Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kakrocie fioletowe i inne
to trzeba byc zarejestrowanym na politi i miec najlepiej to staly numer
aby pracodawca mogl siegnac elektronicznie po karte podatkowa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
PJo napisał:
Gabriel napisał:
natka87 napisał:
istnieje w systemie, bo w 2013 roku otrzymałąm ja do domu, wiec nie wiem dlaczego dostałąm telefon z pracy ze mam się zarejestrować w skacie bo nie mogę otrzymac wypłaty...i pobrać kartę podatkowąTo mu teraz oddzwoń i powiedz ,że od tego roku sam ma sobie pobrać jak ma legalną firmę ...

Sa duze kłopoty z tym systemem zreszta ze starym rownież były u

Oczywiście , że są kłopoty , ponieważ małe firmy w tamtym roku olały szkolenia jakie były dostępne dla wszystkich przedstawicieli firm i to za DARMO ... !!!
---
Ten system działa już od tamtego roku DOBROWOLNIE a od tego PRZYMUSOWO .
---
A za rok pewnie , będą serwować kary firmom za totalne gamoństwo !!! .
---
Ech
Poszukuję pilnie pracy w budownictwie lub jako kierowca na ciężarówkę

ty jesteś jebnięty na potęgę, pisałem ci ostatnio jak się miała sytuacja z moimi znajomymi. pierdolenie że małe firmy... Księgowa w firmie gdzie pracuje ponad 40 osób nie mogła zamówić karty tylko dla dwóch osób i to jest pewnie jej wina..... w dodatku po konsultacji ze skatem powiedzieli jej żeby sobie chłopaki sami karty pobrali i zrobili po staremu bo coś z systemem nie tak..

ty jak zwykle masz swoje teorie oderwane całkowicie od rzeczywistości..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
PJo napisał:
Joseph napisał:
Gabriel napisał:
natka87 napisał:
istnieje w systemie, bo w 2013 roku otrzymałąm ja do domu, wiec nie wiem dlaczego dostałąm telefon z pracy ze mam się zarejestrować w skacie bo nie mogę otrzymac wypłaty...i pobrać kartę podatkowąTo mu teraz oddzwoń i powiedz ,że od tego roku sam ma sobie pobrać jak ma legalną firmę ...

Do ciebie głąbie nie dociera że ten system działa od tego roku dopiero i sporadycznie nie wszystko działa tak jak powinno i trzeba samemu kartę donieść..

www.altinn.no/no/Skjema-og-tjenester/Eta...ktronisk-skattekort/

logujesz się tutaj i zamawiasz kartę, można też po angielsku jak nie radzisz sobie i nie masz nikogo pod ręką to wycieczka do Skatt...

Gabrys czego ty taki mondry nie byłeś jak trzeba było sobie fagbrev wyrobić, zadzwoń do swojego pracodawcy i mu powiedz że masz wykształcenie z PL i ci się należy! Ewentualnie to kolejna bajka i gówno masz nie wykształcenie zdobyte w PL i pana boga za nogi złapałeś skomląc jakiemuś hanysowi o to żeby ci robotę w NO przy noszeniu desek na budowie....

Trzeba by bylo zdawać egzamin teoretyczny w języku norweskim by zdobyć tu fagbrev.
w tym zawodzie nie uznają wykształcenia z PL

Nie jestem pewny na 100 %, ale jeśli zawód z PL ma odpowiednik norweski to dlaczego nie??
trzeba zapytać w NOKUT...

Co do zdawania w NO to jakieś dwa lata temu był obszerny artykuł w gazecie związkowej o polskim murarzu który zdawał egzaminy na fagbrev czy svennebrev (pięć lat pracy w NO w zawodzie murarza) który zdawał egzamin teoretyczny z tłumaczem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Fakt nie trzeba mieć autoryzacja w tym zawodzie:
Fag- og svennebrev
Det finnes ingen formelle godkjenningsordninger for utenlandske fag- og svennebrev i yrker som ikke er lovregulerte. Dette gjelder for nesten alle yrkesfaglige utdanninger på videregående skoles nivå.
Yrker som tømrer, frisør, regnskapsmedarbeider, stillasbygger, maler, eller rørlegger er såkalte ikke-lovregulerte yrker i Norge. Hvis du skal jobbe i et slikt yrke, kan altså ikke arbeidsgiveren din kreve en formell godkjenning av utdanningen din. Be gjerne arbeidsgiver ta kontakt med oss, dersom det er behov for mer avklaring.
Innenfor yrker som ikke er lovregulerte, er det arbeidsgiveren som bestemmer om innholdet i utdanningen din er tilstrekkelig for å utføre oppgavene i stillingen du søker. Generelt gjelder det at hvis utdanningsdokumentene dine er på et annet språk enn engelsk, dansk eller svensk, bør de oversettes til ett av de nevnte språkene. På denne måten vil det bli enklere for arbeidsgiveren både å forstå og vurdere innholdet i dem, og å avgjøre om du er kvalifisert til den konkrete stillingen du søker. Vi anbefaler at du bruker en offentlig godkjent translatør. Det finnes også private aktører - disse er ikke nødvendigvis dyrere enn de offentlige. Det kan derfor være lurt å sjekke de ulike tilbudene og prisnivåene.
Hva om jeg likevel vil ha en vurdering av den utenlandske yrkeskompetansen min?
Du kan søke om vurdering av utdanningen din opp mot norsk fagbrev hos Fagopplæringskontoret i hjemfylket ditt hvis du har:
en godt dokumentert utdanning med beskrivelse av omfang og innhold i all teori og praksis du har hatt, utover vitnemål
en beskrivelse av eventuell arbeidserfaring

tyle że jest dużo łatwiej, bo jak masz udokumentowane wykształcenie to pracodawca powinien je uznać bez autoryzacji, a w razie wątpliwości zapytać nokut.....

tylko to trzeba być totalnym popychadłem żeby pracować samodzielnie jako fachowiec w swojej dziedzinie i nie upomnieć się o stawkę/ umowę dla fachowca bo sie boi że go wywala i to kurwa 7 lat tak jebać.............

jak mam umowę jako hjelpeman to podaję deski, gwoździe, wkręty i nic więcej, na rysunku się nie znam, a jak mnie samego zostawią w pracy to dostaję paraliżu....... no chyba że gabryś to faktycznie tylko pomocnik

taki urwa mondrala co kto powinien a sam co???????????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Wiesz ja kiedyś myslalem o fagbrev ale ( podobne wyksztalcenie jak gabrys) ale naco mi latać i sie bawic jak mam więcej jak inni z fagbrev
Ale po tym co sie orientowałem musisz zdać egzamin
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
PJo napisał:
Wiesz ja kiedyś myslalem o fagbrev ale ( podobne wyksztalcenie jak gabrys) ale naco mi latać i sie bawic jak mam więcej jak inni z fagbrev

FAGBREV jako taki nie podlega pod Państwowy nadzór jeżeli nie jest wśród ponad 170 zawodów upowszechnionych ... !!!
---
Dokładnie tak samo jak pisałem już wyżej ...
---Zawody stricte budowlane pod ten nadzór nie podlegają i trzeba samemu prywatnie wyrobić ten dokument .
Jednak NIIGDZIE nie ma takiego nakazu ... !!!
Też już to wyżej napisałem ...
---
Jednak jak ktoś jest tępa zakuta pała , to przedstawienie odnośnego zapisu prawnego w tej materii TEŻ NIC NIE DA ... !!!
---
Dlatego , olewam ciepłym moczem takich przygłupów ... i tyle co trzy motyle ...
Ponieważ taka tępota i tak stwierdzi iż jego jest na wierzchu .
---
To dokładnie tak samo jak ze zdziwieniem iż Kierowca jest upowszechniony i to Państwo odgórnie reguluje i dozoruje tzw. fagbrev kierowców ...
Ech
Poszukuję pracy jako kierowca w budowlance .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
PJo napisał:

no i tu jest pies pogrzebany, czy się komuś chce, ma motywację i druga ważniejsza sprawa, to jaki to pracodawca bo jak ma fachowca u siebie to sam zapłaci adekwatną stawkę bez użerania się, a jak ma niemotę to będzie go trzymał z litości jako pomocnika lub jako popychadło co pracuje jako fachowiec na stawce pomocnika........ czytaj najmondżejszy gabryś...

większość ogłoszeń jest w stylu "wykształcenie ewentualnie duże doświadczenie może zrekompensować..........."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
PJo napisał:

FAGBREV jako taki nie podlega pod Państwowy nadzór jeżeli nie jest wśród ponad 170 zawodów upowszechnionych ... !!!
---
Dokładnie tak samo jak pisałem już wyżej ...
---Zawody stricte budowlane pod ten nadzór nie podlegają i trzeba samemu prywatnie wyrobić ten dokument .
Jednak NIIGDZIE nie ma takiego nakazu ... !!!
Też już to wyżej napisałem ...
---
Jednak jak ktoś jest tępa zakuta pała , to przedstawienie odnośnego zapisu prawnego w tej materii TEŻ NIC NIE DA ... !!!
---
Dlatego , olewam ciepłym moczem takich przygłupów ... i tyle co trzy motyle ...
Ponieważ taka tępota i tak stwierdzi iż jego jest na wierzchu .
---
To dokładnie tak samo jak ze zdziwieniem iż Kierowca jest upowszechniony i to Państwo odgórnie reguluje i dozoruje tzw. fagbrev kierowców ...
Ech

Poszukuję pracy jako kierowca w budowlance .

gdzieś ten zapis przedstawił matole????
Jesteś popychadłem i pokrętnie się tłumaczysz...

Gabriel napisał:
NIE ...

Owszem jest Państwowa Lista Zawodów Upowszechnionych , do których wykonywania jest potrzebne Norweskie Fagbrev / oficjalne Państwowe potwierdzenie zawodowe .
PONAD 170 zawodów i "profesji" ... jak lekarz Nauczyciel K|EROWCA ... spawacz !!! i inni .
Jednak w tej grupie , nie ma zawodu budowlanego ... jak stolarz/cieśla i INNE z tej PÓŁKI na które akurat JA posiadam Dokumenty potwierdzające Moje Wykształcenie .
-![/b]

no to jak to jest, piszesz ze kierowca to jest zawód który musi mieć fagbrev a innym razem że nie musi....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Bolek Lolek
(lolekk)
Wiking
Tak jak napisali powyżej- pracodawca sam pobiera sobie kartę podatkową.Byłem w Skatt i kobieta powiedziała że Oni już nie wydają kart tylko pracodawca sobie ją pobiera.Przy okazji zmieniałem adres zamieszkania.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
PJo napisał:

Fag- eller svennebrev fra utlandet

Hvis du har fag- eller svennebrev fra utlandet er det ikke en formell godkjenningsordning i yrker som ikke er lovregulert. Dette gjelder de fleste yrkesfaglige utdanninger på videregående nivå. Da er det opp til arbeidsgiver å bestemme om utdanningen er tilstrekkelig for å utføre jobben du søker.

Fagopplæringskontoret kan vurdere utdanningen din mot et norsk fag- eller svennebrev. Da må du ha dokumentasjon på utdanningen med beskrivelse av innhold i tillegg til vitnemål, samt beskrivelse av eventuell arbeidserfaring. Vurderingen kvalifiserer til å ta norsk fag- eller svennebrev, og godkjenner ikke utdanningen din.

Hvis du mangler dokumentasjon, kan du få godskrevet praksis som del av realkompetansevurdering.

Informasjon om fag-og svennebrev hos NOKUT

zrozumiales imbecylu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok