Z tego co wiem, to musisz zarejstrowac kennelnavn - oplata jednorazowa. I musisz byc zarejstrowany w NKK i placic roczne skladki. Zeby sprzedac szczeniaki z rodowodem musisz zaplacic za kazdego szczeniaka do NKK. I tu jest ta sprawa, ze musisz wtedy zarejstrowac caly kull i nie mozesz placic za jednego wybranego szczeniaka, masz 8 szczeniakow, placisz za wszystkie (chyba 500,- od szczeniaka, nie wiem dokladnie, nie jestem hodowca). I sa jeszcze ograniczenie ile razy mozesz zarejstrowac szczeniaki od danej suki - bodajze tylko raz na rok i w sumie tylko 5 razy w zyciu psa (i jeszcze raz podkreslam, ze nie jestem hodowca, to sa informacje jakie kiedys udzielil mi hodowca moich psow). Jezeli bedziesz mial wiecej szczeniakow i czesciej to nie masz mozliwosci ich zarejstrowania.
Nie bedac czlonkiem NKK nie mozesz sprzedawac z norweska metryka. Wiem jednak, ze mozna przerejstrowac polska metryke na norweska, wiec moze jest mozliwosc obejscia tego problemu. Musisz miec wtedy oczywiscie miec rodowody z Polski.
W sumie uwazam, ze najlepiej jak zadzwonisz do NKK, tam na pewno odpowiedza ci na twoje pytania.
Psy mozesz ubezpieczyc w Agria lub w swojej ubezpieczalni. Agria jest tylko dla zwierzat i duzo hodowcow ma w niej ubezpieczenie.
Z tym, ze oczywiscie nie musisz miec kennelnavn by sprzedawac szczeniaki. Ale roznicy zadnej w sumie nie ma, tyle ze zaoszczedzisz na tej jednorazowej oplacie.