Bank Nasion na Svalbardzie otwarto w lutym 2008 roku.
Fot. Ministerstwo Rolnictwa i Żywności
Ostatnie ogniwo w zabezpieczeniu światowych dostaw żywności – tak Norwegowie nazywają zlokalizowany na dalekiej północy Globalny Bank Nasion (Svalbard Globale frøhvelv). Placówka świętowała 28 lutego 15. rocznicę powstania. Przyjęła z tej okazji próbki 20 tys. nowych nasion.
Obiekt mieszczący się na Svalbardzie zgromadził 1,2 mln nasion różnych gatunków roślin. Dostarczyło je 100 banków genów ze wszystkich kontynentów. 28 lutego po raz pierwszy pracownicy placówki przyjęli próbki z Beninu, Chorwacji, Albanii oraz Macedonii Północnej. – Globalny Bank Nasion na Svalbardzie oferuje długoterminowe środki bezpieczeństwa. Klęski żywiołowe, takie jak trzęsienie ziemi, powódź, wojna, długoterminowe przerwy w dostawie prądu, mogą wpłynąć na różnorodność roślin, a tym samym na przyszłość rolnictwa – mówiła 28 lutego Sandra Borch, minister rolnictwa i żywności.
Najważniejszy bank świata
Globalny Bank Nasion może przyjąć 4,5 mln próbek. Obecnie posiadane nasiona reprezentują pięć tys. gatunków roślin z całego świata. Przetrzymywane są w halach zlokalizowanych 130 metrów w głąb zbocza góry, na której zbudowano obiekt. Magazyn jest sztucznie schładzany do temperatury -18 stopni Celsjusza. Otaczające go skały i klimat Svalbardu sprawiają, że nawet w przypadku przerwy w dostawie prądu wszystkie próbki pozostaną zamrożone.
Magazyn Globalnego Banku Nasion jest największą tego typu placówką na świecie.Fot. Svalbard Global Seed Vault/Matthias Heyde
Skuteczność metody przechowywania nasion na Svalbardzie potwierdzono w północno-zachodniej Afryce oraz na Bliskim Wschodzie. Międzynarodowe Centrum Badań Rolniczych na Obszarach Suchych (ICARDA) przekazało do Globalnego Banku Nasion próbki przechowywane wcześniej w syryjskim Aleppo. Pomyślną rekonstrukcję otrzymanych od organizacji nasion udało się zrealizować w Maroko i Libanie. – Nie byłoby to możliwe, gdyby wcześniej nie zdeponowano kolekcji na Svalbardzie – podsumowuje norweskie Ministerstwo Rolnictwa i Żywności.
Źródła: Ministerstwo Rolnictwa i Żywności, MojaNorwegia.pl
Reklama