Biznes i gospodarka

Pryskane ideały? Badania sanepidu potwierdziły: norweskie truskawki zawierają pestycydy

Monika Pianowska

15 sierpnia 2017 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Pryskane ideały? Badania sanepidu potwierdziły: norweskie truskawki zawierają pestycydy

Norweski sanepid uspokaja: ilości pestycydów wykryte w truskawkach są niegroźne dla zdrowia. pxhere.com - CC0 Public Domain

Według opublikowanego w lipcu przez Mattilsynet (norweski odpowiednik sanepidu) corocznego raportu dotyczącego zawartości środków ochrony roślin w jedzeniu norweskie truskawki nie są bez skazy. Wśród przebadanych próbek wiele zawierało ślady pestycydów.
Badania odnoszą się do jakości produktów spożywczych na rok 2016. W przypadku ogólnie owoców jagodowych pozostałości środków ochrony roślin wykryto w 78 proc. próbek, jednak tylko 1,7 proc. w ilości przekraczającej normy.
W 35 proc. zbadanych owoców lub pochodzących z nich produktów znajdowały się resztki przynajmniej jednego środka ochrony roślin. W trzech próbkach norweskich truskawek wykryto ślady aż siedmiu różnych pestycydów.
W dwóch z nich potwierdzono natomiast użycie tolyfluamidu (związku z grupy sulfamidów), środka przeciw grzybom i roztoczom zabronionego w Norwegii od 2007 roku. Obydwie pochodziły z tej samej farmy, której pozwolenie na stosowanie tego typu środków zostanie teraz odebrane na dwa lata.
Chociaż Mattilsynet utrzymuje, że spożywanie owoców z ograniczoną ilością wykrytych środków chemicznych jest bezpieczne dla zdrowia, raport instytucji potwierdza jednocześnie, że z roku na rok nawet w truskawkach – uchodzących przecież za owocową dumę Norwegów – znajduje się coraz więcej pozostałości pestycydów.
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok