
Foto: (Colourbox.com) |
Takie obszerne sprawozdanie na temat żywienia, w poniedziałek przedstawiła Krajowa Rada ds. Żywienia w Norwegii.
Jak powiedział przewodniczący rady Hovig Espelid agencji NTB, zalecenia są podobne do tych z 1976 roku.
Według wcześniejszych danych, mieszkańcy Norwegii jedzą prawie 79 kg mięsa rocznie. Nowe obliczenia Norweskiego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa pokazują, że w ciągu roku faktycznie spożywamy nie więcej niż 50 kg mięsa rocznie. Choć w opinii Krajowej Rady ds. Żywienia wciąż, w diecie jest zbyt dużo mięsa.
Według nich powinniśmy jeść około pół kilograma mięsa na tydzień, podczas gdy rzeczywiste dane pokazują, że jemy kilogram, a więc daleko od ideału konsumpcji, zgodnie z opinią żywienia. Ponadto w diecie jest zbyt dużo czerwonego mięsa w odniesieniu do drobiu czy ryb.
I chociaż dane rządowe są ruchome w stosunku do wcześniejszych porad na temat diety, opinia na temat, iż tłuszcz jest nadal poważnym zagrożeniem zdrowia, pozostaje taka sama.
- To bardzo dobrze, że mamy bardziej precyzyjne szacunki, co jemy. Pomaga to ludziom, aby zobaczyć związki pomiędzy ich własną konsumpcją, a tym co jest wskazane, podsumował przewodniczący rady Haakon Meyer w komentarzu do NTB .
Źródło: NTB / MN,iLogic Media
Reklama

To może Cię zainteresować