W branży hotelarsko-gastronomicznej nie jest różowo

31.01.2014.
W branży hotelarsko-gastronomicznej nie jest różowo

Trzy na cztery skontrolowane przez Inspekcję Pracy w 2013 roku firmy w branży hotelarsko-gastronomicznej łamały przepisy kodeksu pracy.


Łącznie w ubiegłym roku Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) przeprowadziła 948 kontroli w całej branży hotelarsko-gastronomicznej.

Mnóstwo przypadków łamania prawa

W czwartek, 23. stycznia, pod egidą ministerstwa pracy i polityki socjalnej odbyła się w hotelu Radisson Blu Plaza w Oslo konferencja, poświęcona warunkom pracy w branżach hotelarsko-gastronomicznej. Otworzył ją minister pracy Robert Erikson, a potem zabierał głos szereg prelegentów z różnych instytucji, w tym oczywiście również z Inspekcji Pracy.

- Liczba naruszeń prawa jest zatrważająco wysoka. Mówimy tu o poważnych zaniedbaniach jak chodzi o umowy o pracę, czas pracy i nadgodziny - mówił dyrektor Inspekcji Pracy, Ingrid Finboe Svendsen.


 bar
 Fot. wikimedia commons

 

Typowe zaniedbania

Najczęstsze przypadki naruszania prawa, jakie Inspekcja Pracy wykrywa podczas kontroli w branży hotelarsko-gastronomicznej to:

  • Nieprawidłowa (niepełna) umowa o pracę bądź jej zupełny brak.

  • Brak rejestracji czasu pracy poszczególnych pracowników.

  • Brak umowy z zakładową służbą zdrowia (norw. bedriftshelsetjeneste - BHT). 

  • Budzące zastrzeżenia warunki zakwaterowania pracowników.

  • Brak wypłaty wynagrodzenia za nadgodziny.

Niezapowiedziani goście

Dla osób, które choć trochę orientują się w realiach branży hotelarsko-gastronomicznej nie będzie niespodzianką fakt, że uznawana jest ona za mocno narażoną na nieprawidłowości oraz dumping socjalny. Dlatego też, by móc skutecznie wykrywać przypadki łamania prawa pracy, Inspekcja Pracy przeprowadzała głównie kontrole z zaskoczenia. Około 60% wszystkich wizyt kontrolnych było wizytami niezapowiedzianymi.

- Tylko w ten sposób można wykryć pewne sprawy, które w przeciwnym razie zostałyby ukryte - podkreśla Finboe Svendsen.


restauracja 
 Fot. David McKelvey/Flickr.com

 

Wiele spośród kontroli było przeprowadzanych wspólnie z urzędnikami gminnymi, policją, urzędem skarbowym, Inspekcją nadzoru żywności (Mattilsynet) i urzędem celnym. Wybór przedsiębiorstw i placówek do kontroli opierał się na doniesieniach o nieprawidłowościach, które spłynęły zarówno do samej Inspekcji Pracy, jak i do innych instancji, oraz na osobistej znajomości lokalnych warunków przez pracowników Inspekcji.

Statystyki pokontrolne

Podane liczby opierają się na wynikach kontroli, jakie Inspekcja Pracy przeprowadziła w 2013 roku wobec przedsiębiorstw w branży "Noclegi i gastronomia".

Liczba przeprowadzonych kontroli; liczba kontroli skutkujących podjęciem jakiegoś działania przez Inspekcję; liczba działań (ostrzeżeń o nakazach, nakazów, kar) oraz odsetek spraw zakończonych działaniem.


Liczba przeprowadzonych kontroli

948

Liczba przeprowadzonych kontroli, skutkujących podjęciem działania

702

Liczba działań*

2590

Procent reakcji**

74%

*Podczas jednej kontroli podjętych może zostać kilka działań - jeśli uchybienia dotyczyły kilku kwestii

**Procent reakcji to odsetek przeprowadzonych przez Inspekcję Pracy kontroli w danym okresie, zakończonych podjęciem jakiegoś działania wobec kontrolowanego przedsiębiorstwa.


 

Liczba działań podjętych wobec przedsiębiorstw (w liczbach bezwzględnych)


Liczba ostrzeżeń o możliwości wydania nakazów

1752

Liczba wydanych nakazów

1327

Liczba decyzji o karze grzywny

103

 

Pięć kontrolowanych kwestii, w związku z którymi najczęściej wydawane są nakazy:

  • Czy przedsiębiorstwo ma podpisaną umowę z zatwierdzonym lekarzem zakładowym?

  • Czy w przedsiębiorstwie wybrano rzecznika ds. BHP (norw. verneombud)?

  • Czy pracodawca przeszedł szkolenie w zakresie higieny i bezpieczeństwa pracy?

  • Czy wypracowano plan wsparcia przedsiębiorstwa ze strony lekarza zakładowego?

  • Czy umowy o pracę/wzór umów o pracę jest zgodny z wymaganiami minimalnymi, określonymi w § 14-6 ustawy o środowisku pracy (arbeidsmiljøloven)?

Liczba kontroli z podziałem na regiony (w procentach)


Region

Odsetek kontroli

Oslo

16%

Østfold og Akershus

11%

Indre Østland

14%

Sør-Norge

11%

Vestlandet

22%

Midt-Norge

12%

Nord-Norge

14%

Łącznie

100%

 

Liczba kontroli z podziałem według rodzaju zapowiedzi (w procentach)


Rodzaj zapowiedzi

Odsetek

Kontrola niezapowiedziana

58%

Zapowiedź pisemna

28%

Zapowiedź ustna/mailowa

14%

Łącznie

100%

 

Kontrole według wielkości przedsiębiorstwa (w procentach)


Wielkość przedsiębiorstwa

Odsetek

Bez pracowników

8%

1 - 4 pracowników

20%

5 - 9 pracowników

25%

10 - 19 pracowników

24%

20 - 49 pracowników

17%

50 - 99 pracowników

4%

100 - 249 pracowników

0,3%

250 i więcej pracowników

0,7%

Łącznie

100%



Na podstawie: Arbeistilsynet

Zdjęcie nagłówkowe: Heather Cowper/Flickr.com





Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Jens Vierny

02-02-2014 01:17

O k..wa !!!!!!!!!! Odezwał się ten co nie jeździ po krajanach
Pusty śmiech łysy gnoju. A może znów ci głód zagląda w dupę
i szukasz przyjaciół?
Won do Kirgistanu barany wypasać !!!!!!!!!!

Asgota Okrutny

02-02-2014 01:05

widze milutko na tym forum jest... juz mi sie podoba

pati muzia

01-02-2014 22:27

ludzie chcą pracować, a komunofaszyści utrudniają im to chorymi przepisami, przecież nikt nie zmusza nikogo pracować ileś tam godzin i za jakąś tam stawkę, ludzie mogą się zgodzić lub nie, skoro ktoś się zgadza to jego sprawa

to wracaj do Polski

Brudny Harry

01-02-2014 21:42

ludzie chcą pracować, a komunofaszyści utrudniają im to chorymi przepisami, przecież nikt nie zmusza nikogo pracować ileś tam godzin i za jakąś tam stawkę, ludzie mogą się zgodzić lub nie, skoro ktoś się zgadza to jego sprawa

pati muzia

31-01-2014 20:54

nie ucieklem z Polski w przeciwienstwie do ciebie

pati muzia

31-01-2014 18:04

a ty potrafiłeś, że uciekłeś z Polszy i teraz jeszcze plujesz jadem na Polaków
mówisz, że to złodzieje, nieroby i krętacze


i znowu kula w plot
zgaduj dalej
kaumuku

K T

31-01-2014 17:58

@SENTI: przez takich jak ty place stoja w miejscu, tyle zarabialem prez Adecco w 2007r
wypad do Polski


Co ty piszesz. To nie PRZEZ lecz DZIEKI TAKIM place stoja w miejscu jak poiwnny i tym samym zaczely ograniczac spaczony norweski socjalizm. DZIEKI TAKIM coraz bardziej oplaca sie bycie kapitalista w Norwegii a coraz mniej bycie pasozytem lub leniem. Jesli uwazasz ze pensje w Norwegii sa niskie to zaloz firme zostan kapitalista i korzystaj z taniej sily roboczej zamiast narzekac.... szybko sie przekonasz ze sa horrendalnie zawyzone.

Anders B

31-01-2014 17:57

jasta102 napisał:
patim napisał:
Czader20 napisał:
wolę byc niewolnikiem za 16000 NOK
niż marionetką za 1100zł

jak w Polsce nie potrafisz uczciwie zarobic na utrzymanie to tym bardziej zginiesz

a ty potrafiłeś, że uciekłeś z Polszy i teraz jeszcze plujesz jadem na Polaków
mówisz, że to złodzieje, nieroby i krętacze
polak za granicą wilkiem, aż sie rzygać chce jak sie czyta to forum te ciągłe bluzgi, wyzwiska, zamiast pomagac sobie i trzymać sie razem na obczyźnie jak np. ciapate to potraficie tylko jeździć po sobie

Zmieniony ( 31.01.2014. )
 

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok