Znowu można rozpalać ogniska – koniec sezonowego zakazu. Władze apelują jednak o zdrowy rozsądek

Od 15 kwietnia do 15 września w Norwegii obowiązywał zakaz palenia ognisk. fotolia.com - royalty free
Przez cały sezon nie wolno było rozpalać ognia w pobliżu lasów, łąk, a także na plaży. „Dyspensę” od tej reguły Norwegowie uzyskali przy okazji świętowania tzw. „Sankthans”, czyli Nocy św. Jana, podczas której tradycyjnie rozpala się ogromne ogniska.
Do 15 września nie można było też korzystać z jednorazowych grillów. Jednak w czasie obowiązywania zakazu można było grillować na świeżym powietrzu np. w swoim ogródku oraz w parkach, w których znajdywało się miejsce do tego wyznaczone. Oczywiście pod warunkiem, że zachowywało się podstawowe zasady bezpieczeństwa.
– Aż 9 na 10 pożarów lasów w Norwegii spowodowanych jest działalnością człowieka. Palenie ognisk w miejscach do tego niewyznaczonych, czy nieuważne grillowanie to najczęstsze powody pożarów łąk lub lasów – mówi Ole Johan Kiplesund, strażak z oddziału straży pożarnej w Stjørdal.
Zakaz obowiązuje przez cztery miesiące – od 15 kwietnia do 15 września – jednak jeśli w kraju panuje susza, gminy mogą go podtrzymać lub wprowadzić go w innym terminie.
Najpierw bezpieczeństwo
Przy rozpalaniu własnego ogniska nie należy zapominać o kilku podstawowych zasadach:
1. Rozpalaj ogniska tylko w miejscach do tego wyznaczonych. Bądź szczególnie uważny w czasie, gdy jest sucho i wietrznie.
2. Nie zostawiaj palącego się ognia bez nadzoru.
3. Po zakończeniu ogniska, upewnij się, że drzewo już się nie tli, a wszystko zostało ugaszone. Jeżeli wiesz, że w pobliżu nie będzie wody, którą można ugasić ogień, weź ją ze sobą.
4. Nie pal plastiku ani innych tworzyw sztucznych szkodliwych dla środowiska.
5. Jeżeli urządzasz ognisko, w którym będą brały udział również dzieci, pilnuj je. Wystarczy chwila nieuwagi, a może dojść do tragedii.

To może Cię zainteresować