Wcześniej dla zwierząt...

...teraz będzie to jedzenie dla ludzi
40 000 ton kurczaków i indyków jest ciętych co roku w fabryce Nortura Hærland w Østfold.
Prawie każda część mięsa jest wykorzystywana - jako filety lub pokrojone mięso. Jednak około 15 000 ton kurzych i indyczych kości z resztkami mięsa jest zmarnowanych.
- Na razie te resztki są wysyłane na farmy zwierząt futerkowych. Wysyłamy je stale na farmy w Norwegii i Danii - mówi dyrektor fabryki Nortura Hærland, Kai Fjeld.
Nortura Hærland nie jest jedyną firmą, która wysyła niewykorzystane resztki na jedzenie dla zwierząt - psów lub zwierząt futerkowych. Jednak Kai Fjeld wolałby, aby te resztki wykorzystano z korzyścią dla ludzi.
- Te wszystkie tony kości mogą być wykorzystane na korzyść człowieka. Jest to dobry produkt, zawiera proteiny i tłuszcze, które mogą być wykorzystane - tłumaczy dyrektor fabryki.

commons.wikimedia.org
„Surowe resztki" to jedzenie
Sintef (nor. Stiftelsen for industriell og teknisk forskning - Fundacja na rzecz badań przemysłowych i technicznych) w Trondheim prowadzi projekt Cycle, który skupia się na tym, co dzieje się z jedzeniem zanim trafi do konsumenta. Rozwój technologii i procesów by zapewnić zrównoważoną dietę jest jednym z celów projektu.
- „Surowe resztki", jak je nazywamy, mogą zostać przetworzone w to, co jemy - mówi kierownik projektu, Marit Aursand.
Przemysł mięsny kończy z 220 000 tonami mięsa, które nie zostało wykorzystane na jedzenie dla ludzi. W przypadku przemysłu rybnego, jest to aż 816 000 ton materiału, który można wykorzystać jako składniki jedzenia dla ludzi. Część z tych materiałów może zostać wykorzystana jako biopaliwa.
Poza brakiem umiętności wykorzystania resztek, przemysł spożywczy co roku wyrzuca aż 60 000 ton jedzenia.
Ważne, że jest zjedzone
Rada Naukowa Norwegii w ciągu 4 lat przeznaczyła 40 milionów koron na rozwój programu Cycle. Badacze współpracują z przemysłem spożywczym, w tym z dystrybutorem warzyw i owoców Bama.
Jens Power, kierownik badań w Bama, mówi, ze marchewki, które są zbyt poskręcane nie są już wyrzucane, tylko wykorzystywane na soki lub smoothies.

wikipedia.org
- Najważniejszą rzeczą związaną z warzywami i owocami jest to, że to co jest produkowane, jest zjadane lub utylizowane na inne rzeczy, które również są jadalne - wyjaśnia Power.
Jedzenie w cyklu
Program Cycle ma na celu wprowadzenie jedzenia w cykl, aby mogło być wykorzystywane przez ludzi lub zwierzęta, które są zjadane. Nie dotyczy to zwierząt futerkowych. Kai Fjeld z Nortura Hærland ma pomysł jak wykorzystać kości drobiowe.
- Musimy jeszcze trochę pomyśleć o tym jak poprzez proces hydrolizy możemy oddzielić proteiny i tłuszcze z resztek z kości i wykorzystać je później w sosach, zupach i jako bazę do innych produktów spożywczych - mówi Kai Fjeld.
Źródło: nrk.no;

To może Cię zainteresować