Sztokfisz na równi z szampanem

Szampan, szynka parmeńska i... sztokfisz. Co mają ze sobą wspólnego?
Norwescy przedsiębiorcy starali się o ten status od ponad dziesięciu lat.
- Jest to wielki dzień dla tradycyjnej kuchni norweskiej - cieszy się norweska minister rybołóstwa, Elisabeth Aspaker - Od dzisiaj sztokfisz z Lofotów znajduje się w spożywczej czołówce Europy.
Skarb narodowy
Sztokfisz z Lofotów jest pierwszym produktem regionalnym Norwegii, który otrzymał prestiżowy certyfikat. Od teraz norweski sztokfisz będzie oznaczony charakterystyczną, żółto-niebieską naklejką IGP. Smakołyki opatrzone tym znakiem pochodzą z regionu zatwierdzonego przez Unię i ich jakość jest kontrolowana.

foto: MN
Sztokfisz jest jednym z najpopularniejszych produktów eksportowych Norwegii i nieoficjalnym symbolem Lofotów. Najczęściej Norwegowie eksportują go do Włoch, dlatego przyznanie certyfikatu właśnie tam było dla norweskich przedsiębiorców symboliczne.
- Sztokfisz był pierwszym w historii Norwegii towarem eksportowym. Był bezcenny dla rozwoju norweskiej ekonomii przez setki lat i zajął ważne miejsce w norweskiej kulturze kulinarnej. Bardzo się cieszę, że to właśnie sztokfisz jako pierwszy produkt norweski otrzymał certyfikat IGP - mówi Nina Wærnes Hegdahl z Matmerk, norweskiej agencji certyfikacji produktów spożywczych.
Źródła: nrk.no, vg.no
Zdjęcie frontowe:MN

To może Cię zainteresować