Aktualności
Norwegowie alarmują: salmonella w jajkach z Polski
4

Wszystko wskazuje, że przyczyną ostrych zatruć w Europie są jaja polskiego pochodzenia. Pxhere/CC0
Za zatrucia salmonellą w kilku państwach Europy, w tym Norwegii, prawdopodobnie odpowiedzialne są jajka z polskich ferm. 15 grudnia Norweski Komitet do Spraw Żywności i Środowiska (VKM), powołując się na raport Europejskiej Komisji do Spraw Żywienia (EFSA), opublikował informację, według której niezdatne do spożycia jaja są importowane z Polski.
Od 1 lutego do 28 listopada 2017 osiem europejskich państw zanotowało przypadki zatrucia salmonellą. Ofiarą bakterii padło w sumie 196 osób, w tym obywatele Norwegii. Takie same niepokojące objawy zauważono w innych państwach: Belgii, Czechach, Francji, Luksemburgu, Holandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Jajko z niespodzianką
Najwięcej zatruć miało miejsce w Wielkiej Brytanii, Szwecji i Norwegii. Śledztwo w sprawie pochodzenia szkodliwej bakterii przeprowadziło EFSA. Badając odmianę bakterii wykrytą w Szwecji, biegli odkryli, że pochodzi z jajek importowanych z terenów Polski, a dokładniej dwóch kurzych ferm. Podobne wnioski wysnuto, badając przypadki zachorowań w Norwegii i Wielkiej Brytanii. W obu przypadkach ślad prowadził do miejsca pochodzenia jaj, a to znajdowało się w kolejnych dwóch polskich hodowlach.

Póki co, badania szczepów salmonelli wykrytych w polskich jajach nie wykazują powiązań między czterema podejrzanymi hodowlami. EFSA będzie się jeszcze przyglądać, sprawie by wyeliminować zagrożenie.
Reklama
To może Cię zainteresować
8
22-12-2017 20:29
0
-2
Zgłoś
22-12-2017 10:04
3
0
Zgłoś
22-12-2017 05:55
3
0
Zgłoś
21-12-2017 13:36
3
0
Zgłoś