Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytelnia

Świąteczne potrawy - tradycje norweskie vs. polskie

marta.domzalska@mojanorwegia.pl

25 grudnia 2014 06:56

Udostępnij
na Facebooku
Świąteczne potrawy - tradycje norweskie vs. polskie


Czy na Waszych stołach goszczą także potrawy norweskie?


Norwegia


 

  • Lutefisk, czyli potrawa dla odważnych

 

Ryba z ługu, zwana inaczej mydlaną. Mimo, że jej wygląd nie jest zbyt zachęcający, zdecydowanie nie odstrasza Norwegów. Świąteczna lutefisk to nic innego, jak suszony dorsz, czyli sztokfisz oraz ług sodowy. Czym jest tajemniczy ług? Substancją, która nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest silnie żrąca, służy do tępienia ogrodowych chwastów oraz produkcji biopaliwa. Nie brzmi przyjemnie, prawda? Co więcej, powoduje oparzenia, ślepotę, a nawet zanik zmysłu smaku.

 

Co zrobić, aby przeżyć kulinarną tę przygodę? Należy wymoczyć rybie zwłoki w wodzie. Proces ten trwa średnio tydzień, a woda musi być zmieniana codziennie.
Po takiej kuracji odkażającej, rybę można upiec lub ugotować na parze.

 

lutefisk
fot. wikipedia.org

 

  • Svineribbe, tradycyjne żeberka wieprzowe

 

Potrawa ta jest szczególnie popularna na północy oraz wschodzie Norwegii. Żeberka serwowane są ze słodkimi i kwaśnymi dodatkami, takimi jak kiszona i czerwona kapusta oraz brukselka. Często wybierane są także ziemniaki oraz mus brukwiowy. Szacuje się, że svineribbe podawane są w Święta w około 60 procentach norweskich domów.

svineribbe
fot. wikipedia.org

 

  • Julebrød, czyli julekake

 

Tradycyjny świąteczny wypiek to drożdżowe ciasto pieczone na wzór chleba. Do przygotowania go wystarczą: mąka, masło, mleko, drożdże, sól oraz kardamon. Dla wzbogacenia smaku, bardzo popularna jest także wersja z rodzynkami.

Mimo, że jest to chleb typowo świąteczny, w Norwegii można kupić go przez cały rok. Domowej roboty chlebek najlepiej smakuje z masłem i brązowym lub żółtym serem, z dżemem albo wędzoną wędliną. Do wyboru, do koloru – każdy smakosz znajdzie dla siebie odpowiednie połączenie.

julekake
fot. wikipedia.org

 

  • Smalahove, czyli słynna głowa owcy

 

Kolejna tradycyjna potrawa z gatunku ekstremalnych, na które nie każdy jest w stanie się skusić. Przygotowanie owczej głowy wymaga dużo czasu, dlaczego cały proces rozpoczyna się już kilka miesięcy przed Wigilią. Po oczyszczeniu i namoczeniu w solance, głowę należy poddać kilkumiesięcznemu suszeniu. W okresie świątecznym można zabrać się za ponowną obróbkę tego specjału. Gotuje się go w wodzie lub na parze, po czym podaje z brukwiowym pure oraz ziemniakami.

głowa owcy
fot. flickr.com/Per Arne Slotte

 

  • Risengrynsgrøt, zwany potocznie Risgrøt

 

Risgrøt to nic innego jak podawany na gorąco deser, którego składnikami są ryż oraz mleko. Danie kojarzy się z nieestetycznym, słodkim dziecięcym kleikiem, a u wielu osób budzi wspomnienia. Dla Norwegów jedzenie tego przysmaku to nie lada gratka, ponieważ tylko jedna osoba znajdzie w swojej porcji całego migdała. Co to oznacza? Jeśli szczęśliwiec nie złamie sobie zęba na niespodziance, czeka go radość i pomyślność.

riskrem
fot. wikipedia.org

Polska


 

  • Karp w galarecie

 

Potrawa ta pojawia się na polskich stołach w wigilię oraz w sylwestra. Danie podawane jest na zimno, z warzywami i jest dość proste do wykonania. Galaretą zalewa się najczęściej rybie dzwonka, którym towarzyszą zazwyczaj cebula, pietruszka, seler oraz marchewka. Walorów smakowych oraz ozdobnych dodaje także natka pietruszki, do zalewy można dorzucić pokrojone w plasterki jajko oraz groszek. Wszystko zależy od preferencji.

karp
fot. wikipedia.org

 

  • Sałatka jarzynowa

 

Pojawia się na każdym wigilijnym stole, ale w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. To zasługa składników, majonezu - ciężko powiedzieć. Z czego składa się tradycyjna, warzywna mieszanka? Kroimy ugotowane marchewki, surowe jabłka, gotowane jajka, kiszone ogórki, wsypujemy puszkę zielonego groszku i oto mamy podstawową wersję sałatki. W niektórych domach dodaje się także gotowane ziemniaki i kukurydzę. Z czego składa się Wasza sałatka?

sałatka
fot. wikipedia.org

 

  • Kapusta z grochem

 

W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć kapusty z grochem. Obok dań takich jak barszcz, kutia lub kompot z suszu, kapuściana potrawa zajmuje bardzo ważne miejsce na wigilijnym stole. Danie jej popularne w całej Polsce, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż wywodzi się ono z Wyżyny Krakowsko - Częstochowskiej. Miejscowa ludność zajmowała się uprawą grochu oraz kiszeniem kapusty, były to więc bardzo łatwo dostępne produkty.

Danie jest bardzo proste i mało wymagające. Potrzebujemy tylko kiszonej kapusty, łuskanego grochu oraz przypraw, które nadadzą potrawie smak.

kapusta z grochem
fot. gotujmy.pl

 

  • Barszcz z uszkami

 

 

Barszcz z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna, która gości na każdym polskim stole. Zupa ta znacznie różni się od tych gotowanych specjalnie na inne okazje. Wersja wigilijna jest postna - gotowana jedynie na suszonych grzybach i włoszczyźnie, bez składników mięsnych. Kiedyś barszcz przygotowywało się z prawdziwych buraków, jednak obecnie, dla wygody, gotuje się tę zupę na bazie koncentratu.
W uszkach także nie doszukamy się mięsa. Farsz to połącznie kiszonej kapusty, suszonych grzybów oraz cebuli.

 

barszcz z uszkami
fot. pixabay.com

 

  • Makowiec

 

Zwany także makownikiem lub struclą z makiem, to drożdżowe lub kruche ciasto zwinięte razem z masą makowo - rodzynkową. Wypiek można stworzyć od podstaw, jednak wymaga to nieco pracy. Szczególnie wymagający jest mak, który należy płukać, płukać lub moczyć, po czym gotować do miękkości. Aby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, gotową masę makową można kupić w sklepie. Po dodaniu bakalii, nasz makowiec będzie perfekcyjny. Upieczone ciasto polewa się białym lukrem i posypuje kandyzowaną skórką pomarańczową.

makowiec
fot. wikipedia.org



Ile rodzin, tyle świątecznych tradycji. Każdy wigilijny stół ugina się pod ciężarem innych przysmaków. Pod czym ugina się Wasz? Podzielcie się pomysłami i przepisami.




Źródła: wikipedia.org / flickr.com / pixabay.com
Zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok