Tradycje noworoczne w Norwegii

Noworoczne tradycje w Norwegii
W wielu norweskich domach, wino uważane jest za obowiązkowy element w świętowaniu nadejścia Nowego Roku. Popularne są także tradycyjne dania z jagnięciny i indyka. Natomiast jedzenie wieprzowiny w sylwestrowy wieczór jest uważane za zapowiedź wszelkiej pomyślności i obfitości w życiu w nadchodzącym roku. Norwegowie przygotowują również coś w rodzaju słodkiego ryżowego puddingu, w którym ukryty jest duży migdał. Zgodnie ze zwyczajem, ten kto podczas jedzenia tego dania natrafi na schowaną niespodziankę, będzie miał szczęście w całym nadchodzącym roku. Istnieje jeszcze drugi wariant wyjaśnienia znaczenia tej tradycji. W niektórych rejonach Skandynawii natrafienie na migdał w swojej porcji puddingu, oznacza że dana osoba w nowym roku zmieni swój stan cywilny. Ponieważ ryż jest słodki, mówi się, że jeśli ktoś spróbuje ryżowego puddingu, jego rok będzie równie smaczny jak ten deser.

Dzień przed nadejściem Nowego Roku, dzieci w kolorowych przebraniach i chodzą od domu do domu śpiewając noworoczne piosenki. Sąsiedzi nagradzają ich za to cukierkami lub innymi słodyczami. Jest to zwyczaj, który nazywa się nyttårsbukk.

źródło: norwaytoday.info
źródło zdjęcia frontowego: wikimedia.org

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.