Aktualności
Norweska wódka i akvavit z prestiżowym oznaczeniem. Znalazły się na liście chronionych produktów

Akvavit to mocniejszy napój alkoholowy z wyczuwalnymi nutami ziół i przypraw. adobe stock/ licencja standardowa
Kolejne dwa norweskie produkty doczekały się prestiżowego oznaczenia od Komisji Europejskiej i dołączyły do posiadających je już suszonej baraniny i sztokfisza z Lofotów. Tym razem ochronę nazw i zapewnienie autentyczności przyznano napojom alkoholowym: wódce i akvavitowi.
Chodzi o oznaczenia pochodzenia geograficznego w ramach systemu ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej (Protected Geographical Indication, PGI). Informację KE potwierdziła na swojej stronie internetowej w komunikacie prasowym z 6 lutego.
Oryginalne tylko z kraju fiordów
Norweska wódka, czyli norsk vodka, jest znana ze swojego neutralnego zapachu i wyraźnego, czystego smaku, które sprawiają, że idealnie nadaje się jako składnik rozmaitych koktajli. Powstaje z ziemniaków lub zboża, a sposób jej produkcji, sięgający 1531 roku w Bergen, wymaga trzech etapów. Co jednak najważniejsze, zgodnie z przyznanym oznaczeniem PGI musi zostać wyprodukowana na terenie Norwegii.
Podobnie akvavit (norsk akevitt), który w czwartek razem z wódką dołączył do listy chronionych regionalnych produktów. To z kolei mocniejszy napój alkoholowy z wyczuwalnymi nutami ziół i przypraw i zapachu przypominającym kminek bądź koper. Leżakuje w drewnianych beczkach, a tradycyjnie spożywa się go w okresie bożonarodzeniowym i przy okazji ważnych wydarzeń.
Podobnie akvavit (norsk akevitt), który w czwartek razem z wódką dołączył do listy chronionych regionalnych produktów. To z kolei mocniejszy napój alkoholowy z wyczuwalnymi nutami ziół i przypraw i zapachu przypominającym kminek bądź koper. Leżakuje w drewnianych beczkach, a tradycyjnie spożywa się go w okresie bożonarodzeniowym i przy okazji ważnych wydarzeń.
To nie jedyne wyjątki
Chociaż kraj fiordów nie należy do Unii Europejskiej, norweska wódka i akvavit to nie jedyne trunki spoza wspólnoty, dla których komisja Europejska zrobiła wyjątek. Na liście z oznaczeniem PGI znajdują się już pisco z Peru, meksykańska tequila i rum z Gwatemali.
Polska również może się pochwalić chronionymi na mocy rozporządzeń regionalnymi produktami. Zaliczają się do nich m.in. liczne miody pitne, nalewki, kiełbasy, niektóre owoce, sery czy wypieki.
Polska również może się pochwalić chronionymi na mocy rozporządzeń regionalnymi produktami. Zaliczają się do nich m.in. liczne miody pitne, nalewki, kiełbasy, niektóre owoce, sery czy wypieki.

Reklama
To może Cię zainteresować
2