Coop ma nadzieję, że przełoży się to na większą liczbę zadowolonych konsumentów i ograniczenie marnowania żywności.
Coop Mega/NTB/materiały prasowe
Udomowione w Mezoameryce kilka tysięcy lat temu, europejskie stoły zaczęło podbijać na przestrzeni ostatnich dekad. Zielone owoce kryjące się pod takimi nazwami jak gruszka aligatorowa czy smaczliwka wdzięczna wykorzystuje się zarówno do guacamole, deserowych napojów, jak i wegetariańskiego sushi.
Awokado – bo o nim mowa – jest obecnie popularne zarówno w Polsce, jak i w Norwegii. Uchodzi nie tylko za smaczne i dość uniwersalne w kuchni, ale i zdrowe, pełne przyjaznych ludzkiemu organizmowi tłuszczów. Konsumenci borykają się jednak z powszechnym problemem: jak wybrać w sklepie idealnie dojrzałą sztukę?
Naprzeciw klientom wyszedł jeden z norweskich supermarketów. W Coop Mega Vinderen mogą oni teraz sprawdzić stopień dojrzałości awokado przed dodaniem go do koszyka. Nie chodzi jednak o organoleptyczne zbadanie owocu, lecz wykorzystanie specjalnego skanera.
Coop ma nadzieję, że przełoży się to na większą liczbę zadowolonych konsumentów i ograniczenie marnowania żywności.
Święty Graal wśród owoców
Za twarde i niedojrzałe, przez co pozbawione smaku i ze zbyt mocno przywierającą pestką, zbyt miękkie i zbrązowiałe, a miejscami wręcz na granicy nadgnicia. Aby uniknąć takich nietrafionych zakupów, klienci sklepów często próbują sami ocenić, czy awokado jest odpowiednio dojrzałe, naciskając je w różnych miejscach.
Nierzadko takie owoce zostają odrzucane z powrotem do skrzynek i poza tym, że wizualnie stają się mniej atrakcyjne, to szybciej się psują. Również po rozkrojeniu w domu rozczarowujące sztuki owoców lądują w koszu na śmieci.
Na ratunek: skaner
Coop Mega Vinderen jako pierwszy punkt sieci w Norwegii przetestował skaner, który pokazuje klientom cztery różne stopnie dojrzałości awokado.
Skaner awokado pomoże ograniczyć marnowanie żywności.Coop Mega/NTB/materiały prasowe
– Wiemy, że awokado to produkt, z którego większość klientów jest niezadowolona, dlatego testujemy to teraz w nadziei, że pomoże to jeszcze bardziej poprawić doświadczenia ludzi, a przede wszystkim pomoże nam ograniczyć marnowanie żywności – mówi Eirik Solvang Pedersen , kierownik ds. jakości owoców i warzyw w Coop Norge, cytowany w komunikacie prasowym.
Będzie ich więcej?
– Jak dotąd otrzymaliśmy od klientów jedynie pozytywne opinie na temat skanera awokado. Będzie to również przydatne narzędzie dla tych z nas, którzy pracują w sklepie. Nam, jak i wszystkim innym, trudno jest ocenić stan awokado, dlatego ten skaner ułatwi inwentaryzację i zadba o to, aby awokado na półkach było dobrej jakości – mówi kierowniczka sklepu, Astrid Ulsund.
Chociaż takie rozwiązanie technologiczne zadomowiło się już w sklepach spożywczych w kilku krajach Europy, w Norwegii to Coop postanowił przetestować je jako pierwsza marka. W Vinderen skaner posłuży wstępnie do Bożego Narodzenia, a jeśli się sprawdzi, sieć wdroży go również w innych swoich sklepach.
Źródła: NTB/Coop Mega, freshelaexporters.com, britannica.com
08-11-2024 00:19
6
0
Zgłoś