Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

12
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Aktualności

Norwegowie alarmują: salmonella w jajkach z Polski

Krystian Łukowicz

21 grudnia 2017 12:58

Udostępnij
na Facebooku
4
Norwegowie alarmują: salmonella w jajkach z Polski

Wszystko wskazuje, że przyczyną ostrych zatruć w Europie są jaja polskiego pochodzenia. Pxhere/CC0

Za zatrucia salmonellą w kilku państwach Europy, w tym Norwegii,  prawdopodobnie odpowiedzialne są jajka z polskich ferm. 15 grudnia Norweski Komitet do Spraw Żywności i Środowiska (VKM), powołując się na raport Europejskiej Komisji do Spraw Żywienia (EFSA), opublikował informację, według której niezdatne do spożycia jaja są importowane z Polski.
Od 1 lutego do 28 listopada 2017 osiem europejskich państw zanotowało przypadki zatrucia salmonellą. Ofiarą bakterii padło w sumie 196 osób, w tym obywatele Norwegii. Takie same niepokojące objawy zauważono w innych państwach: Belgii, Czechach, Francji, Luksemburgu, Holandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Jajko z niespodzianką

Najwięcej zatruć miało miejsce w Wielkiej Brytanii, Szwecji i Norwegii. Śledztwo w sprawie pochodzenia szkodliwej bakterii przeprowadziło EFSA. Badając odmianę bakterii wykrytą w Szwecji, biegli odkryli, że pochodzi z jajek importowanych z terenów Polski, a dokładniej dwóch kurzych ferm. Podobne wnioski wysnuto, badając przypadki zachorowań w Norwegii i Wielkiej Brytanii. W obu przypadkach ślad prowadził do miejsca pochodzenia jaj, a to znajdowało się w kolejnych dwóch polskich hodowlach.
Ten moduł wyświetla się tylko na wersji dla telefonów
Reklama
Póki co, badania szczepów salmonelli wykrytych w polskich jajach nie wykazują powiązań między czterema podejrzanymi hodowlami. EFSA będzie się jeszcze przyglądać, sprawie by wyeliminować zagrożenie.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


opolo

22-12-2017 20:29

Co oni skorupki lizali?

boj fra oszlo

22-12-2017 10:04

Ikomikix napisał:
Masz rację ale jak człowiek robotę to musi być napchany cały czas bo robota musi być robić jeść, zjeść rozbić.



...poezja.......magia egzystencjii..

Ikomikix

22-12-2017 05:55

Masz rację ale jak człowiek robotę to musi być napchany cały czas bo robota musi być robić jeść, zjeść rozbić.

Tomasz Kulpa

21-12-2017 13:36

Zawsze kupuje drozsze jajka Freerange-Organic tj. od kur chodowanych na wybiegu. Jak ktos chce jedzenie za pol ceny to zawsze jakies gu*^o kupi. Lepiej jeden dzien poscic a na drugi zjesc zdrowego kurczaka hodowanego na wybiegu niz zapychac kiszke takim toksycznym ktory siedzial osrany w klatce bo nie byl w stanie chodzic od urodzenia.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok