Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Podatek od oszczędności - Norwegia

Czytali temat:
janusz janusz Bartosz Lisiecki michal michalski MB MB Marek G Hubert Waz Bartlomiej Estanoche Michał Michał ja ja Andrzej158 sset40 Stash Qu KatharinaK (6348 niezalogowanych)
17 Postów
Paweł Kas
(pablo899)
Wiking
Witam, mam mały problem. Szukam wszędzie ni nie mogę znaleźć,a jak już znalazłem to przestarzałe iformacje, mianowicie szukam informacji o Podatku rocznym od zaoszczędzonych na kocie pieniędzy, od jakiej kwoty zostaje on naliczony ? Z góry dzięki za ifo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
anna js
(annajs)
Początkujący
pablo899 napisał:
Witam, mam mały problem. Szukam wszędzie ni nie mogę znaleźć,a jak już znalazłem to przestarzałe iformacje, mianowicie szukam informacji o Podatku rocznym od zaoszczędzonych na kocie pieniędzy, od jakiej kwoty zostaje on naliczony ? Z góry dzięki za ifo.

<< Rentene du har mottatt på bankinnskudd i løpet av inntektsåret, regnes som kapitalinntekt i selvangivelsen, og beskattes med 28 prosent >>
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
pablo899 napisał:
od zaoszczędzonych na kocie pieniędzy
niech cię towarzystwo opieki nad zwierzętami dorwie, to ci da oszczędzanie na mruczku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
pablo899 napisał:

Nie ma czegos takiego jak podatek od zaoszczedzonych pieniedzy.
Byc moze chodzilo ci o:
1. To co napisala annajs, czyli podatek od odsetek bankowych w wyskosci 28%
2. Formueskatt, czyli podatek od majatku. W 2014 wynosil 1% od kwoty powyzej 1 mln. na osobe
a w 2015 bedzie wynosil 0,75% od kwoty powyzej 1,2 mln.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Mazury napisał:
Są to na tyle groszowe sprawy, że nie warto sobie gitary zawracać. Przy rozliczeniu podatkowym wszystkie obliczenia są podane na gotowo, toteż w przypadku nadzywczajnej potrzeby można zerknąć na swoje lub znajomych zeznanie.
k.

Dla jednego groszowe sprawy, a dla drugiego nie.
Przypuscmy, ze pablo ma mieszkanie o wartosci podatkowej (likningsverdi) 1 mln. i oszczednosci na koncie w wysokosci 500 tys. to tylko za to zaplaci ok. 10 000 wiecej podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Mazury napisał:
Masz oczywiście rację (bez spawdzania obliczeń), acz pozwalam sobie domniemywać, że ktoś z takimi oszczędnościami, jakie podajesz, nie zadaje głupich pytań na forum polonijnym.
k.

Roznie to bywa...... nie dalej jak wczoraj, kos kto kupil dom 2 lata temu, mial watpliwosci czy moze go sprzedac jezeli ma na ten dom zaciagniety kredyt ?
Jest duzo niedoinformowania, ludzie ciulaja pieniadze, a potem nie wiedza dlaczego te pieniadze im znikaja.
Dlatego jest tez duze zdziwienie wsrod polonii dlaczego norwegowie caly czas zyja na "kreche"...... bo czasami sie duzo bardziej oplaca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok