Norwegowie wyrzucają mniej jedzenia: Do 2030 o połowę ograniczą marnowanie żywności
Norwegowie zmniejszyli ilość rocznie marnowanego jedzenia o 12 proc. fotolia.com - royalty free
Organizacja ekologiczna ForMat pod koniec września przedstawiła dane na temat marnowania żywności w Norwegii. Z raportu wynika, że kraj o 12 proc. zredukował liczbę wyrzucanych produktów – to około 10 kilogramów jedzenia na mieszkańca.
Marnowanie żywności to nie tylko okazywanie braku szacunku do jedzenia. To również ogromne koszty, które ponosi państwo. Tylko w ciągu jednego roku wyrzuca się w Norwegii jedzenie warte aż 20 miliardów koron. Działacze ForMat pocieszają jednak, żetendencja do marnotrawstwa wyraźnie spadła w ciągu ostatnich pięciu lat.
Kluczem jest zmiana przepisów
– Potrzebujemy ustawy regulującej tę kwestię. W większych norweskich miastach powinny powstać także ośrodki, gdzie można oddać produkty, których data ważności zbliża się ku końcowi – proponuje Arlid Hermstad, prezez FIVH.
Nie tylko koszty finansowe
Norwegia do 2030 roku ma się stać państwem neutralnym klimatycznie. Do tego czasu rząd chce ograniczyć marnowanie jedzenia o połowę.
To może Cię zainteresować