Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Norwescy naukowcy opracowali nowy środek do konserwacji żywności

 
 Brunatnice. Fot. wikipedia
Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Technicznego w Trondheim (NTNU) opracowali technologię, która hamuje rozwój bakterii w żywności, co znacznie przedłuża termin jej przydatności do spożycia. Podstawą substancji konserwującej jest wyciąg z wodorostów.


Zespół z NTNU pod kierownictwem profesora Bjørna E. Christensena opracował powłokę, przedłużającą świeżość produktów spożywczych o wiele dni.

- Powłokę tę można nanieść na produkty żywnościowe na przykład w formie sprayu. Użyta przez nas substancja została pozyskana z alg, konkretnie z wodorostów z gromady brunatnic, i nie zawiera dodatków syntetycznych – mówi Profesor Christensen. - To stary-nowy sposób, by wykorzystać surowce naturalne, ale nasza powłoka ma taką właściwość, że sama z siebie hamuje rozwój bakterii dzięki niskiemu pH.

Christensen jest zdania, że opracowana przez jego zespół technologia może stać się bardzo użyteczną w krajach o cieplejszym klimacie. Podkreśla też, że w Norwegii raczej nie pojawi się na rynku zbyt szybko:

- W Norwegii mamy zasadniczo dobrze funkcjonujące procedury mrożenia produktów, z wyjątkiem ryb. Z drugiej strony, nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń jak chodzi o stosowanie naszej technologii.


Na podstawie: Aftenposten



Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok