Czytelnia
Co naprawdę jesz? – badanie Mattilsynet
2

Mattilsynet podczas swoich najnowszych badań wzięło pod lupę 495 produktów spożywczych i aż 270 z nich nie zawiera składników, które są wymienione na opakowaniach.
Badane produkty znajdują się w kategorii „jedzenia codziennego”, co oznacza, że są to przeciętne produkty spożywcze, które kupują Norwegowie na co dzień.
- Te wyniki trzeba potraktować poważnie. Klienci wierzą, że producent nie kłamał w sprawie spisu składników na opakowaniu. Te informacje są ważne z dwóch powodów: jest to jeden z elementów tworzenia konkurencji w branży, a poza tym – wiesz, co jesz – to ważne dla twojego zdrowia – napisał Atle Wold z Mattilsynet.

pixabay.com
Mattilsynet robiło już podobne badania rok temu, ale tym razem bardziej skrupulatnie przyjrzeli się produktom.
Inspekcja przyjrzała się między innymi spisowi składników na produkcie i ich ilości, opakowaniom i językowi.
Zwodniczy
Wiele badanych produktów zwodzi konsumenta błędnym opisem. Dotyczy to zarówno ilustracji, jak i tekstów umieszczonych na opakowaniach.
- Nie mamy podstaw, aby twierdzić, że jest to zamierzone. Jednak jest to branża z dość mocno rozwiniętą konkurencją i można zauważyć, że wielu producentów chce oferować jak najlepsze produkty. Trochę tworzą pozory – pisze Wold.
Wold podkreśla, że najważniejsze jest to, aby producent był szczery wobec konsumenta.

wikipedia.org
Potrzebne zmiany
Dwa na trzy sprawdzane produkty nie spełniają wymagań dotyczących opakowań.
- Jest to naruszenie przepisów ustawy o żywności. Chcemy nawiązać dialog z przemysłem spożywczym. Muszą potraktować problem poważnie i muszą wprowadzić procedury, które uniemożliwiają takie przypadkowe oznaczanie produktów, jakie jest teraz – mówi Wold.
Mattilsynet wymaga poprawy oznaczeń na produktach i zamierza wprowadzić nowe przepisy w tej sprawie już 13 grudnia.
Jaki skład?
Skład produktu powinien informować konsumenta o tym, co żywność w sobie zawiera.
Mattilsynet zbadała produkty pod kątem zawartości i opisu na opakowaniu. Jeden produkt na pięć nie miał prawidłowo opisanego składu. Niektóre towary nie mają wypisanych informacji na temat alergenów, co może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia konsumenta.

Sigurd Gartmann/Flickr.com
Najgorszy wynik
Mleko oraz przetwory mleczne to towary, które najlepiej wypadły w badaniu Mattilsynet. Niestety tylko wśród nich aż 33% opakowań zawierało błędy.
Najgorzej opisane są wyroby piekarskie. Aż 80% produktów badanych w tej kategorii ma niedokładnie określony skład.
Wyroby piekarskie wypadły również najgorzej w kwestii ilości składników w produkcie. 45% wyrobów nie spełniło wymagań Mattilsynet. Następne produkty, które najgorzej wypadły w badaniu, to mięso i produkty mięsne – 31% produktów z tej grupy było źle opisanych.
Czy sprawdzacie skład produktów jakie kupujecie? Co uważacie na temat tego, że w tak wielu opisach produktów spożywczych znajdują się przekłamania?
Źródła: vg.no, aftenposten.no, tv2.no, mattilsynet.no
Zdjęcie źródłowe: Katrina Lukina
Reklama
To może Cię zainteresować
16-11-2014 09:28
0
-2
Zgłoś
16-11-2014 00:46
2
0
Zgłoś