Trzy na cztery skontrolowane przez Inspekcję Pracy w 2013 roku firmy w branży hotelarsko-gastronomicznej łamały przepisy kodeksu pracy.
Łącznie w ubiegłym roku Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) przeprowadziła 948 kontroli w całej branży hotelarsko-gastronomicznej.
Mnóstwo przypadków łamania prawa
W czwartek, 23. stycznia, pod egidą ministerstwa pracy i polityki socjalnej odbyła się w hotelu Radisson Blu Plaza w Oslo konferencja, poświęcona warunkom pracy w branżach hotelarsko-gastronomicznej. Otworzył ją minister pracy Robert Erikson, a potem zabierał głos szereg prelegentów z różnych instytucji, w tym oczywiście również z Inspekcji Pracy.
- Liczba naruszeń prawa jest zatrważająco wysoka. Mówimy tu o poważnych zaniedbaniach jak chodzi o umowy o pracę, czas pracy i nadgodziny - mówił dyrektor Inspekcji Pracy, Ingrid Finboe Svendsen.
 |
Fot. wikimedia commons
|
Typowe zaniedbania
Najczęstsze przypadki naruszania prawa, jakie Inspekcja Pracy wykrywa podczas kontroli w branży hotelarsko-gastronomicznej to:
-
Nieprawidłowa (niepełna) umowa o pracę bądź jej zupełny brak.
-
Brak rejestracji czasu pracy poszczególnych pracowników.
-
Brak umowy z zakładową służbą zdrowia (norw. bedriftshelsetjeneste - BHT).
-
Budzące zastrzeżenia warunki zakwaterowania pracowników.
-
Brak wypłaty wynagrodzenia za nadgodziny.
Niezapowiedziani goście
Dla osób, które choć trochę orientują się w realiach branży hotelarsko-gastronomicznej nie będzie niespodzianką fakt, że uznawana jest ona za mocno narażoną na nieprawidłowości oraz dumping socjalny. Dlatego też, by móc skutecznie wykrywać przypadki łamania prawa pracy, Inspekcja Pracy przeprowadzała głównie kontrole z zaskoczenia. Około 60% wszystkich wizyt kontrolnych było wizytami niezapowiedzianymi.
- Tylko w ten sposób można wykryć pewne sprawy, które w przeciwnym razie zostałyby ukryte - podkreśla Finboe Svendsen.
|
Fot. David McKelvey/Flickr.com
|
Wiele spośród kontroli było przeprowadzanych wspólnie z urzędnikami gminnymi, policją, urzędem skarbowym, Inspekcją nadzoru żywności (Mattilsynet) i urzędem celnym. Wybór przedsiębiorstw i placówek do kontroli opierał się na doniesieniach o nieprawidłowościach, które spłynęły zarówno do samej Inspekcji Pracy, jak i do innych instancji, oraz na osobistej znajomości lokalnych warunków przez pracowników Inspekcji.
Statystyki pokontrolne
Podane liczby opierają się na wynikach kontroli, jakie Inspekcja Pracy przeprowadziła w 2013 roku wobec przedsiębiorstw w branży "Noclegi i gastronomia".
Liczba przeprowadzonych kontroli; liczba kontroli skutkujących podjęciem jakiegoś działania przez Inspekcję; liczba działań (ostrzeżeń o nakazach, nakazów, kar) oraz odsetek spraw zakończonych działaniem.
|
|
Liczba przeprowadzonych kontroli
|
948
|
Liczba przeprowadzonych kontroli, skutkujących podjęciem działania
|
702
|
Liczba działań*
|
2590
|
Procent reakcji**
|
74%
|
*Podczas jednej kontroli podjętych może zostać kilka działań - jeśli uchybienia dotyczyły kilku kwestii
**Procent reakcji to odsetek przeprowadzonych przez Inspekcję Pracy kontroli w danym okresie, zakończonych podjęciem jakiegoś działania wobec kontrolowanego przedsiębiorstwa.
|
|
Liczba działań podjętych wobec przedsiębiorstw (w liczbach bezwzględnych)
|
|
Liczba ostrzeżeń o możliwości wydania nakazów
|
1752
|
Liczba wydanych nakazów
|
1327
|
Liczba decyzji o karze grzywny
|
103
|
Pięć kontrolowanych kwestii, w związku z którymi najczęściej wydawane są nakazy:
-
Czy przedsiębiorstwo ma podpisaną umowę z zatwierdzonym lekarzem zakładowym?
-
Czy w przedsiębiorstwie wybrano rzecznika ds. BHP (norw. verneombud)?
-
Czy pracodawca przeszedł szkolenie w zakresie higieny i bezpieczeństwa pracy?
-
Czy wypracowano plan wsparcia przedsiębiorstwa ze strony lekarza zakładowego?
-
Czy umowy o pracę/wzór umów o pracę jest zgodny z wymaganiami minimalnymi, określonymi w § 14-6 ustawy o środowisku pracy (arbeidsmiljøloven)?
Liczba kontroli z podziałem na regiony (w procentach)
|
|
Region
|
Odsetek kontroli
|
Oslo
|
16%
|
Østfold og Akershus
|
11%
|
Indre Østland
|
14%
|
Sør-Norge
|
11%
|
Vestlandet
|
22%
|
Midt-Norge
|
12%
|
Nord-Norge
|
14%
|
Łącznie
|
100%
|
Liczba kontroli z podziałem według rodzaju zapowiedzi (w procentach)
|
|
Rodzaj zapowiedzi
|
Odsetek
|
Kontrola niezapowiedziana
|
58%
|
Zapowiedź pisemna
|
28%
|
Zapowiedź ustna/mailowa
|
14%
|
Łącznie
|
100%
|
Kontrole według wielkości przedsiębiorstwa (w procentach)
|
|
Wielkość przedsiębiorstwa
|
Odsetek
|
Bez pracowników
|
8%
|
1 - 4 pracowników
|
20%
|
5 - 9 pracowników
|
25%
|
10 - 19 pracowników
|
24%
|
20 - 49 pracowników
|
17%
|
50 - 99 pracowników
|
4%
|
100 - 249 pracowników
|
0,3%
|
250 i więcej pracowników
|
0,7%
|
Łącznie
|
100%
|
Na podstawie: Arbeistilsynet
Zdjęcie nagłówkowe: Heather Cowper/Flickr.com
|
0
0
Zgłoś