Ekologiczny łosoś norweski trafi na polskie stoły.
fotolia.pl - royalty free
Po kilku latach negocjacji Norwegii i Islandii z Europejskim Obszarem Gospodarczym udało się przyjąć porozumienie, które umożliwi tym krajom sprzedaż ekologicznych produktów na europejskim rynku. To dobra wiadomość zarówno dla hodowców ekologicznego łososia norweskiego, jak i wymagających konsumentów.
17 marca norweski rząd poinformował na swojej stronie
regjeringen.no o powrocie ekologicznego łososia na europejski rynek. Stało się to możliwe dzięki zawarciu odpowiednich przepisów dotyczących m.in. ekologicznej akwakultury w porozumieniu Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Wysokie wymagania – wysoka jakość
Powrót ekologicznego łososia na europejski rynek to dobra wiadomość nie tylko dla jego producentów, ale także wszystkich, którzy cenią sobie zdrowsze warianty powszechnie dostępnych produktów.
Po wielu latach negocjacji, regulacje o ekologicznej produkcji zostały zawarte w porozumieniu z Europejskim Obszarem Gospodarczym, a norwescy hodowcy znowu mogą sprzedawać ekologicznego łososia w krajach UE. To przede wszystkim dobra wiadomość dla konsumentów, którzy stawiają wysokie wymagania wobec jakości.~Per Sandberg, minister ds. rybołóstwa (FrP)
Hodowla łososia ekologicznego jest wymagająca i kosztowna, jednak przekłada się to na jakość produktu oferowanego nam w sklepach. Hodowane w ten sposób ryby nie są bowiem zabarwiane sztucznymi substancjami, żyją w lepszych warunkach i posiadają większą ilość kwasów omega 3.
Dlaczego dopiero teraz?
Do tej pory Norwegia i Islandia stosowały w produkcji ekologicznej regulacje UE z 1991r. Mimo że przepisy przez lata zmieniały się na bardziej rygorystyczne, nie nowelizowano porozumienia z EOG, do którego należą te kraje, w związku z czym sprzedaż produkowanych tam towarów ekologicznych w krajach europejskich była niemożliwa.
Jak wyjaśnił w komunikacie prasowym Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi w Komisji Europejskiej, przestrzeganie przepisów dotyczących produktów ekologicznych jest traktowane bardzo poważnie:
„Komisja Europejska nigdy nie zaakceptuje żadnego osłabiania wysokich standardów towarów, które są produkowane, importowane oraz sprzedawane jako ekologiczne. Naszą rolą jest zapewnienie konsumentom pewności oraz wiarygodności logo UE produktów ekologicznych”
Norwegia i Islandia przez lata nie przestrzegały obowiązujących na terenie UE regulacji. Dopiero nowelizacja przepisów EOG pozwoliła na zmianę sytuacji i rozwiązanie problemu z eksportem ekologicznego łososia.
Reklama
21-03-2017 20:47
3
0
Zgłoś
21-03-2017 13:42
18
0
Zgłoś
21-03-2017 11:51
7
0
Zgłoś
21-03-2017 09:20
21
0
Zgłoś