Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Aktualności

Uwaga na ryby z tych rzek i jezior: zawierają trujące związki

Maja Zych

30 maja 2019 11:31

Kopiuj link
1
Uwaga na ryby z tych rzek i jezior: zawierają trujące związki

Ostrzeżenie Mattilsynet skierowane jest do osób, które prywatnie zajmują się połowem ryb lub spożywają okazy z nieznanego źródła. Tbjornstad [Public domain]

Inspekcja Nadzoru Żywności (Mattilsynet) wydała w połowie maja ostrzeżenie o szkodliwych substancjach wykrytych w norweskich jeziorach i rzekach – stężenie trujących związków jest na tyle wysokie, że jedzenie ryb pochodzących ze wskazanych miejsc może powodować poważne problemy zdrowotne. Chodzi przede wszystkim o okonie, ale też raki z jeziora Tyrifjorden oraz szczupaki z rzeki Randselva. Szczególną ostrożność powinny zachować dzieci i kobiety w ciąży oraz karmiące, które są najbardziej narażone na szkodliwe skutki toksycznych substancji w pożywieniu.
W Tyrifjorden, Randselva i Storelva wykryto duże ilości rtęci oraz sulfonianów perfluorooktanu, które mogą prowadzić do zatrucia organizmu i poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Tych ryb należy unikać

Ostrzeżenie dla mieszkańców Norwegii dotyczy spożywania słodkowodnych gatunków ryb pochodzących z niektórych miejsc w kraju. Największe stężenie toksycznych substancji wykryto w piątym co do wielkości jeziorze kraju, Tyrifjorden, gdzie wiele osób zajmuje się połowem na własną rękę – tam zanieczyszczenia pochodzą głównie z nielegalnych odpadów z zamkniętej fabryki papieru w Viul przy Hønefoss. Dodatkowo eksperci przestrzegają też przed jedzeniem okoni z Randselva i Storelva, a także szczupaków z Randselva.

Grożą zatruciem

Największą ostrożność powinny zachować przede wszystkim dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące, które znajdują się w grupie osób najbardziej narażonych na szkodliwe skutki substancji. Pozostałe osoby powinny unikać też spożywania okoni i szczupaków powyżej 25 cm oraz pstrągów o masie powyżej 1 kg.

Spożycie ryb z przekroczonymi normami wykrytych substancji może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia – zaburzyć pracę organów, zmniejszyć efekty szczepień czy też wpłynąć na zmniejszenie masy urodzonego dziecka.
❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok