Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Aktualności

Norweska wódka i akvavit z prestiżowym oznaczeniem. Znalazły się na liście chronionych produktów

Monika Pianowska

08 lutego 2020 08:00

Kopiuj link
Norweska wódka i akvavit z prestiżowym oznaczeniem. Znalazły się na liście chronionych produktów

Akvavit to mocniejszy napój alkoholowy z wyczuwalnymi nutami ziół i przypraw. adobe stock/ licencja standardowa

Kolejne dwa norweskie produkty doczekały się prestiżowego oznaczenia od Komisji Europejskiej i dołączyły do posiadających je już suszonej baraniny i sztokfisza z Lofotów. Tym razem ochronę nazw i zapewnienie autentyczności przyznano napojom alkoholowym: wódce i akvavitowi.
Chodzi o oznaczenia pochodzenia geograficznego w ramach systemu ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej (Protected Geographical Indication, PGI). Informację KE potwierdziła na swojej stronie internetowej w komunikacie prasowym z 6 lutego.

Oryginalne tylko z kraju fiordów

Norweska wódka, czyli norsk vodka, jest znana ze swojego neutralnego zapachu i wyraźnego, czystego smaku, które sprawiają, że idealnie nadaje się jako składnik rozmaitych koktajli. Powstaje z ziemniaków lub zboża, a sposób jej produkcji, sięgający 1531 roku w Bergen, wymaga trzech etapów. Co jednak najważniejsze, zgodnie z przyznanym oznaczeniem PGI musi zostać wyprodukowana na terenie Norwegii.

Podobnie akvavit (norsk akevitt), który w czwartek razem z wódką dołączył do listy chronionych regionalnych produktów. To z kolei mocniejszy napój alkoholowy z wyczuwalnymi nutami ziół i przypraw i zapachu przypominającym kminek bądź koper. Leżakuje w drewnianych beczkach, a tradycyjnie spożywa się go w okresie bożonarodzeniowym i przy okazji ważnych wydarzeń.

To nie jedyne wyjątki

Chociaż kraj fiordów nie należy do Unii Europejskiej, norweska wódka i akvavit to nie jedyne trunki spoza wspólnoty, dla których komisja Europejska zrobiła wyjątek. Na liście z oznaczeniem PGI znajdują się już pisco z Peru, meksykańska tequila i rum z Gwatemali. 
Polska również może się pochwalić chronionymi na mocy rozporządzeń regionalnymi produktami. Zaliczają się do nich m.in. liczne miody pitne, nalewki, kiełbasy, niektóre owoce, sery czy wypieki.
0
0
0
0
0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok