Norwegowie wyrzucają za dużo jedzenia
10,2 kg chleba i 12,1 kg owoców i warzyw – między innymi to wyrzuca przeciętny Norweg każdego roku roku. W sumie jest to 255.000 ton jadalnych produktów spożywczych w roku.
Jeżeli mielibyśmy to przeliczyć na banany i ogórki, wyjdzie na to, że 250 milionów sztuk kończy w śmietniku każdego roku.
Do tego dochodzi jedzenie, które wyrzucane jest w drodze „z pola na stół”, czyli w rolnictwie, przemyśle, sklepie i cateringu.
- Naszym celem jest zredukowanie wyrzucanego jedzenia o 25% do 2015 roku. Marnotrawienie następuje wtedy, gdy wyrzucamy jedzenie, które tak naprawdę moglibyśmy zjeść, mówi Ole Jørgen Hanssen z Østfoldforskning.
Wyrzucają trochę mniej
Podczas weekendowej konferencji w ramach projektu «ForMat», Hanssen zaprezentował nowe trendy, panujące wśród konsumentów.
- Statystyki wskazują na pewien wzrost świadomości u konsumentów jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia w ostatnim roku, mówi Hanssen.Hanssen odnosi się do wyników rocznej ankiety, gdzie 1000 osób zapytano o to, co i ile wyrzucają. Okazuje się, że jest to odrobinę mniej niż w 2010 roku.
printscreen, źródło: aftenposten.no, foto: Ingar Storfjell
Oferty promocyjne napędzają niegospodarność
W Wielkiej Brytanii Tesco zrezygnowało z promocji «2 za 1» z powodu marnowania jedzenia. Ankieta pokazała, że sałata, którą klienci dostawali gratis, lądowała prosto w koszu na śmieci.
To dość ekstremalny przypadek, ale okazało się, że jedna trzecia jedzenia kupionego w Tesco została wyrzucona.
Zakończono więc kampanie w stylu „kup jedno – dostań gratis drugie”, dotyczące jedzenia, które nie ma długiej przydatności do spożycia.
Norweska Rema także rozważa takie działanie.
printscreen, źródło: aftenposten.no, foto: Ingar Storfjell
Cel jest łatwy do osiągnięcia
5% mniej osób twierdzi, iż wyrzucają jedzenie tylko dlatego, że jego data ważności minęła.
- Jeżeli wszyscy klienci użyją swoich zmysłów i powąchają jedzenie zanim je wyrzucą do kosza, możliwe jest, że zmarnujemy o 25% jedzenia, mówi Hanssen.
Uważa, że większość ludzi musi się nauczyć jak przechowywać jedzenie i jak o nie dbać.
- Odpowiednia temperatura i światło sprawią, że jedzenie będzie w lepszym stanie. Dawniej mieliśmy zimną piwniczkę, w której jedzenie było dobrze przechowywane. Dzisiaj mamy zamrażarkę, lodówkę i ciepły pokój. Świeże owoce nie wytrzymują długo w temperaturze powyżej 20 stopni, mówi Hanssen i przypomina, że Norwegowie wyrzucają 60 000 ton świeżych owoców i warzyw rocznie.
Młodsi są gorsi…
Hanssen wskazuje też na to, że najważniejsze to dotrzeć z tym przesłaniem do młodych ludzi.
- Nadal ci, którzy mają ponad 60 lat wyrzucają mniej niż ci w wieku 26-39 lat. Chciałbym zobaczyć zmianę postawy u młodszych.
Coraz więcej osób lepiej planuje swoje zakupy. Aż 8% więcej osób w stosunku do 2010 roku, korzysta z listy zakupów.
- Kiedy uczyłam się w norweskiej szkole, wyrzucanie jedzenia przez uczniów było jedną z rzeczy, która najbardziej mnie uderzyła. Starsi Norwegowie też zwracali na to uwagę i próbowali temu zapobiec. Bez skutku. Młodzież miała to w nosie i uważali, oczywiście, że to cool, że mają to w nosie. Straszne zepsucie - opowiada Asia, która uczyła się przez rok w norweskiej szkole ludowej.
Zanurkujmy do śmietnika
Wśród studentów przyjeżdżających na Erasmusa do Norwegii, wielu praktykuje tzw. "dumpster diving" albo "freeganizm". Jadą w nocy do śmietników przy supermarketach i wracają z pysznym jedzeniem na cały tydzień.
- Banany, czerwone pomarańcze, orzechy, ziemniaki... Nie ma chyba rzeczy, której bym w śmietniku nie znalazł - opowiada Michał, student NTNU w Trondheim.
- Ohydne? Chyba to, że do śmietnika trafiają rzeczy zupełnie jadalne, ba, pyszne i unikatowe - mówi Michał.
A oto przykładowe łupy z freegańskiej wyprawy:
foto: commons.wikimedia.org
Miejmy nadzieję, że tendencje się zmienią i coraz więcej Norwegów zauważy problem marnowania jedzenia. Jak na razie to studenci dbają o to, by w śmietnikach zostały tylko śmieci.
foto: wikipedia.org
Na podstawie aftenposten.no
To może Cię zainteresować
30-11-2013 19:18
0
0
Zgłoś
30-11-2013 13:00
0
-1
Zgłoś
30-11-2013 10:35
0
0
Zgłoś
29-11-2013 22:13
0
-1
Zgłoś
29-11-2013 22:01
0
-2
Zgłoś