Czytelnia
Rolnicy będą mogli sprzedawać alkohol
4

Minister rolnictwa Sylvi Listhaug proponuje, aby dać prawo rolnikom do sprzedaży alkoholu.
Są duże szanse na to, że rząd norweski pozwoli lokalnym producentom sprzedawać cydr i inne alkohole powyżej 4,7% produkowane z fermentowanych owoców. Pozwolenie dotyczyłoby również piwa i podobnych alkoholi, które nie są na bazie zbóż.
Według gazety Dagbladet, rząd może zezwolić na sprzedaż cydru mającego od 4,7% do 22% bezpośrednio u producenta.
Niedługo rząd złoży propozycję do rozpatrzenia. Stanie się tak po tym, jak departament zdrowia i opieki uzyska ocenę zgodną z przepisami Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Departament musi sprawdzić, czy sprzedaż alkoholu mającego powyżej 4,7% bezpośrednio u producenta wpłynie na przepisy dotyczące Vinmonopol.
- Chciałabym pozwolenia sprzedaży jeszcze w 2015 roku, ale najpierw propozycja musi zostać rozpatrzona przez rząd – mówi Sylivi Listhaug, norweska minister rolnictwa.
Wiadomość o propozycji pojawiła się na konferencji prasowe związanej z Grüne Woche, ogromnym targiem żywności organizowanym w Berlinie.

Targi rolnicze w Berlinie
foto: commons.wikimedia.org
Luka w prawie
Według ministerstwa rolnictwa w przepisach znajduje się „luka”, która umożliwia producentom cydru sprzedaż produktów alkoholowych mających powyżej 4,7%.
- Otwarcie niszowej produkcji tych produktów umożliwi wiele dobrych i interesujących możliwości na rozwój produktów i innowacji w Norwegii – mówi Listhaug.
W wielu europejskich krajach jest możliwa sprzedaż wina i alkoholu bezpośrednio w gospodarstwie rolniczym. Dodatkowo, klient może spróbować produktu bezpośrednio u producenta.
Do tej pory mantrą norweskich producentów cydru było: „można posmakować, ale nie kupić”. Niedługo może się to zmienić.

foto: flickr.com/Dennis Wilkinson
Łatwiej dla rolników
Producent cydru Lekve uważa, że teraz będzie łatwiej produkować cydr. W 2014 roku wyprodukowali oni 70.000 litrów.
- Gdy sprzedawaliśmy bezpośrednio u siebie, omijaliśmy akcyzę i koszty transportu. Koszty transportu są dla nas poważnym problemem – mówi producent.
Dyrektor komunikacji w Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen twierdzi, że sprzedaż win owocowych i cydru jest w Vinmonopolet tak niska, że nie wpłynie to na ich pozycję na rynku.
W Norwegii nie sprzedaje się zbyt wiele cydru. W okresie od 2013 do 2014 sprzedano około 30.000 litrów cydru, i 1100 litrów cydru musującego.

foto: geograph.org.uk
Opozycja wcześniej argumentowała, że zezwolenie na bezpośrednią sprzedaż cydru zwiększy spożycie alkoholu w Norwegii, jednak zdaje się to być mało prawdopodobne.
Lubicie cydr? Co myślicie o tej propozycji zmian?
Źródła: nrk.no, dagbladet.no, aftenposten.no, vg.no, gardsrift.no
Zdjęcie frontowe: commons.wikimedia.org - Phongnguyen1410 - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
16-01-2015 17:34
2
0
Zgłoś
16-01-2015 17:23
0
-2
Zgłoś
16-01-2015 14:06
0
0
Zgłoś