Świąteczne potrawy - tradycje norweskie vs. polskie

Czy na Waszych stołach goszczą także potrawy norweskie?
Norwegia
- Lutefisk, czyli potrawa dla odważnych
Ryba z ługu, zwana inaczej mydlaną. Mimo, że jej wygląd nie jest zbyt zachęcający, zdecydowanie nie odstrasza Norwegów. Świąteczna lutefisk to nic innego, jak suszony dorsz, czyli sztokfisz oraz ług sodowy. Czym jest tajemniczy ług? Substancją, która nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest silnie żrąca, służy do tępienia ogrodowych chwastów oraz produkcji biopaliwa. Nie brzmi przyjemnie, prawda? Co więcej, powoduje oparzenia, ślepotę, a nawet zanik zmysłu smaku.

- Svineribbe, tradycyjne żeberka wieprzowe
Potrawa ta jest szczególnie popularna na północy oraz wschodzie Norwegii. Żeberka serwowane są ze słodkimi i kwaśnymi dodatkami, takimi jak kiszona i czerwona kapusta oraz brukselka. Często wybierane są także ziemniaki oraz mus brukwiowy. Szacuje się, że svineribbe podawane są w Święta w około 60 procentach norweskich domów.

- Julebrød, czyli julekake
Tradycyjny świąteczny wypiek to drożdżowe ciasto pieczone na wzór chleba. Do przygotowania go wystarczą: mąka, masło, mleko, drożdże, sól oraz kardamon. Dla wzbogacenia smaku, bardzo popularna jest także wersja z rodzynkami.
Mimo, że jest to chleb typowo świąteczny, w Norwegii można kupić go przez cały rok. Domowej roboty chlebek najlepiej smakuje z masłem i brązowym lub żółtym serem, z dżemem albo wędzoną wędliną. Do wyboru, do koloru – każdy smakosz znajdzie dla siebie odpowiednie połączenie.

- Smalahove, czyli słynna głowa owcy
Kolejna tradycyjna potrawa z gatunku ekstremalnych, na które nie każdy jest w stanie się skusić. Przygotowanie owczej głowy wymaga dużo czasu, dlaczego cały proces rozpoczyna się już kilka miesięcy przed Wigilią. Po oczyszczeniu i namoczeniu w solance, głowę należy poddać kilkumiesięcznemu suszeniu. W okresie świątecznym można zabrać się za ponowną obróbkę tego specjału. Gotuje się go w wodzie lub na parze, po czym podaje z brukwiowym pure oraz ziemniakami.

- Risengrynsgrøt, zwany potocznie Risgrøt
Risgrøt to nic innego jak podawany na gorąco deser, którego składnikami są ryż oraz mleko. Danie kojarzy się z nieestetycznym, słodkim dziecięcym kleikiem, a u wielu osób budzi wspomnienia. Dla Norwegów jedzenie tego przysmaku to nie lada gratka, ponieważ tylko jedna osoba znajdzie w swojej porcji całego migdała. Co to oznacza? Jeśli szczęśliwiec nie złamie sobie zęba na niespodziance, czeka go radość i pomyślność.

Polska
- Karp w galarecie
Potrawa ta pojawia się na polskich stołach w wigilię oraz w sylwestra. Danie podawane jest na zimno, z warzywami i jest dość proste do wykonania. Galaretą zalewa się najczęściej rybie dzwonka, którym towarzyszą zazwyczaj cebula, pietruszka, seler oraz marchewka. Walorów smakowych oraz ozdobnych dodaje także natka pietruszki, do zalewy można dorzucić pokrojone w plasterki jajko oraz groszek. Wszystko zależy od preferencji.

- Sałatka jarzynowa
Pojawia się na każdym wigilijnym stole, ale w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. To zasługa składników, majonezu - ciężko powiedzieć. Z czego składa się tradycyjna, warzywna mieszanka? Kroimy ugotowane marchewki, surowe jabłka, gotowane jajka, kiszone ogórki, wsypujemy puszkę zielonego groszku i oto mamy podstawową wersję sałatki. W niektórych domach dodaje się także gotowane ziemniaki i kukurydzę. Z czego składa się Wasza sałatka?

- Kapusta z grochem
W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć kapusty z grochem. Obok dań takich jak barszcz, kutia lub kompot z suszu, kapuściana potrawa zajmuje bardzo ważne miejsce na wigilijnym stole. Danie jej popularne w całej Polsce, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż wywodzi się ono z Wyżyny Krakowsko - Częstochowskiej. Miejscowa ludność zajmowała się uprawą grochu oraz kiszeniem kapusty, były to więc bardzo łatwo dostępne produkty.
Danie jest bardzo proste i mało wymagające. Potrzebujemy tylko kiszonej kapusty, łuskanego grochu oraz przypraw, które nadadzą potrawie smak.

- Barszcz z uszkami

- Makowiec
Zwany także makownikiem lub struclą z makiem, to drożdżowe lub kruche ciasto zwinięte razem z masą makowo - rodzynkową. Wypiek można stworzyć od podstaw, jednak wymaga to nieco pracy. Szczególnie wymagający jest mak, który należy płukać, płukać lub moczyć, po czym gotować do miękkości. Aby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, gotową masę makową można kupić w sklepie. Po dodaniu bakalii, nasz makowiec będzie perfekcyjny. Upieczone ciasto polewa się białym lukrem i posypuje kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ile rodzin, tyle świątecznych tradycji. Każdy wigilijny stół ugina się pod ciężarem innych przysmaków. Pod czym ugina się Wasz? Podzielcie się pomysłami i przepisami.

To może Cię zainteresować