Nie tylko ropa i gaz. Norwegia ma kolejny hit eksportowy
Jeśli eksperymentalne połowy odniosą sukces, na obszarze Oslofjord powstaną stacje odbioru krabów. By Amartyabag (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
– Francuzi, Hiszpanie i Portugalczycy jedzą coraz więcej krabiego mięsa, zwłaszcza krabich szczypiec. Jeśli zdobędziemy dostęp do większych ilości surowców, to będziemy mogli zwiększyć eksport. Do samej Francji eksportujemy kilkaset ton szczypców krabów rocznie – powiedział szef działu rozwoju w Hitramat, Kolbjørn Ulvan.
Oslofjorden nową krabią potęgą?
– Dla nas, [rybaków – przyp. red.] łowiących homary, kraby stały się sporym problemem. Jesienią mój kolega złapał 72 kraby w jedną sieć na homary. Jeśli kraby mogą teraz stać się zasobem gospodarczym także tutaj, to jest to bardzo pozytywne – powiedział rybak John Harald Haraldsen, cytowany na portalu NRK.
Pomysł w fazie eksperymentu
Kolbjørn Ulvan mówi, że obecnie trwają eksperymenty. Hitramat współpracuje z rybakami posiadającymi ogromną wiedzę, którą zdaniem Ulvana będzie można przenieść na realia Oslofjorden.
Jeśli eksperymentalne połowy odniosą sukces, na obszarze Oslofjord powstanie więcej stacji odbioru krabów. Żywe skorupiaki będą transportowane do Hitry, gdzie przejdą proces dalszej obróbki. Kraby będą schładzane, tak, żeby podczas transportu mogły zapaść w pewnego rodzaju letarg.
Dobry początek roku
To może Cię zainteresować
09-03-2018 11:13
2
0
Zgłoś
08-03-2018 16:56
0
-3
Zgłoś
08-03-2018 16:52
2
0
Zgłoś
08-03-2018 14:25
0
-2
Zgłoś
08-03-2018 13:55
0
-3
Zgłoś
08-03-2018 13:18
3
0
Zgłoś
08-03-2018 10:02
0
-2
Zgłoś
08-03-2018 00:43
1
0
Zgłoś
07-03-2018 21:09
4
0
Zgłoś