładka ogólna , jak i dla komisów ...
Trzeba po prostu wybrać odpowiednią .
---
Ponadto jest też szczegółowe wybieranie danego modelu , i wtedy trzeba manualnie wpisać dane .
---
Pomijam tu fakt iż nie każdy komis zamieszcza swoje anonse na Finn czy też Zett i innych portalach .
Zauważyłem , że reklamy zakładają jedynie Te Firmy , które maja mały zbyt w okolicy oraz są zapchani ponad stan .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok