
Brunatnice. Fot. wikipedia |
Zespół z NTNU pod kierownictwem profesora Bjørna E. Christensena opracował powłokę, przedłużającą świeżość produktów spożywczych o wiele dni.
- Powłokę tę można nanieść na produkty żywnościowe na przykład w formie sprayu. Użyta przez nas substancja została pozyskana z alg, konkretnie z wodorostów z gromady brunatnic, i nie zawiera dodatków syntetycznych – mówi Profesor Christensen. - To stary-nowy sposób, by wykorzystać surowce naturalne, ale nasza powłoka ma taką właściwość, że sama z siebie hamuje rozwój bakterii dzięki niskiemu pH.
Christensen jest zdania, że opracowana przez jego zespół technologia może stać się bardzo użyteczną w krajach o cieplejszym klimacie. Podkreśla też, że w Norwegii raczej nie pojawi się na rynku zbyt szybko:
- W Norwegii mamy zasadniczo dobrze funkcjonujące procedury mrożenia produktów, z wyjątkiem ryb. Z drugiej strony, nie ma w zasadzie żadnych ograniczeń jak chodzi o stosowanie naszej technologii.
Na podstawie: Aftenposten

To może Cię zainteresować